Toysdaily 玩具日報

查看: 7547|回復: 20

[新品消息] 卡通王國4CD

行街發現新出版4CD卡通王國, 睇睇有咩歌就立即俾錢
重拾當年430穿梭機陪伴成長片段
:handshake:
:77::77:
:73::73:
頭像被屏蔽
咩價位@@
咩價位@@
阿瞬軍曹 發表於 1-9-2010 09:53 PM

旺角賣11草
我都買左隻!:71:
:50:
請問今次收唔收錄到原版叮當?或者畫叮噹?呢兩首歌?
我唔想聽陳慧琳既多啦A夢版…
請問今次收唔收錄到原版叮當?或者畫叮噹?呢兩首歌?
我唔想聽陳慧琳既多啦A夢版…
原罪 發表於 2-9-2010 04:24 AM

依舊版權及譯名問題,唔會收錄

如果搞得掂o既,2005年成人兒歌Hits for Kidults一早收錄o左
依舊版權及譯名問題,唔會收錄

如果搞得掂o既,2005年成人兒歌Hits for Kidults一早收錄o左
williamhychan 發表於 2-9-2010 10:47 AM

唉~~~~~~~~~~~~~~
呢兩首變成幻之兒歌了。

見有幾個post都介紹緊哩套碟~

有樣嘢想知!
碟 1 嘅 11. 新世紀福音戰士 (新世紀福音戰士) - 楊千嬅
除咗歌名叫新世紀福音戰士之外,
音樂(Air本身EVA都係借用)
歌詞(黃偉文)
完全同EVA卡通無關(跟據我喺Youtube睇過嘅版本),
到底幾時用過喺卡通入面呢?

歌名:        新世紀福音戰士 (Air Max Mix)
歌手:        楊千嬅
作曲:        陳輝陽, Johann Sebastian Bach
填詞:        黃偉文
編曲:        陳輝陽
監製:        

華麗的殞落 哀艷的配樂
感動的閉幕 等待大時代降落
不快樂 之後很快樂我發現我 最近有個習慣
常在計算著我 那極限
最快時間 要用最快時間
忘掉這裡發生的麻煩

同伴的決裂 感情的斷絕
希望的破滅 交疊地浮現片段
一個夢 只是一個夢
請讓記憶 葬於公元前

如創世紀 新的世紀
我沒名字 沒有天也沒有地
將知道一切事與物 統統捨棄
重新的出生 呼吸世上潔淨的氧氣
貪戀面前 幼稚的驚喜
若可以 別讓我想起
當天我是誰 橫豎我都不想記

我發現我 最近有個直覺
人類世界就快會陷落
我信末世 如若你信來世
留下與我看天空落雹

撕掉昨天 再寫新段落

如創世紀 新的世紀
我沒名字 沒有天也沒有地
將知道一切事與物 統統捨棄
重新的出生 呼吸世上潔淨的氧氣
貪戀面前 幼稚的驚喜
若可以 別讓我想起
當天我是誰 來讓我鬆一氣
見有幾個post都介紹緊哩套碟~

有樣嘢想知!
碟 1 嘅 11. 新世紀福音戰士 (新世紀福音戰士 ...
Tasuku 發表於 2-9-2010 01:19 PM

楊千嬅首新世紀福音戰士 (Air Max Mix)
應該同套動畫無關, 因為當年套動畫係ATV播, 楊小姐係無線新秀歌唱比賽出嚟架, 仲係無線子公司華星唱片公司唱手, 所以無可能幫ATV唱主題曲, 歌名係借題發揮! 今次放係卡通王國CD內係一大誤會!

仲有佢地一定會出BOX SET2, 因為張衛健首足球小將係ENDING&#22000;首, 仲未有OPENING&#22000;首<看看威風的他, 雙腿好似摩打.............>
電子神童又無&#21655;OPENING胡渭康唱&#22000;首<呀...呀....總要定!呀...呀....總要定!人同電腦邊個醒!..........>
太空基地(大武士)蔣慶龍唱&#22000;首<燃亮我...燃亮我.....>都無&#21655;
未來警察小虎唱&#22000;首都無收錄到
應該同套動畫無關, 因為當年套動畫係ATV播, 楊小姐係無線新秀歌 ...
xjohn 發表於 2-9-2010 10:44 PM

歌名叫新世紀福音戰士,咁樣去轆card法,已經係好討厭~
咁 鄭秀文 &#22000;首「叮噹」點解唔收錄埋入卡通歌呢?

其實以前佳旺有人自己燒碟,出(抄)過幾隻CD,經過聲音處理絕對靚聲,全部都係最舊最經典&#22021;廣東話卡通特撮主題曲,仲係原唱者版本(絕對唔係依家d番唱版),小露寶、銀河鐵道、漂零燕.... 連佳視&#22000;d都有~~

可能太老餅了,今次卡通王國&#22021;歌太"新",都係未夠絕&#22021;版本,有d仲係番唱,有d"原創"香港主題曲亦唔係日本原曲唱廣東話,未有太大震撼~

超人迪加首香港歌,其實原來係檬面超人主題曲,真係幾搞笑~
講經典,哩d才有feel
http://www.youtube.com/watch?v=y7vdHqC-OjU
應該同套動畫無關, 因為當年套動畫係ATV播, 楊小姐係無線新秀歌 ...
xjohn 發表於 2-9-2010 10:44 PM

希望佢出第2輯會有埋~~~同小雙俠,小露寶,雪嶺飄零,he-man,she-ra,外星小美兒etc~~~~最好埋亞視個d~~~~:D