Toysdaily 玩具日報

查看: 5030|回復: 34

[其他] 3D版 Star Wars

食住近年3D電影條水,魯卡斯都來掠水,電影六部曲將會3D化,出年先上映 Episode I The Phantom Menace,之後每年上映一集。

http://www.starwars.com/movies/saga/announce3d/index.html
Lucasfilm Ltd. announced today that the live-action Star Wars Saga will be converted to 3D! There are few movies that lend themselves more perfectly to 3D; from the Death Star trench run to the Tatooine Podrace, the Star Wars Saga has always delivered an entertainment experience that is completely immersive. Presented by Twentieth Century Fox and Lucasfilm Ltd., the cutting edge conversion will take that immersion to the next thrilling level, with Industrial Light & Magic supervising the project. Star Wars: Episode I The Phantom Menace is expected to be released theatrically in 2012. A release date has not yet been determined.
"Getting good results on a stereo conversion is a matter of taking the time and getting it right," said John Knoll, Visual Effects Supervisor for Industrial Light & Magic. "It takes a critical and artistic eye along with an incredible attention to detail to be successful. It is not something that you can rush if you want to expect good results. For Star Wars we will take our time, applying everything we know both aesthetically and technically to bring audiences a fantastic new Star Wars experience."
頭像被屏蔽
一陣令我破壞對SW既印象就唔好...:67:
頭像被屏蔽
不如重拍4-6好過啦,或者拍舊共和國都好啊,搞咩3d姐...
5130243 發表於 3-10-2010 10:09 AM

哩d係經營者之道:將剩餘價值發揮到最大

我係原汁原味舊Star Wars迷,一向都唔鐘意將Ep4,5,6加現代化CG特技,同原本FX完全唔match,3D更加唔係我杯茶。

不過,我知道佢將會加入好多剪走咗嘅舊傳重要片段,例如Luke家鄉班同學、後來X-wing個胡鬚佬原來係Luke嘅重要朋友、Luke親手組裝綠色光劍放入R2D2出發救Han Solo......... 多年夢想嘅完整板版本,終於可以睇到。
哩d係經營者之道:將剩餘價值發揮到最大

我係原汁原味舊Star Wars迷,一向都唔鐘意將Ep4,5,6加現代化 ...
Tasuku 發表於 3-10-2010 10:37 AM

Don't know whether the TV project still alive.
不如重拍4-6好過啦,或者拍舊共和國都好啊,搞咩3d姐...
5130243 發表於 3-10-2010 10:09 AM

X 2
Ep4-6 係就係夠 Classic
但亦有夠老土....而且動作場面 (Ep4,5) 以今日角度看已經不合時宜
再者, Ep4-6 一向感覺相對 Ep1-3 比較玩泥沙
例如白兵似白痴仔....同 Ep 2-3 既 Clones 完全唔 Match
又例如 Ep6, d 熊仔丟下石仔都可以殺白兵.......
我雖然都係先看 Ep4-6 既一代, 但覺得絕對有重拍既空間
亦可吸納新一代既人做 SW Fans
Don't know whether the TV project still alive.
Panzer 發表於 3-10-2010 12:04 PM

已經寫緊劇本,TV真人版係前傳同舊傳之間嘅故事,所謂Ep7,8,9將會以電腦動畫做(好可惜唔能夠襯班演員在生之年拍真人版Ep7,8,9)
X 2
Ep4-6 係就係夠 Classic
但亦有夠老土....而且動作場面 (Ep4,5) 以今日角度看已經不合時宜
再者,  ...
movie_arms 發表於 3-10-2010 12:12 PM

Sorry,喺佐治路卡斯未死之前,唔會重拍舊傳喇~

不如換角度,試吓欣賞舊傳係喺幾Limit嘅資源($$$),跟本無CG嘅年代,用幻想力搭夠不足,連週圍嘅人都唔睇好哩部戲嘅情況下誕生出改變電影歴史導向,嘅驚世作品。

相反,前傳喺百倍充裕嘅資源下,粒粒巨星襯托下,無敵CG無咩係做唔到下,竟然好多錯漏百出,事件編幅比重有問題,戰術運用幾乎0,同原作世界觀有好多出入,人物性格轉變欠說服力。

讀電影有關科目時,迫睇好多鬼佬黑白片(初初好憎),唔少係依家勁片嘅原作版,發覺每一個時代嘅電影都有佢強嘅地方,以前黑白片咩都無,鏡頭攞位原來有一套語言,拍得好精緻﹔七、八十年代FX特技抬頭,將前人無法表現嘅太空戰鬥場面,活靈活現放喺我地眼前,緊張剌激又帶幾分幽默好笑就係 Star Wars 。

單講視覺效果當然新片吸引眼球,不過,希望大家從「老土」中學習,仲有大把嘢我地未超越得到前人。
求下魯卡斯唔好再改來改去.

Greedo shot first 又一次.
之前加CG又一次.
Ep6 改Hayden Christensen
.....

一套經典應該百看不厭, 收改甘q多次做咩?  完全改晒d meaning.....

如Tasuku 講, 加番Biggs Darklighter, Camie, Fixer 個part 就接受到.
頭像被屏蔽
頭像被屏蔽
求下魯卡斯唔好再改來改去.

Greedo shot first 又一次.
之前加CG又一次.
Ep6 改Hayden Christensen
...
Duraxyll 發表於 3-10-2010 02:07 PM

可唔可以同大家簡單介紹吓 Biggs Darklighter, Camie, Fixer 係何許人?
佢地嘅背境你應該比我更熟~

會有tv版???? 會加入剪走咗既片?係唔係架-.- 咁值得一睇喎
5130243 發表於 3-10-2010 02:14 PM

TV版講就講咗好耐lu,依家致話落實開始寫劇本。

係呀~ 會加入當年剪走咗既片,都唔短ga ,尤其是New Hope,其實部份毛片喺Youtube有放過,唔知剷咗未,正式電影畫質嘅版本要等DVD喇~

可能係3D版以外,再出加入剪走片嘅完全版,死未~
Sorry,喺佐治路卡斯未死之前,唔會重拍舊傳喇~

不如換角度,試吓欣賞舊傳係喺幾Li ...
Tasuku 發表於 3-10-2010 01:51 PM

咁當然舊片有佢神級之處, 如果唔係就唔係 "星球大戰"~
不過我自己比較貪心, 想 Ep4-6 之中, 以今日角度睇既不足之處都可以完美埋會仲開心
已經寫緊劇本,TV真人版係前傳同舊傳之間嘅故事,所謂Ep7,8,9將會以電腦動畫做(好可惜唔能夠襯班演 ...
Tasuku 發表於 3-10-2010 12:52 PM

Thanks for your update!