Toysdaily 玩具日報

[其他] 3D版 Star Wars

頭像被屏蔽
ep7-9會出動畫??
5130243 發表於 3-10-2010 05:29 PM

製作消息講就係咁講喇,如果原定計劃無變的話,應該好似依家Clone War 電腦動畫咁嘅做法~
故事講武士復仇之後嘅嘢,當然講乜嘢故事致算係原本ep7,8,9嘅故事就任佢作咯。
頭像被屏蔽
可唔可以同大家簡單介紹吓 Biggs Darklighter, Camie, Fixer 係何許人?
佢地嘅背境你應該比我更熟~
Tasuku 發表於 3-10-2010 01:21 AM

啊, 無問題.

首先我想講一d可能無乜人理既冷知識, 因為我覺得玩FF既未必睇Star Wars, 睇Star Wars既未必玩FF.

以往多部Final Fantasy 有好多例排野, 陸行鳥, 飛空船, Cid, 等等.

但其實仲有Biggs & Wedge 呢兩個角色, 兩位係同Luke 及Rebel Alliance 有莫大關係.
Wedge Antilles 仁兄就介紹左.
http://www.toysdaily.com/discuz/viewthread.php?tid=118792

而Biggs係Luke 既朋友, 有錢仔一名.  依Wookiepedia 講, cut 左呢段片有可能因為會太早暴露Luke 身份.  
http://www.youtube.com/watch?v=zEPQ9OYOPnU
此片中, Biggs 提及加入帝國軍成為機師可能唔左番黎, 而Luke 阿叔極力反對Luke 加入!!!!
係我地呢個睇左Episode V 既世紀可意想到, Luke阿叔極力反對係黑武士有關.....
及後因為Biggs 發現帝國軍所作所為而加入左Rebel.

而Camie 同Fixer 都係Luke 由細到大既好友.

除此之外, 仲有一名叫 Janek"Tank" Sunber 既人, 係Ep IV 略略帶過.  Biggs 同Tank 係因為梭通關係而加入而帝國軍.

Tank 係一名極少提及既角色, 直至之後係漫畫版出現.  講加入左帝國軍同Luke為敵, 情義兩難存.

自要你search 下youtube :"Star Wars Deleted Magic",  deleted scenes, 大把野你睇.
我比較想佢做番ep1之前d野好過-,.-
5130243 發表於 3-10-2010 07:14 AM

呢d野大把你睇lu.  玩Knights of the Old Republic啦, 又或者睇Tales of the Jedi漫畫.....

不過真的.....離離去去咪差不多Sith VS Jedi.  邊條友點點點入魔.

又或者Mandalorian d歷史.....
Very good, totally classic!
講起第一次睇返Luke整把綠光劍果時都好激動,E個係細個睇EP6就已經幻想過唔知幾多次的場面,,
而家先知道原來當年有拍到~
其實下年的藍光版SW都會附好多封印左多年的deleted片段,,連渣巴攪Leia的都有= ="

如果再拍3D版,真係怕佢又改左D咩破壞原本經典....Greedo三十年後先話你知佢射先真係一絕XD

出7,8,9的話,我諗大部分fans都會即刻諗起鎖龍三部曲,果部算得上EU的經典~!
BTW,我係Mara粉絲,多年以黎都係想佢可以登上銀幕...
我想問吓舊版 jabba點解由肥佬變怪獸嘅!真係好想知{:3_139:}
哩d係經營者之道:將剩餘價值發揮到最大

我係原汁原味舊Star Wars迷,一向都唔鐘意將Ep4,5,6加現代化 ...
Tasuku 發表於 3-10-2010 10:37 AM

而家要收藏電影唔難啦,出碟你想收藏乜野版都得.
金裝版係就係太MTV,但都唔係一面倒咁差既.
好似第4集,本來冇錢做jabba the hutt出黎,搵個肥佬頂檔,改版就執返隻怪物出黎
Lucas總想到方法引我地入場/買碟,HAHAHAHA
製作消息講就係咁講喇,如果原定計劃無變的話,應該好似依家Clone War 電腦動畫咁嘅做法~
故事講武 ...
Tasuku 發表於 3-10-2010 06:40 PM

批原版人馬要全部換晒,都唔知睇唔睇好....
已經唔可能搵公主同福伯去連戲
EP7,8,9我估應該係講HAN SOLO對仔女的那一段吧...不過如果又是動畫版就有點失望了,始終想睇真人大電影多D.

3D版加舊場面補完對我來說已經求晒吸引力入場了,當然前傳三部的吸引力還是細一點...
頭像被屏蔽
如果有EP456舊場面補完,就可以一看的。

1977第一套Star wars,跟住20年後的1997re-made上戲院加CG技,的 ...
無明 發表於 5-10-2010 09:11 PM

雖然 我地大可以上youtube 睇刪了的片段, 但我好好奇係呢幾段片段係點fit呢?

我同Firewalker 兄講開過, 其實Biggs Darklighter 個段可以解釋到Luke 無啦啦係Rebel入面見到條胡鬚佬甘開心.
但無左呢part唔更要.

可能我一聽到有新版本有個自然反應係驚Lucas 又改.
修改無乜問題, 係商業/hardsale d.  但最令各fans 反感係改劇情, 個meaning 唔同晒.

Greedo 射先間直係白痴.  邊有可能甘近都射唔中Han Solo?
Han Solo射先係影射到個種古惑仔手段.

Ep6轉Hayden 做Anakin 靈魂係唔同meaning.
用Sebastian Shaw 做Anakin靈魂 係有Darth vader 最後一刻屬罪, 做番Anakin既meaning.  
但Hayden 做Anakin 靈魂, 即係話Darth vader 臨死一刻無番轉頭, 無改過自新.
頭像被屏蔽
3D is useless!!:what: