Toysdaily 玩具日報

查看: 6384|回復: 48

[其他] 香港主義,共產主義.

當年中國初期局勢不穩,推行共產主義穩定民心,
大量充公資本家既財產土地,再由中央平均分配予窮人,
令貧富走向「共產」.
時而亦逝,中國掛住既牌頭依然叫共產,但好明顯政察已不再共產,
有窮人亦有富豪,完完全全走入資本洪流.

到今日2010年香港,香港人竟然走返轉頭,思想一步步咁走向「共產」.
李嘉成靠地產起家,人地點搵錢,身家多唔多關你叉事?
人地渣賓士你坐巴士,人地渣賓士唔係大晒,但總係有人會話有車者「有錢大晒呀」?
但知唔知一架二手日本車只需2-3萬?
仇富心態令香港人逐漸步走向共產思想,
眼紅人地上車買樓,高聲話貧富懸殊,一層樓呎價要幾萬,點買?政府係咪偏幫有錢人?
仇富令香港人變盲,明明荃灣有樓盤有埋會所2600蚊呎,但偏偏眼中只有市區豪宅,
明明2010年供樓息口低過英國佬管治時期多多聲,但總會有人話97前好好多.

一個混沌既年代.....
.............應該話係一個混帳既年代,
大學生話冇樓女朋友唔肯嫁佢.....原來響佢地眼中置業係一份咁「必要」既項目,
亦原來佢認為從古至今,不論邊個國家,置業都係一件輕易既事.

香港人閉上咀自己諗一諗,
咩叫貧富懸殊?   有邊一個資本社會冇貧富懸殊?
何為貧富懸殊?
有人一餐不保,有人餐餐大魚大肉.........如果咁都叫貧富懸殊.........
咁請問中間果班去左邊?  1日2餐,1日3餐,間唔中大魚大肉果班唔計?
即係永遠只睇山腳果班同山頂果班........係咪咁先叫貧富懸殊?

人既體制就係金字塔,有高層自然有低層,當然亦會有中層,
如果將金字塔推倒,變成人人平等,不分貧富........
咁同共產有咩分別?
個人認為有部份"仇富"言論的確過左火位...不公還不公..也沒有理由將人地家中私事樣樣批判..:67:
就算共產都係不公,無可能人人平等。大教授講既:「產權平等,人權不平等。人權平等,產權不平等。」
任何制度都只不過係一套遊戲規則,必有人玩得叻,有人唔叻。
就算共產都係不公,無可能人人平等。大教授講既:「產權平等,人權不平等。人權平等,產權不平等。」
任何 ...
katoributa 發表於 17-11-2010 11:04 PM

'有人玩得叻,有人唔叻'
呢句o岩聽
少少個人意見, 人人平等真係冇咩可能
舉個例唔知o岩唔o岩
考試點解有d 人高分有d 人唔合格?
總有人會講, 可能高分o個d 有補習, 有$上網搵料, 買課外書等等
冇錯呢d 係會有幫助
但其實低分o個d 可能係佢本身唔讀書攪成咁
調返轉有補習有$上網搵料, 買課外書o個d, 懶散既話一樣低分架
仲有最重要o個樣
就係人本身資質, 冇人咁醒有咩計? 蠢到真係讀極唔識
呢d 生出唔公平都冇計架, right?
可以分幾方面去睇, 例如原始人捉到野獸拎返條村分, 人人平等甘分, 如果你係捉既人, 付出甘多分得少少, 你條氣順吾順, 正如今日有錢人, 佢地既付出同虱險, 我地一般人係承受吾到!

另一方面: 窮人既機會少左, 搵工難, 做小賣買更難, 因而有怨念, 加上高地價政策, 迫死好多少商戶, 令人絕望

行共產主義只係一種同歸於盡想法, 財產收歸國有, 都不過係專到官員手上, 又有幾多去到窮人身上

如果政府真係有心去扶貧就俾多D人地去發展空間, 吾係一味去派糖解決問題, 一日無實質經濟, 一日都解決吾到問題

先講共產主義,做又三十六,唔做又三十六...
以前既中國想超英趕美,但最後失敗左,就係因為有共產主義???
所以依家雖然中國仲係叫共產黨,但係就唔會好似以前咁將所有野收歸國有再分配...
如果唔係仲邊有人係中國設廠...

再講「貧富懸殊」,我相信每一個國家,包括美國一樣有呢個問題...
但係問題既重心係咩??? 係官商勾結定係其他原因??? 定係因為通漲問題加劇???

仇富一定唔岩,小朋友個時見到其他同學有新玩具玩,唔通又要仇視人地咩...
錢係一個無限數,冇人會厭錢多...
但係作為一個大企業,例如前排既太刻薄咁,係唔係令到「貧富懸殊」既其中一個原因???
最大既問題係因為通漲問題,收入與支出不符令到出現「貧富懸殊」...

再講有人話買左樓先可以結婚,根本就係一個邏輯超錯既問題...
唔記得1-2年前,老曾又係講完佢既施政報告,之後上電台接受訪問...
其中一個打電話上去既聽眾講既野,令到我依家都記得,內容如下...

