Toysdaily 玩具日報

查看: 5570|回復: 27

[分享討論] The possibility of re-issuing Guardian Predator and MK VI Bust 再出的可能性?

First aid kit version of Guardian Predator 急救工具版
Non-damaged version of MK VI Bust 無損傷版

Is these possible?
有可能嗎?
我覺得無可能,
1)佢地係動漫限定
2) 佢地可能諗, 如果因為動漫展混亂而開訂, 令到人人有份, 等於間接話自己錯. 依家俾人話2句, 遲d等d火過o左, d 人又會番來訂figure, 生意依然有, 咁做乜要攪多樣o野出來?

都係o個句, 大家唔同炒家買, 佢地無so自然唔會花時間去"採購"了
出番一樣就話自打嘴巴:ar:
改少少比你地後訂又吹唔吹得佢脹呢:he:
過海神仙, 睬你都傻 :p 出得限定, 都預左益炒家
出番一樣就話自打嘴巴
改少少比你地後訂又吹唔吹得佢脹呢
Oldcat 發表於 1-8-2010 08:26 AM

x2 (DX版, DX version2版... etc.):58:
出番一樣就話自打嘴巴
改少少比你地後訂又吹唔吹得佢脹呢
Oldcat 發表於 2-8-2010 12:26 AM

GOOD IDEA ~! Support!
回復 3# Oldcat

有可能係好多人可能隻figure係乜都未知, 只係見到"限定"兩個字就去買. ht開訂, 加accessories, 賣同一個價錢d人反而唔訂哈哈!
有時D野唔係話想出就出,都要同版權持有者講掂數先得架.
再出?班金毛會放過HT嗎? 到時又CALL幾十人圍住兆萬HT﹐警察/管理員又勸陳生自打嘴巴。
下年再出會場版﹐請安排只賣一日﹐唔好比錯覺大家今日買唔到﹐重有第二個機會。
我覺得無可能,
1)佢地係動漫限定
2) 佢地可能諗, 如果因為動漫展混亂而開訂, 令到人人有份, 等於間接話自 ...
jeffloh 發表於 2-8-2010 12:04 AM

1) Bandai 會場版都會用網版再出
2) 全世界包括佢自己都知道錯啦, 無話自唔自打嘴巴, 我諗只要佢出得好, 無人會唔再訂以後出的, 在商言商, 賣得嗰300隻根本回唔到本, 仲影響公司聲譽, 可知聲譽是無價呢!
回復 7# jeffloh

但係嗰D人唔會排10幾個鍾去買呢。其他兩隻我唔敢講, 但係隻GURDIAN PREDATOR就一定好多人會買!
有時D野唔係話想出就出,都要同版權持有者講掂數先得架.
vanhelsing 發表於 2-8-2010 11:54 AM

只要有錢搵 無話唔得嘅。
再出?班金毛會放過HT嗎? 到時又CALL幾十人圍住兆萬HT﹐警察/管理員又勸陳生自打嘴巴。
下年再出會場版﹐請 ...
goodies 發表於 2-8-2010 12:08 PM

班金毛fing緊頭啦,佢連自己買緊乜都唔知呵,得閒理你再唔再出,佢地只知下次再有呢D(佢地認為嘅)好工,一定會再做。只有多拉同其他炒家會唔高興!
jripper兄: 明白, 我都覺得predator開訂的話會好多人訂.
不過我覺得ht唔會開訂, 係因為就算"全世界包括佢自己都知道錯", 佢都可以扮唔知(唔上身), 你見咁多日來ht都無再comment過就已經知...好似阿珍咁, 起碼人地都有出來表達自己想法(先不說佢罵人有無錯) 但起碼佢有俾其他人知道佢o既睇法, 同點解咁做. 人地再點話佢, 起碼佢都已經有個交待. 最後佢仲令人了解到佢o個行一d不正常的行規等)
但係ht就乜都無講 (雖然講o左都可能俾人罵) , 可能都知其實再過多陣, 再推出figure時, 又咪係人人走去訂 (包括我自己)

我自己覺得, ht係有錯, 錯在管理, 控制場面不佳. 但係d人出面排隊佢未必控制到, 佢更加無可能找人24小時在出面看住排隊的人. 結果只好"一手交錢, 一手交貨" 我覺得最大問題都係炒家. 一隻兩隻炒都ok, 但係百幾隻咁掃.....我覺得, 最好做法都係唔幫襯d"專業炒家", 佢地發覺無利可圖, 自然唔會炒了. (成本都唔少, 1隻figure千幾元, 100隻要成十幾萬了, 仲未計俾幾百叫人排隊. 如果無人買, 租金都要唔少!! 就算開訂, 佢可以賣番貴少少便ok (hk$1680etc), 執番成本走人, 一定唔會虧損!)
jripper兄: 明白, 我都覺得predator開訂的話會好多人訂.
不過我覺得ht唔會開訂, 係因為就算"全世界包括佢 ...
jeffloh 發表於 2-8-2010 03:52 PM

I totally agree with you too. 但係如果HT唔就呢件事件作出回應, 就真係有負一眾長時間支持的Fans了! 我相信日後大部份Fans買FIGURE時都會更加三思, 不會再有儲系列的目標, 反正梗會有一隻二隻限定你是用兩三倍價錢買的, 就好似MEDICOM RIDER應募汳濫後, 我只買主角RIDER了, 我相信這對HT絕對不是一件好事。