Toysdaily 玩具日報

返回列表 發新帖
樓主: cliffordchan107

[劇場創作] (黑色寓言) 點先可以將四蚊分俾五個人?

頭像被屏蔽
"大集團不想辦法開源,就只一味鑽牛角尖刻薄",此句同意,的確是現今香港很多公司企業的營運方式,但建議 ...
影武者 發表於 14-11-2010 10:40 AM

緊係想唔到辦法啦,一味縮縮縮,人工縮,食物質量又縮,
好好地一間賣快餐就快變成劣食了...
D拉打咁勁,點解吳ko 國王:58:
萬一killer國王身上得番一元咪大檸樂.... ....今次好彩攞到一元....下次可能攞您條命....世上係沒有免費午餐.....
系甘我唔去領錢- -
......看畢後感覺到很一股沉重的氣氛......不要又把himiko拉回現實啦:55:
以大大既故事,其實可以將其中一個拉打放出國外,形式就好似菲、泰、印傭,國內無法生活,唯有出外賺錢

至於公平問題,以金錢黎講,當然就不公平
但係人生就係金錢?
好像小弟,家裡一直不是有錢,窮得要死,但是成家齊齊整整,很少大病
又好似一個親戚,家裡有錢,但父親卻很早就身故,母親身體亦一直不怎好
你會想選擇邊一種?

人生就係你想得到一樣野,就會可能失去另一樣野,雖則好像有點"等價交換"既
只是很多人會將人生用錢來衡量,唔明白除左金錢、生活,自己擁有的其實比其他人都好得多
我諗起揸汁:44:
發人深省
絕對明白當中意思,太殘酷...
以大大既故事,其實可以將其中一個拉打放出國外,形式就好似菲、泰、印傭,國內無法生活,唯有出外賺錢

...
chlycab 發表於 14-11-2010 12:51 PM

錢係樓主個故事嘅意義同係現實嘅意義應該唔一樣..
現實世界就是不公平~
如果真係做到樣樣都公平時,
我想全世界的人都會生不如死!!
歷史是這樣告訴我們的.....................