Toysdaily 玩具日報

查看: 6519|回復: 14

[個人收藏] Macross - 超時空要塞 ( 電影版 ) VF-1A Valkyrie Eggplane Q版蛋機

Macross - 超時空要塞 ( 電影版 ) VF-1A Valkyrie Eggplane Q版蛋機

完成後機身只長8cm多一点点,很Q。

制作過程 : 修分模線、組裝、噴灰(1000号)、機头左右兩边、一条輝及機槍補夾口、噴灰(1200号),因部份刻線太淺需用刻筆加深,白色部份用高達白噴罐,其他顏色手塗、滲線、上水貼時因有大量曲面及凹凸位故需動用普通水貼軟化劑及帶膠水成份的軟化劑,起角部份用灰色粉彩輕干掃、最後消光,透明機倉蓋覺得不够鏡面故用完成目研磨劑拋光少許。

个人評語 : 整體不錯,細節位十足,尤期無偷膠( 一分錢、一分貨 ),水印更是長谷川的强項,但有部份位置組裝/上色後比較難上水貼。希望能推出其他機體及有時間完成多一款1J及兩款1A。

多謝觀看:64:
very Q:he:
最大既問題係..........我買唔到:56:
最大既問題係..........我買唔到
兵器 發表於 7-9-2010 01:39 PM

唔係呀:@我仲見有得買喎~不過要魚一。
我想問 個D細部上色如果冇工具噴可以點油?
QQ
不過總覺個機師好慘

*.*
QQ
不過總覺個機師好慘

*.*
白狼 發表於 7-9-2010 08:49 PM

haha我都有同感..好有壓迫感
我想問 個D細部上色如果冇工具噴可以點油?
一年戰爭迷 發表於 7-9-2010 04:07 PM

除咗白色係用嘖罐外其它細部顏色我都係就咁用筆手油囉。
好duck意
I like it!:shiny:
Good ar!
great work:71:
great work
Macross長谷有洋 發表於 15-9-2010 01:06 PM

Thx!小隊正在制作中:64:
個人仔髹得好靚!:shiny:
:handshake::71: