Toysdaily 玩具日報

查看: 9879|回復: 26

[劇場創作] (黑色寓言) 點先可以將四蚊分俾五個人?

唔好殺我啊
... what a country, what a king ... I'd simply kill them all.  This is life.:!
我...明白你意思,所以笑不出了:67:

先不講國,
面對新的財政困難,大集團不想辦法開源,就只一味鑽牛角尖刻薄員工,
因為刻薄導致人才流失,質素下降,簾顧客流失隨後收入進一步流失,更加鑽牛角尖刻薄員工....:67:

題外話:香港人又是有趣的,
一方面反對共慘主義一方面又反對貧富懸殊...
樓價升又唔岩樓價趺又要跳樓...
只管怨天怨地卻不腳踏實地...

到底是政府無能還是香港人太賴皮?:67:
我...明白你意思,所以笑不出了

先不講國,
面對新的財政困難,大集團不想辦法開源,就只一味鑽牛角尖刻 ...
隨感一亡魂 發表於 14-11-2010 12:02 AM

咁你覺唔覺得生物凍得滯會凍死,熱得滯又會熱死係神奇?
凡事走極端都唔係好事,
何況世界好多時唔係得2條路,
追求中庸,
或只係要求唔洗熱死又唔洗凍死,是否賴皮?
kivat 倒轉左~~
很有意思的故事 :71:

sad but true......
"既不能增加"只係一些只求自己利益,自己又無能力/方法去增加收入的高層人仕的漂亮理由....
我覺得太不道德了......可是這就是事實...
好黑暗

死…
你個劇場今次咁有寓意…隨隨便便回…會唔會斬頭?

不如咁講啦,求公平呢樣唔全在既野…最終只會係悲劇。
公平…最多只可以接近…
如果有制度接近公平…維持已經好叻…
可惜人一定強求更好…
咁…就會引發其他問題…
沒完沒了~~~

阿門。
可憐的龍騎...:56:
咁你覺唔覺得生物凍得滯會凍死,熱得滯又會熱死係神奇?
凡事走極端都唔係好事,
何況世界好多時唔係得2條 ...
023045007 發表於 14-11-2010 12:23 AM

咁你又有你的道理:78:

但又應該如何介定中庸呢?
有學者要求大學學位無限量量產,那現在的數量是否已經中庸?
但現在的招聘要求學位的普遍性已經與五至十年前的中五學歷相距不遠,
那這個中庸是否已經不合事宜?

樓價高令很多人上唔到車,但又係咪一定要上到車先可以生活下去?
當樓價真係跌,對那些高追但買黎唔係住係買黎炒既的又會唔會跳樓呢?
又或者會唔會又上哂街要求政府回水呢?
咁如果政府真是回水對我依D從來無得益過的小市民又公唔公平?

某論壇曾經有篇潮文當中有一句我自己很喜歡,
凡事不要只向外求,應該向內求。

我自己都係咁覺得,與其對這個不從人願的社會抱著不切實際的幻想,
倒不如積極點,做好自己份工。
其实5洗自己来的,只要同距地讲,你地谁愿意牺牲
ONEJUN 發表於 14-11-2010 08:01 AM

傻啦,邊個會自願牺牲咁偉大:ice:
我...明白你意思,所以笑不出了

先不講國,
面對新的財政困難,大集團不想辦法開源,就只一味鑽牛角尖刻 ...
隨感一亡魂 發表於 14-11-2010 00:02

"大集團不想辦法開源,就只一味鑽牛角尖刻薄",此句同意,的確是現今香港很多公司企業的營運方式,但建議改為以下會更好...."大集團不想/想不到辦法開源,就只一味鑽牛角尖刻薄員工":73:
good story