「佢話同佢男朋友想結婚前買樓,佢地兩個都係專業人士,一個醫生,一個教師(如果冇記錯)」...
「但係連儲錢畀首期都儲唔到,問老曾點算」...

我聽到呢到呆Q晒,一個醫生 + 一個教師兩個月入都最少萬五至兩萬...
都話儲唔到錢畀首期,我心諗佢地想買邊到先真,買山頂豪宅,定係普普通通一個安樂窩...

人一定有慾望,但一定要量入為出,好似買玩具咁,唔夠錢未唔好買住,等佢跌左價先買...
當然有人會話買樓同買玩具唔同,因為玩具唔係必需品,買樓先係...
但係要有樓先結婚就一定係邏輯既問題...
「佢話同佢男朋友想結婚前買樓,佢地兩個都係專業人士,一個醫生,一個教師(如果冇記錯)」...
「但係連儲錢畀首期都儲唔到,問老曾點算」...
小堅 發表於 18-11-2010 11:37 AM

你漏左之後既事.........
有人問佢地做左幾耐野儲左幾耐錢,
佢地回答係岩岩畢左業半年~

若果真要貧富拉均,單以香港計,我們大約每月有五六千元。

苦以全世界計,我地可能每月連一千元都無。

大家諗下係咪真係想共產。同埋係咪真係覺得自己好窮。
若果真要貧富拉均,單以香港計,我們大約每月有五六千元。

苦以全世界計,我地可能每月連一千元都無。
...
mushroom 發表於 18-11-2010 03:18 PM

問題唔係每人有幾多錢,而係就算真係共產,都會存在嚴重既不公平,共產可能係更加不公平,睇下以前既大陸就知。
如果共產,總有在共產規則下玩得叻既人,佢地一定會有辦法得到更多資源。
我多少有點認同樓主的講法.

但要留意的是如果講共產唔好單從字面"共產"兩個字去睇,"共產"是一種手段,背後其實有其目的或者叫目標可能更好,為了這目標所以其中一路人馬用了"共產"這手段,可惜佢太天真以為這手段係可行的...
我想有興趣的朋友可能真係要去睇下共產其實係點來的,幾千年前係點共法,或者想點共法,而現在又係點共法,咁可能比較好講下去.

丙叔...你有車有舖有樓呢上左岸既人係唔同既...

當年中國初期局勢不穩,推行共產穩定民心,
大量充公資本家既財產土地,再由中央平均分配予窮人,
令貧富走向「共產」.
時而亦逝,中國掛住既牌頭依然叫共產,但好明顯政察已不再共產,
有窮人亦有富豪,完完全全走入資本洪流.

我都唔係好同意,,祖國果種叫有中國特色的市場為主的社會主義..
共產都唔只係問題...一黨專政仲大問題

到今日2010年香港,香港人竟然走返轉頭,思想一步步咁走向「共產」
有共產咩??政府又唔見人人有錢派?到澳門都未到香港
有責任既政府係會有效分配資源的保障弱勢社群
咁有收入既人都有佢,社會責任...交稅
但我地政府做左d咩??
.
李嘉成靠地產起家,人地點搵錢,身家多唔多關你叉事?
你唔覺得奇怪, 矛頭只係指向李生??
香港有錢人多的是...但有d用賺到盡心態...發水樓, 港燈....香港有幾多野係佢
但公關形象又唔係見得好...神父單野可見一斑
再加多d廿蚊張, 大家樂呢d企業
關愛基金只係幫唐唐助選
有傳播界推波助欄...
唔多唔少有仇富呢樣...
丙叔..而家呢d日子你做老闆辛苦, 低下層仲苦呀

人地渣賓士你坐巴士,人地渣賓士唔係大晒,但總係有人會話有車者「有錢大晒呀」?
但知唔知一架二手日本車只需2-3萬?
你架車太貴啦....錢七幾千蚊添..

仇富心態令香港人逐漸步走向共產思想,
唔係問題...外國都有社會黨...呢樣野

眼紅人地上車買樓,高聲話貧富懸殊
,貧富懸殊任何地方都布.問題係傳謀係鼓吹:貧富懸殊係要正視呢個問題
香港係貧富懸殊數一數二的地方...你應該知咩叫堅尼系數

一層樓呎價要幾百萬,點買?政府係咪偏幫有錢人?
仇富令香港人變盲,明明荃灣有樓盤有埋會所2600蚊呎,但偏偏眼中只有市區豪宅,
2600....屯門都唔得啦..你果時買呢個價呀..
仲有而家d80后唔捱得啦

明明2010年供樓息口低過英國佬管治時期多多聲,但總會有人話97前好好多.
息口低係因為美國印錢紙.....

