Toysdaily 玩具日報

查看: 11025|回復: 29

[分享討論] 頭雕師以後還有生存空間嗎?

頭雕師以後還有生存空間嗎?
http://www.youtube.com/watch?v=SxBlHEuhF2o
頭像被屏蔽
頭像被屏蔽
二次元角色... 未要搵師父雕囉...
部機是現場複制,即不在或不能在現場的,部機沒用,如以前movie造型、已死的人等,都沒用,還要造型師雕呢。所以我覺得現在還需要造型師。
你叫D   大名星去你過studio   scan  一次, 可能重貴過部機wow
hand made is the best best best:71:
部機是現場複制,即不在或不能在現場的,部機沒用,如以前movie造型、已死的人等,都沒用,還要造型師雕呢。 ...
hunteralex 發表於 16-9-2010 10:41 AM

部機可以載入3d圖架,所以只要有一個強勁的畫圖人就OK了.
其實只係一部幾改良的3D  printer..  我十幾年前都用柯達果部, scan 過自己個頭
部機可以載入3d圖架,所以只要有一個強勁的畫圖人就OK了.
rmc 發表於 16-9-2010 12:27 PM

強勁畫圖人及造型師性質一樣,是複制真人,而且強勁畫圖人是要用強勁電腦畫,及要用多少時間去畫皮膚的細微凹凸紋呢,成本太高及時間太長。造型師只需要相片及巧手即可。這樣現時還是需要造型師的。
頭像被屏蔽
長遠來說我覺得可以, 但現時應該未取代得到.
老實說, 頭雕師都可以說係間公司的"生招牌" (你睇kim生一走, 幾多人即刻話乜乜出唔出到就知了)
我估如果ht, eb 的 產品說明話: "head sculpted by z printer 450", 我估買o既人可能會小好多數
再說, 如果唔用"明星頭雕師", 國內其實都有好多技藝高, 手工好的師傅, 佢地人工一定比部機平.
最後, 我想如果頭雕做出來要修改的話, 頭雕師只要補幾刀就ok, 但係部機便要由頭開始了. 最多只係用部機做個mockup出來再由人手微調開模, 但咁樣又好似有d本末倒置了...
大比例係ok.....不過1:6 頭可以print到咁先算.....
留意下3:42, 那個日本人都唔洗親身去比人scan, 前後左右影幾張相, 用電腦計返佢個3D頭出來就得
dogjumpjump 發表於 16-9-2010 02:45 PM

可能不需親身上去製作室,但都是要真人用儀器掃描入電腦(那些儀器出去找真人),並非只用相片啊,看有人拿儀器向真人掃描,後面有電腦即出人樣的。

頭雕係藝術... 就算機械做到... 喱門手藝... 除非無人去做... 係唔會消失嘅...

就用相片打個比喻... 無論點睇... 用相機拍攝出嚟嘅照片... 點睇都比人手畫嘅更像真好多倍... 但點解依然會有人搵畫師同佢畫肖像?... 點解啲人仲要學寫生素描?... 禁個掣就得啦...

小櫻上