Toysdaily 玩具日報

[其他] 蘇絲黃的世界.香港.1960

唔駛多謝!呢個「精華」係你應得既!:71:

在TD竟然可以一睹如此內容感懷、文筆流麗的專業級寫作,
觀賞到最後才驚詫一筆一圖原來都不是來自轉貼的呢~

太陽之牙兄是'渣'筆搵食發達的嗎~?
>>>>鵝頸橋舊市集。蛇王X會這樣展示貨品嗎?明顯是鬼佬導演刻意賣弄東方獵奇。

我小時候家住深水步 ...
Garycharm 發表於 3-11-2010 12:16 PM

細個都有睇過蛇王玩生殖器(蛇個條…)
哈哈~我細個住長沙灣。
大佬,呢度係香港?!!
哇~~~

樓主,我好鍾意你個post ,想 copy 幾張相放去 facebook ,可以嗎 ...
Garycharm 發表於 3-11-2010 05:06 PM

係咪舊匯豐?定渣打?以前既銀紙有左手面棟野。
小時經常從爸媽口中聽過好多關於60年代灣仔酒吧區嘅故事。那時20歲的老爸是酒保,媽媽做收銀,見盡好多吧女嘅故事。例如,酒吧老細最鍾意係出糧嗰晚放工後開賭局,D吧女又忍唔到手,呢頭接過份糧,嗰頭又輸返俾老細...
WalkerMachine 發表於 3-11-2010 02:34 AM

Walker大大父母年輕時的真實故事已經可以成為一齣電影的題材。想像中的畫面有點王家衛feel (阿飛正傳 + 花樣年華)…
好難得既post呀!
我好想睇香港舊風景,大大,邊度可以買到呢張dvd?
Toro 發表於 3-11-2010 03:34 AM

請到各HMV或深水埗黃金商場一行…
太陽之牙兄~ 咪傻啦~呢個咁正既post又點會零回覆~
呢套蘇絲黃的世界的確係一套經典電影,
對我地 ...
太歲 發表於 3-11-2010 03:34 AM

感謝太歲兄支持~

其實出此帖完全係因為您那有關1962年颱風溫黛的帖,觸發小弟懷舊日香港之情…:)
我小時候家住深水步,
「蛇王」會o係街頭做 show,
會表演玩蛇、咬斷蛇頭、擠出生殖器(指那條蛇的,不是蛇王店主自己)、
拔蛇牙、拆蛇膽等。我細個好鍾意睇~~

遇有遊客幫襯,要影相,蛇王真係會擺個靚 pose 俾你影。 ...
Garycharm 發表於 3-11-2010 12:16 PM

原來如此~ :64:

我好鍾意你個post ,想 copy 幾張相放去 facebook ,可以嗎 ...
Garycharm 發表於 3-11-2010 05:06 PM

No problem~

其實隻DVD好正,直接cap圖效果更佳~  :73:
唔駛多謝!呢個「精華」係你應得既!
常威 發表於 3-11-2010 06:44 PM

精華…小弟加入TD咁耐從未被版主加過…TD網錢一毫子都冇…:unhappy:

精呢樣野都係版主之間你加我我加你…

在TD竟然可以一睹如此內容感懷、文筆流麗的專業級寫作,
觀賞到最後才驚詫一筆一圖原來都不是來自轉貼的呢 ...
人仔貓 發表於 3-11-2010 07:29 PM

:34:
係咪舊匯豐?定渣打?以前既銀紙有左手面棟野。
原罪 發表於 3-11-2010 11:01 PM
係舊匯豐:shy:
Walker大大父母年輕時的真實故事已經可以成為一齣電影的題材。想像中的畫面有點王家衛feel (阿飛正傳 + ...
太陽之牙 發表於 4-11-2010 12:46 AM
:D:D

:77: :77:

this things nobody have B4 :$

the winner is U !!
精華…小弟加入TD咁耐從未被版主加過…TD網錢一毫子都冇…

精呢樣野都係版主之間你加我我 ...
太陽之牙 發表於 4-11-2010 01:07 AM

好用心既一個post~
所以應該有個精華比你~
回復 17# Garycharm

「蛇王」會o係街頭做 show,
會表演玩蛇、咬斷蛇頭、擠出生殖器(指那條蛇的,不是蛇王店主自己)

笑左!:x
呢套野久唔久又會有人睇返, 望返d景就對現今呢個"李+x遊樂場"完全無晒feel, 一街銅臭...

戲入面蘇絲黃真係索爆,尤其你cap坐係床果張:46:
係現今絕大多數女星都無既風姿...
唔講氣質只講身材, 同為mix的 Maggie Q, 新戲nikita入面, 瘦到不堪入目...
可畏人同景都此情不再...