一個混沌既年代.....
.............應該話係一個混帳既年代,
大學生話冇樓女朋友唔肯嫁佢.....原來響佢地眼中置業係一份咁「必要」既項目,
亦原來佢認為從古至今,不論邊個國家,置業都係一件輕易既事.
係...比你教個女無錢都唔嫁啦,而家係一個功利既社會鼓吹不勞而獲..一味炒炒炒
比你係大學生都唔捱啦

香港人閉上咀自己諗一諗,
咩叫貧富懸殊?   有邊一個資本社會冇貧富懸殊?
何為貧富懸殊?
有人一餐不保,有人餐餐大魚大肉.........如果咁都叫貧富懸殊.........
咁請問中間果班去左邊?  1日2餐,1日3餐,間唔中大魚大肉果班唔計?
即係永遠只睇山腳果班同山頂果班........人既體制就係金字塔,有高層自然有低層,當然亦會有中層,
如果將金字塔推倒,變成人人平等,不分貧富........
咁同共產有咩分別?  

如果你講既共產.....曾特首會用二萬億儲備派比大家
可惜又無...
而家係講緊貧富懸殊有幾嚴重唔係搶曬d家產再平分

但問題係香港有一班低學歷低技術係有選票的 人要政府養.
但政府又唔可能平衡社會上各階層的利益
加上傳謀推波助欄的結果/...
但起碼個傳謀放大呢個問題出現可以令大家反思同關注
比起祖國傳播界只係官方喉舌咋

丙叔你呢d上左岸既人已經賺曬. 又係社會的既得利益者...
當然係要求平穩同和諧的社會環境同埋難接受相反意見啦..
同祖國一樣講........河蟹....
唔記得1-2年前,老曾又係講完佢既施政報告,之後上電台接受訪問...
其中一個打電話上去既聽眾講既野,令到我依家都記得,內容如下...

我以前有個讀心理學的朋友會打電話到電台玩主持

原來係功課之一
回水水的基地

就算當我真係有車有舖有樓上左岸又點?
係咪咁就唔可以向社會表達聲音?
係咪個社會只可以有基層出聲?有車有舖有樓既人一律唔可以出聲?
我回敬基層一句.......冇錢大晒呀?
我都係基層出身,住公屋住板間房,唔通我上左去就唔可以出聲?

我都唔係好同意,,祖國果種叫有中國特色的市場為主的社會主義..
共產都唔只係問題...一黨專政仲大問題

當年一黨專政係為左穩定社會,
二戰後如果唔係一黨專政,何來今日中國?
一戰後如果德國唔係有希特拉一黨專政,德國一早已經響世界板圖入面消失左.
民選只係可以響和平之下實行.
而且我由頭到尾只係講「共產」思想,唔該唔好又扯上「國政」.

有共產咩??政府又唔見人人有錢派?到澳門都未到香港
有責任既政府係會有效分配資源的保障弱勢社群
咁有收入既人都有佢,社會責任...交稅
但我地政府做左d咩??

點解會有「人人有錢派」哩個思想?
政府唔派錢有咩問題?政府係「管理」社會運作,而唔係單一「保障弱勢社群」,
政府係要搵一個社會既平衡點,而唔係只幫弱勢社群.
阿媽有倆個仔,一個搵到錢,一個搵唔到錢,
咁個阿媽係咪只要煮飯比搵唔到錢果個食,搵到錢果個就唔使理?
咁係咪叫公平?
我冇緣申請綜援,抽公屋又冇我份,開舖做生意既稅率又比打工既高好多好多,
係咪我可以自力更生就唔可以得到社會既保障?
我相信你都係仇富既一群.........
仲有,澳門有錢派係要用23條去交換,
而且澳門有「賭業」大量既稅收交比政府,唔係點可能有咁多貴利,疊馬仔企響碼頭而冇人理?

你唔覺得奇怪, 矛頭只係指向李生?
矛頭點止只指向李嘉成,係冇時錢冇刻都大把人仇視緊有錢既一群.

2600....屯門都唔得啦..你果時買呢個價呀..
仲有而家d80后唔捱得啦

荃灣深井段,海韻花國中層791呎,2010年9月成交價210萬,
實用面積8成半,每呎平均$2654,有會所有網球場有泳池,
有巴士962B,$18.8,25min出到中環,唔識路我帶你去睇下,
上個月我先去完~~
仲有,我8年前買,當時$1517呎.

息口低係因為美國印錢紙.....
話之美國佬印草紙丫,咁依加銀行息口係咪比97前低好多先?

如果你講既共產.....曾特首會用二萬億儲備派比大家
我係指人民既思想,唔係政府既思想.

丙叔你呢d上左岸既人已經賺曬. 又係社會的既得利益者...
當然係要求平穩同和諧的社會環境同埋難接受相反意見啦..

閣下果然係典形仇富既一群,
當我真係上左岸有幾百億身家又點?
係咪就唔可以得到政府既保障?
唔好一味咩保障弱勢社群,中產,上產唔係社群?唔係人?
如果個社會一面倒只為弱勢社群付出,或只一面倒只為富裕社群付出,
咁何來「公平」社會?又要「公投」做乜?
公平社會就係要有社會上所有階層既聲音,而唔係邊個窮就邊個大聲,
公投既政府係要「保障」所有人,而唔你口中既弱勢社群.
Support.
頭像被屏蔽