Toysdaily 玩具日報

[其他] 香港主義,共產主義.

頭像被屏蔽
其實會否是一個有趣的話題呢?一些受欺壓的人,幫在欺壓他們的人,去欺壓更低層的人,是不是很有趣呢?
有 ...
hk小文 發表於 27-11-2010 11:47 PM

無錯,所以我每次講,若真要財富均分,香港每人大約收入可以有五千元,不過通常唔會有太多支持的回應。

因為最後發覺其實一萬多的人工都不錯......
無錯,所以我每次講,若真要財富均分,香港每人大約收入可以有五千元,不過通常唔會有太多支持的回應。 ...
mushroom 發表於 30-11-2010 06:56 PM

財富均分,人一樣會分類,情況比財富均分更可怕。現實如此,不是支不支持的問題了。
財富均分,人一樣會分類,情況比財富均分更可怕。現實如此,不是支不支持的問題了。
katoributa 發表於 30-11-2010 08:50 PM

其實財富均分,人不會分類,因為財富均分是實行不到的,而人一定會分類;共產或均分都是理想主意。

若真係做到財富均分,人不會分類亦不難實現。可惜現實只有資本主義同北韓那種社會主義,還有中國那種兩邊混合。

所以我只係想問,若真的做到全香港所有人每月有五千元,你可以見到訓街的有五千元,李嘉誠又係五千元,大家願唔願意?
回復 34# mushroom
如果有人認為將財富均分之後人就唔會分類,咁那個人對人性的理解就真的太少,太少,太少了...
就算現在呢一分鐘其實只要留意都已經可以發覺,最喜強烈分類主義並不是出於財富...
回復  mushroom
如果有人認為將財富均分之後人就唔會分類,咁那個人對人性的理解就真的太少,太少,太少了.. ...
warxv 發表於 1-12-2010 10:04 AM

係呀,所以我只係想問個假設性問題。

其實大家都唔想將D錢分出來,又為甚麼要求有錢人分D錢俾自己?討論甚麼甚麼主義又有甚麼意思。
回復 36# mushroom
其實大家都唔想將D錢分出來,又為甚麼要求有錢人分D錢俾自己?
這問題幾有趣,看來簡單,實際要講都可能有D複雜.
就我自已,我是一個窮人,無產階級,但在隔離房的老闆非常有錢,但我可沒有一刻鐘想過要佢分D錢比我(當然工資是例外佢該比的),亦清楚有錢又如何??好有錢咁又點??會開心得過我嗎??
我有一個家,總有人期待我回家食飯,就呢一點我覺得我比佢更幸福.
應該有不少人覺得我是在自我安慰吧...但我老父都曾經好有錢過,比較起來我都是喜歡現在多一點.

討論甚麼甚麼主義又有甚麼意思?
XX主義一堆的出現就是為了討論,如果真的執行就難免是一場災難了...
所以XX主義等一堆最理想的狀態就是永遠停留在討論的階段...
但唔好想任何XX主義都唔出現!因為一來這本身就是一種主義,二來人類假假地都叫靈長類唔想D主義出來又點得呢?
回復  mushroom
其實大家都唔想將D錢分出來,又為甚麼要求有錢人分D錢俾自己?
這問題幾有趣,看來簡單,實 ...
warxv 發表於 1-12-2010 11:46 AM

真好,終於有人明我所問的問題。

而且你仲睇得錢的價值。說到尾都是知足。

甚麼甚麼主義,就繼續在不會改變自己的生活和心態下討論吧。
頭像被屏蔽
大家都係算把啦, 丙兄都失左踪.
bad-aries 發表於 1-12-2010 01:34 PM

他去了那裏?
頭像被屏蔽
共產主義根本係失敗同埋反人性。
資本主義又係咪完全無問題?
不如各位有時間去搵搵Capitalism:A Love Story呢套片睇睇。

米高摩亞有時係偏激d,不過起碼佢清楚自己立場。
我估佢真係中左我計, 佢睇唔出我比佢啲數據係有誤道成份.
bad-aries 發表於 1-12-2010 09:27 PM

點解要誤導佢?
討論甚麼甚麼主義又有甚麼意思?
XX主義一堆的出現就是為了討論,如果真的執行就難免是一場災難了...
warxv 發表於 1-12-2010 11:46 AM

或者每個人都有自己既主義, 然後確實去行動.
然而, 唔可以迫人去跟你既主義去做.

當然, 如果你的"主義"係有人認同, 自然有人跟你去做. 自然你就係領導.

但最可悲既現實係啱啱相反: 做領導既去"推行"自己信的主義. 咁就真係主人既義...

再引申下去, 更可悲係, 第一個情況既主義, 通常係出自學者, 而依類人一般唔想做領導.
而第二個情況, 想做領導既就算打住什麼什麼主義, 但又未必明白什麼什麼主義, 就算明, 很多時因利益(包括私人利益同公家利益)而未必確實"跟足"去做. 情況好似有部萬能既電腦但只有開發既科學家識用, 但科學家又唔知要用黎做咩好...

所以有"個人主義"就好, 唔好將"個人主義"變"社會主義".
頭像被屏蔽