Toysdaily 玩具日報

[分享討論] 反對最低工資 到時一定無 平玩具買 "必然執得就執" 保障唔到低下層

政府成日話不干市場自由運作
如果係咁都好d..
但佢只係選擇性不干預...
佢自己等錢使.or大財團做野 ...
果汁先生 發表於 17-7-2010 02:05 AM

讚成!:78:

放心有最低工資,大財團都有辦法可變最高工資:34: 請個低學歷要他做主管工作比最低工資:59:
或一個人做二個人野,正ar:shiny: ..................:70:
小弟唔喜歡毓民,最低工資小弟立場係唔多贊成。覺得會多左人無工做。
或者會多左鋪頭結業。(唔使駁/插小弟啦…各有睇法。我明白贊成既意見。而且都講左立法。大家睇下會點好過啦。我都想生活好d。唔係想環境更差…希望真係會好d啦。)

我出呢編野係想轉貼毓民既辯論,樓主,佢雖然大聲。但講到自己道理,而且清楚立論。
講野之前,做少少功課啦。如果你真係想人明既話。

http://www.youtube.com/watch?v=mj_7ptelMeQ&feature=related

http://www.youtube.com/watch?v=euKwrHkx64Y&feature=related
唔好只睇自己利益咁自私la
Assassin 發表於 16-7-2010 11:57 PM

X2  GOOD
我深信有人性既人都唔會反對最低工資
我深信   樓主可能不是人(張宇人 )
http://www.toysdaily.com/discuz/thread-128740-1-1.html
張宇人 (新鬨透視).....吾係人
2010-5-27(新鬨透視).....張宇人 .....(吾係人}
想知點解  ....看完便知
請各大大比比意見
2010.05.27 - 最低工資
輾轉討論超過十年的最低工資立法,終於來到最後階段,早前立法...
http://www.youtube.com/watch?v=EO73olySax0
http://www.youtube.com/watch?v=XnsZ-TLgMao
http://www.youtube.com/watch?v=oJw5VuwApVQ
http://programme.tvb.com/news/newsmagazine/video/282/107797/

毓民:D 拍爛手掌
如果樓主想買平玩具,我覺得你應該支持立法最高租金,而不是反對最低工資
另外可以考慮設立早高零售價和禁止抄賣,一來可禁止B記不停出網上限定,而且沒有抄家,D貨不會比人掃來抄,貨多了變跳樓貨機會大增
如果樓主想買平玩具,我覺得你應該支持立法最高租金,而不是反對最低工資
另外可以考慮設立早高零售價和禁止 ...
bbdaishogun 發表於 18-7-2010 02:18 AM

:66:好提議好提議好提議:66:
bbdaishogun 發表於 18-7-2010 02:18 AM

ha ha
咁又唔錯喎!
支持! :66:

支持立法最高租金!!!!!
首先國內你有最低工資的,而香港多少係在"政治正確"下跟風的...

而我本身卻真的反對設立最低工資的,因為對改善工人的整體待遇並不會有明顯幫助,加錢背後一定就是更多福利削減,更多的工作量,更多巧立名目的玩意.
如果說單單是改善薪金待遇,那可能強調只是"可能"還有一點點的幫助.但整個社會的承擔能力不可能突然因為立法就會增加的,那在件餅沒有增大的情況下有些本來還有餅食的人可能就要面對無得食的情況.
我相信,建議最低工資既人,都係出於好意...但希望唔好好心做壞事
由於最低工資既政策係唔會讓資金增加,它只係將財富從新分配,所以不論係打工仔或商戶,汰弱留強既情況會陸續出現,失業率會去到5%以上,愈來愈多小商戶,因敵不過高成本既情況下而結業,失業率會陸續上升:67:
X2  GOOD
我深信有人性既人都唔會反對最低工資
我深信   樓主可能不是人(張宇人 )

張宇人 (新鬨透視 ...
冬暖夏涼小恐龍 發表於 18-7-2010 00:52

有時又不能一概而論既...
我係反對最低工資...但我相信我係有人性既...:67:
反對最低工資或懷疑最低工資嘅成效... 可用理由有好多... 但樓主用咗一個最蠢嘅理由...

我講你知 (人工支出點同租金比) 街旺有 同in point  都是一萬蚊樓下
...
修頓騎士 發表於 17-7-2010 12:08 AM

無錯!... 係有一萬幾千蚊月租嘅鋪位... 但唔該睇清楚... 果啲鋪位有幾大?... 果啲鋪位面積分分鐘細過閣下屋企個廁所... 而租金係用「每平方尺(米)」去比較... 唔係話你喱個鋪位月租1萬就平過人哋月租10萬嘅鋪位... 你果個100尺... 人哋果個2000尺... 咁... 邊個平?...

仲有... 皆旺現時點有好多鋪頭(尤其係現時點)... 啲檔主都係兼職開鋪... 好多時係放工放假先開鋪... 即係話每月/每日嘅營業時間係好短... 即係有大部份時間係白俾租金...

小櫻對最低工資係抱正面睇法但好擔心實制政府同顧主到時會出乜嘢花技去對付... 其實現今低技術工人... 甚至一般在職人仕... 生活得如此辛苦... 個人認為政府嘅外判政策才是眾魁禍手... 所有低技術工作... 清潔... 保安... 全部低價外判... 表面上政府好似慳咗一筆... 但工人就因中間外判公司低價投標而成為受害者... 箇中道理不再詳述喇... 各位都應該想像得到... 另外當然係領匯啦... 家陣屋村文具鋪買玩具就嚟成為「集體回憶」嫁喇... 以前仲可以响屋村商場開間鋪頭仔賣雜貨搵餐晏仔... 依家都唔得喇... 再無特色嘢吔喇... 全部變晒老麥美心萬靈泊街佐記馬拉蟲些焚... 想做小生意就被趕盡殺絕...

其實單係最低工資係無用... 應該要有最高工時... 以前7、80年代無咩最低工資啲人都搵到錢?... 其實當中有好多人係兼職幾份工... 佢哋可以做幾份工係基於佢哋可以準時收工... 放工準時先至可以返到第二份工嫁嘛... 多勞多得... 當年只要肯做唔怕辛苦就可以搵到食賺到錢... 但依家唔係... 好多公司要求顧員償超時工作... 佢哋根本就無可能抽到時間去做多份工... 而且依家做無償OT... 目的只係保住份工... 並唔會有任何回報... 而且員工之作以要經常OT... 主要原因係管理階層嘅能力問題... 家陣根本就唔係多勞多得... 甚至要帶錢返工(近排最火熱嘅零團費旅行團事件係一個例)... 試問有邊個會做得開心吖?...

呵呵呵...

小櫻上
頭像被屏蔽
小弟唔反對最低工禎,只是33蚊訂得太高,
無最低工資,好多老人家都變左超廉價勞工,有D在巴士公司做掃垃圾真係只得3~4千蚊
太高,好多D保安,低技術行業會變晒D青少年人做,令好多弱勢社群失業

講得好 X 4!!!:71::71: