Toysdaily 玩具日報

[分享討論] 我個friend 高價買了隻100% 全新, 但勁出電池水的SAD 貨MARK 3

頭像被屏蔽
頭像被屏蔽
油, 只係一個例子.  就算你唔係買玩具, 你買電視, 個版子係A牌, 但係個SCREEN其實係用B版.  個電視壞左 ...
bad-aries 發表於 22-10-2010 04:46 PM

唔駛勞氣,你睇左你隻mark3 BD有無事先啦
而樓主果隻係mark3.....都唔止9個月啦
平心而論,HT比起其他同類公司,QC同大貨質素已經好好多架啦
又真係唔關QC事,不過呢,用品質高o既電池,同埋響盒野度加幾句提醒買家小心電池漏水同保養事項,都唔會好難ja.......
或者用粒靚d既電,咪無咁易漏電水囉....

始終用電池就一定會漏電水,問題係幾時漏架者
BruceLee 發表於 22-10-2010 16:41

:76:手機電我未試過漏水喎
隻MARK 3 出左咁耐....:30:
好老實啦.....電池會漏電水, 係常識....唔駛下下要人提AR?
咁大個人, 唔通我每次去食飯, 侍應每次拎碟飯過0黎同你講, 睇住"芹"死?拎野飲0黎...因住"逐"死?

我食完個飯後一年, 唔通一年後我肚痛又去找間餐廳理論....?

我部變型金剛  OP /JETFIRE/MEGATRON/ ULTRA BUMBLEE(version 1)  放到現在, 電池都無漏水喎

我睇關係到電池的質數 gei
手機電我未試過漏水喎
大舊金 發表於 23-10-2010 08:28 AM

又係wow  
我部事啤手機( 信用卡送, 當時市值$500)   ,用了3年, 粒電都無漏水wow
頭像被屏蔽
隻MARK 3 出左咁耐....
好老實啦.....電池會漏電水, 係常識....唔駛下下要人提AR?
咁大個人, 唔通我每 ...
炒飯俠 發表於 23-10-2010 08:46 AM

提高服務質素,是任何一間公司都應該做的,不是係要批評任何公司,只不過希望ht可以做得更好。在說明書或者盒面度加幾句提示,都唔不會好很困難吧。
如果照大大的邏輯,住酒店、外出旅行的morning call 服務是多餘的, “咁大個人,唔識起身咩”﹔交通工具上的乘客提示是多餘的,(咁大個人,唔識搭車咩”﹔慈善捐款的呼籲也是多餘, “咁大個人,自己唔識捐錢咩”。
對人服務,從來都是, “做多一步,冇話你多餘”

當然HT 有地方需要改善

其實我只集中對"電池水"一事作出回應....請各網友不要想多了
如果出左一兩個WEEK 出事, 我覺得嘈係應該...
但出左一年後嘈, 就有點過份....

在說明書或者盒面度加幾句提示,
我唔覺得會有幾多個人會睇, 又或者已經係出左問題先會睇
同D人買電器一樣...誰會看說明書?

如果咩都加落說明書/盒可能.....
將來買盒FIGURE,會唔會好似D 外國PRODUCT 咁, 加D 得啖笑0既字句,
例如: 拿FIGURE 出來玩更佳/ 請開盒後才玩/ 注意, 內有FIGURE

要HT 改善"電池水"問題, 係要HT 改用質量好的電,
而唔係在說明書或者盒面度加幾句提示,
加左唔通就唔會漏水嗎?
標都不能治的事就不要做了吧.....要治就要治本...

至於morning call,交通工具提示,慈善捐款呼籲
跟大家想HT 在說明書加"FIUGRE 內裡的電池會在1年後出水" 是不一樣的吧?

酒店的morning call , 也不會對客人說" 我們有時會忘記為客人MORNING CALL"
巴士的乘客提示也不會寫明" 本巴士會在XXX時間遲到XXX分鐘"
慈善捐款呼籲也不會對善長說, "我們的捐款90% 會交給大陸的高官"
你有看過嗎?

有哪間公司會在自己產品的說明書寫上" 我的產品有問題"?

我說的咁"大個人"就是說有些事, 還是得自己去想, 去注意, THAT'S ALL.
提高服務質素,是任何一間公司都應該做的,不是係要批評任何公司,只不過希望ht可以做得更好。在說明書 ...
coldstone 發表於 23-10-2010 11:51 AM

如果你兩年吾開盒,就算印左係說明書都吾會知
到時吾通你又講,點解吾大大張貼紙貼係盒面話比人聽,做多少少都吾得咩?

都有人講,買番尼一開盒就漏水,一定係 ht錯,一定要去換
但係買左兩年吾開,重係第二手入,就算一開有事,都過晒保養,玩具點會保一世呢?
同埋,用緊同吾用放兩年好大分別
加上漏水好大原因係溫度影響,上手點放,邊個知?係咪先~~~
頭像被屏蔽
同你講, 就無勞氣.  係另外一位版友話什麼"你啲咁既客"我先勞氣.

星期一可能唔返工, 星期二一 ...
bad-aries 發表於 23-10-2010 23:28

:78:你放心好了~隻MK3 BD出了無耐!應該無樹
頭像被屏蔽