Toysdaily 玩具日報

查看: 8184|回復: 57

[分享討論] 唔買日本玩具

純粹問下, 如果要支持攞翻釣魚台, 要你響應罷買日本野, 當然包括日本製造的動畫、影視作品 o既玩具, 你得唔得?
如果我要咁做, 可能只可以買 hottoys 外國電影 12吋 figure .......
All of them are made in China.
你會唔會買 中國制 knock off toys?
而家D玩具全部都係中國造的{:3_139:}

政治問題...不適宜放在TD...:64:
IMHO it's best not to mix toys with politics. It's just not worth the argument. Just enjoy the toys you like to buy and play with and not link the outside world with it. It'll only make you feel that there's a lot of restrictions and your hobby not enjoyable.
咁你買前可能要確認下designer,紙品,物料........etc有冇日本人參與
要罷買日貨難, 反之要日本人罷買中國貨更難
我只係有 d 反思, 如果真係要選擇, 玩具同公義邊樣緊要 d, 可能係自尋煩惱左少少

問下自己, 由細到大, 日本嘢影響力有幾大! 我係講人地之創意! 衣食住行日本文化俾你係方便定係麻煩!
玩具都話中國製,但動畫漫畫又怎樣呢?
莫非我只能睇喜羊羊?:31:
我只係有 d 反思, 如果真係要選擇, 玩具同公義邊樣緊要 d, 可能係自尋煩惱左少少
newnov 發表於 17-10-2010 09:48 PM

I'm afraid that if you're really going to 反思.. 如果真係要公義, you should think of banning all chinese products instead of the japanese.  Anyways, toy is irrelevant to politics.
为何 要跟政治 拉这些不愉快的关系呢?

没必要
一件事還一件事wo,而家係日本右翼狗搞事,無需事敵視所有日本人吧:44:
玩具不應該與政治扯上關係.你系喜歡距就買.無必要政治問題而捨棄你對他的好感
純粹問下, 如果要支持攞翻釣魚台, 要你響應罷買日本野, 當然包括日本製造的動畫、影視作品 o既玩具,  ...
newnov 發表於 17-10-2010 09:36 PM

人哋hottoys D 12吋外銷日本, 又係電擊Hobby賣頭版廣告, 同日本人合作, 咁你都唔可以買佢哋D 12吋.
仲有,樓主如果講到公義咁大,支那土共未仲賤過小日本右翼狗...
哂氣啦,真係有心想為自己的民族做一點好事,做多D善事就好了,
中國咁多天滅中共天災連連,救多幾個可憐的中國窮人仲好啦,
因為就算搶返釣魚台,賺到的錢,都俾土共班狗官落哂袋了,一毫子都俾唔到窮人...