Toysdaily 玩具日報

[其他] 蘇絲黃的世界.香港.1960

咪咁啦...

班細路唔做... 未自己身先士卒開個頭先囉...

記得當年讀社會學果陣... 阿「何良 ...
小櫻 發表於 3-11-2010 01:31 AM

:71:認同老兄所講~~ 我地絕對要身先士卒~
加上呢代既人真係想講歷史同舊事都沒乜野可以比佢地回憶去講。
可以既就講多D比下一代聽下。

>>>>鵝頸橋舊市集。蛇王X會這樣展示貨品嗎?明顯是鬼佬導演刻意賣弄東方獵奇。

我小時候家住深水步,
「蛇王」會o係街頭做 show,
會表演玩蛇、咬斷蛇頭、擠出生殖器(指那條蛇的,不是蛇王店主自己)、
拔蛇牙、拆蛇膽等。我細個好鍾意睇~~

遇有遊客幫襯,要影相,蛇王真係會擺個靚 pose 俾你影。
咪咁啦...

班細路唔做... 未自己身先士卒開個頭先囉...

記得當年讀社會學果陣... 阿「何良 ...
小櫻 發表於 3-11-2010 01:31 AM

咦?小櫻大你係咪讀社工?
咦?小櫻大你係咪讀社工?
Garycharm 發表於 3-11-2010 12:16 PM

唔係... 小櫻讀Accounting...

只係當年讀Hi Dip果陣要副收一科社會學... 叫做增廣見識啦... 所以當年喱科可以Hea住嚟讀... 無試考... 做一個Presentation同交份Project就搞掂...

如果真係讀社工就唔掂囉...

小櫻上
唔係... 小櫻讀Accounting...

只係當年讀Hi Dip果陣要副收一科社會學... 叫做增廣見識啦... 所以當年 ...
小櫻 發表於 3-11-2010 12:23 PM

點解唔掂?
搵唔到食?

OH~~~ OT 了,
支持樓主好 post。

樓主出 post 唔駛太在意多唔多人覆,
真心話,有時你見到 D 膠 reply 會仲氣頂~~
support. :71:
I don't think I have seen this movie, although it was very famous.

Hong Kong local culture has changed so much.
:36:
Nowaday, many young people complain about their hard life in (HK) society...
Many people in the 60s to 70s had much worst.
點解唔掂?
搵唔到食?

OH~~~ OT 了,
支持樓主好 post。

樓主出 post 唔駛太在意多唔多人覆, ...
Garycharm 發表於 3-11-2010 12:42 PM

唔係... 係個性問題...

查實小櫻幾內向怕羞嫁...:35:

另外就係社會學要讀馬列之類同其他政治嘅嘢... 攞嚟吹水就好玩姐... 要讀就想死嫁喇...

小櫻上

係唔係remake版黎?o的screen capture 清到... 其實有好多"殘片"不乏為高質作品...推介-日本映畫百年史:切腹 (VCD 於各大影音店有售)
唔係... 係個性問題...

查實小櫻幾內向怕羞嫁...

另外就係社會學要讀馬列之類同其他政治 ...
小櫻 發表於 3-11-2010 01:52 PM

原來係一個性問題,
Oh,不好意思~~~

:66:

p.s.小弟曾讀社工~~~~
以前個天真係好鬼清 :42:

大佬,呢度係香港?!!
哇~~~

樓主,我好鍾意你個post ,想 copy 幾張相放去 facebook ,可以嗎?
係唔係remake版黎?o的screen capture 清到... 其實有好多"殘片"不乏為高質作品...推介-日本映畫百年史:切腹 ...
巴武藏 發表於 3-11-2010 02:30 PM

你一定對電影好有研究同熱愛,
『切腹』怪談導演嘅名作,對依家睇戲當 Kill Time 嘅消費者嚟講,絕對不適宜。
好多自稱高達迷都唔肯睇番79年第一代高達,何況係60年代電影。

"殘片"中其實學到好多嘢,正因為以前無CG無3D,真係乜都要純人手完成,想像力少D根本拍唔到出嚟,講故事方法到攞鏡處處都睇得出功力。
電影(第8藝術)現代已經變成純商品,消費主義當道嘅香港,連一本電影雙週都養唔起嘅香港,睇完場戲可以講得出情節以外嘅嘢有幾多個觀衆?

我平時叫D話幾鍾意乜嘢物嘢嘅作品迷嘅人,睇番原作前作,經驗換嚟只係俾人罵!
:64:好post要支持一下,好多珍貴圖片,謝謝分享

哩D咁樣嘅巴士,我記得係搭過嘅,司機以外仲要另有人賣飛打飛~
哩度係尖咀天星碼頭,同依家變化不大,乜真係咁想拆咗佢咩?
:$
HK is very beautful @1960 :shiny:
but now :42: