Toysdaily 玩具日報

[分享討論] 唔買日本玩具

回復 45# Tasuku

oh....ic,,,, thanks!!
講到政治, 通常大家都各持己見, 最終鬧交收場, 還是免傷和氣, 少提了~~
不過可以分享下我媽的意見,
我媽無 ...
cliffordchan107 發表於 19-10-2010 11:33 AM

其實仇恨日本亦引出另一個觀點
1.中國無屠殺過其他種族既人? 咁當時果個種族既後人係咪都應該仇視我地中國人?
2.係戰爭中屠殺人民係錯,咁二次大戰、蒙古入侵中原、清兵入關都應該係同等,咁我地有無需要為祖先仇視國內既蒙古人、滿州人呢?唔通六十多年前死既"自己人"就應該重視,而幾百年前就唔需要?
3."自己人"被殺就應該仇視人,咁"自己人"殺"自己人"既時候我地又無動於衷?
頭像被屏蔽
頭像被屏蔽
不過一般情況下, 日本人稱乎中國都係叫中国(Chugoku), 真係好少聽到係支那.   
bad-aries 發表於 20-10-2010 01:48 PM

(Chūgoku)同時係日本一個地區名,用(Chūgoku)來稱呼我地中国係新聞發報時嘅規格,民間點叫係無一致性。
唔信可以查吓: 支那麺 はしご、支那そばや、支那蕎麦 等拉麵店大大隻招牌以『支那』作為招來,代表喺日本人眼中『支那』哩個字可以係好嘢,你會唔會將一個藐視侮辱意味嘅字用於自己招牌上?

しなちりめん支那縮緬、支那団扇、支那学 等等都係高級嘢之稱,所以係睇講嗰個人有無藐視侮辱你,如果有,叫聲你小姐都可以理解為話你做雞,叫聲你靚女都可以理解為反話。

講到藐視侮辱,幾時夠我地叫洋人鬼佬、叫南亞人做阿差,人地咪叫返我地「Chink」囉!
頭像被屏蔽
回復 50# Tasuku

回復 51# bad-aries

I think this is the explanation
http://homepage2.nifty.com/o-tajima/sina.html

Google 翻譯
原來的“支那”是一個政治王朝統一大陸首次支那,“秦(罪)”轉達給印度口音是“中國”成為,是一個全面的詞彙,指向中國。還轉交了日本在古代它拆開,並轉達給西方“中國”,“新浪網”是一個術語,重新進口到江戶時代末期被再次調用。 “支持”和“那”和“新浪”聽起來裝修,沒有特殊意義(來羞辱日本人民在朝鮮逆轉支那“他は”“魔鬼”,“Choppari(豬腳的意思)“是歧視性的語義可以說一個字。)相反,“主震”“那珂發”“那冬至”Shina'm命名人從他們當中挑選出來幾個人。因此,西方的“中國”,“中國”,以及所謂的正常込Mezu有任何貶義的“支那”沒有惡意的使用這個詞是不包括在內。

"支那"即China的意思
其實講到尾,又係中國人的心魔作祟,因為傳統中國人都係以自己為中心,覺得自己既小圈子以外的都是敵對關係(呢個思維由家、族、鄉、懸、國都係一層一層咁敵視出去),一開始就以防範甚至睇低的視線出發,咁人地做乜你都會睇唔順眼,呢個亦係直接令中國落後於人的主因
其實講到尾,又係中國人的心魔作祟,因為傳統中國人都係以自己為中心,覺得自己既小圈子以外的都是敵對關係(呢 ...
三頭龍 發表於 20-10-2010 05:40 PM

相對『中国』嘅稱呼,日本等於自認係『東夷』(差別用語),哩個亦係其中一個寧叫China(シナ)嘅原因
我地係南蠻:x
Learn a lesson again! :)
其實仇恨日本亦引出另一個觀點
1.中國無屠殺過其他種族既人? 咁當時果個種族既後人係咪都應該仇視我地 ...
chlycab 發表於 20-10-2010 11:49 AM

老實講...
如果唔係自己親身經歷過...
係唔會有咩感應...
就算話你既祖先畀日本人殺左...
我諗你連佢個樣都未見過...
你會唔會有感觸先???
我覺得有D野唔可以睇表面...
點解中國有學生遊行抵制日貨...
會唔會係國與國之間既陰謀...
點解我咁講...
上海世貿、廣州亞運點解呢D地區冇學生遊行...

仲有你又見唔見香港大學生去一田、SOGO、吉之島呢D門口遊行示威...
我地所睇既動畫有九成九都係日本出品...
我地所玩既玩具有九成或以上都係日本設計出品...
你話玩具係Made in China...
咁最後賺錢個個未又係日本人...