Toysdaily 玩具日報

[分享討論] 唔買日本玩具

講到政治, 通常大家都各持己見, 最終鬧交收場, 還是免傷和氣, 少提了~~
不過可以分享下我媽的意見,
我媽無乜點讀過書,
佢爺爺(即我外曾祖父)係俾當年的日本仔打死的,
你問佢憎唔憎日本人?
佢到而家都好憎日本人, 尤其係右翼個派,
不過你問佢會唔會罷買日本貨?
佢就會答你:
[你識咁做, 人地就唔識報復呀? 到時蝕底咪又係我地?]
係國際貿易底下, 每個國家都變得唇齒相依, 一方的抵制, 又會造成另一方的報復,
你做每一個抵制行動之前, 你都要諗下下一步對方有咩報復行為, 而決定應唔應該咁做,
如果自己是強國, 又不假外求, 那便沒有所謂, 儘管抵制好了,
但係中國同日本兩個都是大國, 各有不同的優勢, 所以兩者的國際貿易都很頻繁,
如果兩個經濟關係有咩變動, 最後通常會兩敗俱傷.

至於釣魚台的問題, 我不熟歷史, 已超出我的知識範圍了, 還是留給"大人"去處理吧~~
講到政治, 通常大家都各持己見, 最終鬧交收場, 還是免傷和氣, 少提了~~
不過可以分享下我媽的意見,
我媽無 ...
cliffordchan107 發表於 19-10-2010 11:33 AM

大大頭半部分我都好同意
不過後半part '留返大人處理'
我就有少少反感
有dd '事不關己'既味道, 要知道呢樣野係國家民族既尊嚴呢

我唔係搵交嗌, 亦都唔係話大大你錯
只係正如大大你一樣表達自己既意見
希望你唔好介意:64:
唔得.......(被打中:68:),因為生活上有太多日本的東西:80:
大大頭半部分我都好同意
不過後半part '留返大人處理'
我就有少少反感
有dd '事不關己'既味道, 要知 ...
davidki99 發表於 19-10-2010 03:19 PM

唔介意, 其實每人都有不同的睇法, 只要討論的時候唔好傷到大家和氣便好了,
你覺得我"事不關己", 我也不能否認的, 始終我是80年代出世的, 對自己的身份仍有不少認同危機, 究竟我能否把現在的中國視為"己方"呢? 無可否認, 暫時我是當兩個國家相爭釣魚台事件看待的.
你睇下屋企大廈部lift係未日本牌子? 係就乖乖行樓梯喇..
回復 35# JTOYZ

行完樓梯,先發覺家的風扇,冷氣和雪櫃都是日本牌子!!.......XYZ........:53::53:
你睇下屋企大廈部lift係未日本牌子? 係就乖乖行樓梯喇..
JTOYZ 發表於 19-10-2010 03:50 PM

通常所謂"罷買", "抵制"的行為, 都是形式化的, 只罷一些和自己無關, 或對自己影響不大的貨品. 至於那些必需品....就唯有當睇唔到吧~~
其實我都唔明''支那''係蔑稱?
頭像被屏蔽
我地放長雙眼 睇吓今個星期 同胞們會唔會update d日本漫畫連載!!!
我擔心中國d 日本廠 嘅中國員工會罷工...唔幫日本仔做嘢...
劉曉波做埋 d 野係漢奸所為, 我就唔認同, 仲有咩諾貝爾獎對我黎講都係搞下笑, 我都唔會承認, 憑咩話奧 ...
newnov 發表於 18-10-2010 06:38 AM

要求中共領袖層兌現承諾就係漢奸?乜野邏輯來的?
其實我都唔明''支那''係蔑稱?
櫻島一號 發表於 19-10-2010 05:41 PM

d細路仔唔識野,唔好見怪.......

查實日本自古以來對其他國家地區都有其獨特翻譯名稱,例如佢地會稱美國為米國,俄羅斯為露西亞,巴黎為巴里,根本唔會好似中國人果種思維模式(例如用小日本、狗日,呢類名詞),何況支那這稱呼是源自古印度,日本只是將那叫法用漢字譯出,毫無貶抑之意
回復 42# 三頭龍

那為什麼後來''支那''係蔑稱呢?
It is difficult.
Not to say toys.
Many things are designed by Japanese and made in China.
So what is "Japanese item"? Purely made in Japan e.g. Honda and Toyota JPN version?? China Design but Japanese Style e.g. China made JPN style cellphone??

For toys, at most Gunpla and Studio Half Eye.
那為什麼後來''支那''係蔑稱呢?
mkyfk 發表於 20-10-2010 08:52 AM

純從研究角度去講
「字」本身係中性嘅,因應同你唔同關係嘅人口所講出,會有唔同感受。語境情況亦有影響。
例句﹕小心睇路!
如果出自你父母嘅口,你會覺得係一種關心。
如果出自你仇家嘅口,你會覺得係一種恐嚇。

P.S. 就算同樣出自日本人嘅口,支那 亦有用於產品名,係高級貨之意,用於改名 志奈,亦因在日文裡發音很悅耳。