Toysdaily 玩具日報

[其他] 香港主義,共產主義.

因為佢話我中左佢計, 咪誤導下佢睇下佢會點答囉.  點知佢真係完全唔知, 或者係佢根本無睇.
bad-aries 發表於 2-12-2010 03:09 PM

真特別....

仲有,一切主義係由他覺得的••••
好似真係分左政府的錢
所有窮人都仇富。。 咁就等如共產••••死未

其實大家只係想有錢人唔好太過分地賺錢 令到成個社會都無一個機會畀窮人...=-=
加上...仇富係media吹出黎既...

我覺得 依個社會 仇貧多於仇富好多
笑貧又笑娼
又有一d 我地叫做myth既野
eg 拎綜援既都係懶人 (無可否認 我都知道有唔少人係真係懶而拎綜援 但其實拎綜援最多既人 係老人家 唔係內地落黎香港既懶人)

又例如
有錢佬 大瘤 同埋 何扑士
點解貧人 有婚外情 唔專一 都係指控
但對佢地兩位極有錢既男士 又會咁寬容呢?
一個 飛左個死鬼老婆 搞下大美人 又包幾條女幫佢生女又生仔
邊個人會好似 鬧偽震咁 鬧佢唔專一?
另一個 名正言順 娶!?幾個
邊個會指責佢地.
更甚者 有人覺得 d女好幸福 可以搵到個好碼頭

當成個社會都咁功利既時候,
仇富問題嚴重 我覺得 係唔可以成立

貧窮人家 只係被富有人家 欺壓太甚...
唔通 你由出世果一刻 畀阿伯有 毫無理由地 由細打到你大 你都會好敬重佢?
所謂既仇富 係被迫出黎既...

當然 唔同位置 諗法唔同 我依家窮 我為窮人講野...
你有錢 你覺得 窮人敵視你 如果你係老細 你覺得 你出18蚊一個鐘糧畀人 都係你畀佢既恩賜..

也許 他朝有日好彩 我變成富人
我都會對今日講過既 咩都唔記得晒.
好似 大渣樂主席 陳魚光 條 人卜街仔咁
當年畀人 欺壓過 今日只係記得欺負人
畀人話佢欺人太甚時 就同人地講 我當年都受過苦.
怨怨相報 成個社會都好黑暗 好negative.
頭像被屏蔽