Toysdaily 玩具日報

查看: 14891|回復: 70

[分享討論] 反對最低工資 到時一定無 平玩具買 "必然執得就執" 保障唔到低下層

人弟是第一個反對最低工資的 如果真係33蚊時薪   好多 中小形鋪頭 一係執笠 一係加價
首先 好多 細.鋪 做老板的 時薪都無33一.間鐘 到時定左33 倒不如去打工 ...如果 好多鋪頭仔 執笠 ..無得再惡性鬥價 仲邊有 跳樓 平玩具買/.......好了 ..有些無執的鋪頭 又.因為有其他對手 執笠"又何需鬥價"....而成個深水步..請咁多火計 生存之道 就只有加價....如果深水步頂唔住  其實細鋪頭都會可克制深水步價..做到平衝......如果深水執哂....哪麼 就只有 去 大公司買 "見議零售價".......我們仲邊有得買平玩具....
大陸買了(無最低工資)....因為到時的鬥價戰場只會.有在..大陸 同 網上 仲邊有 行街.找平玩具的樂趣......唉 ...講完
飯都冇得食仲玩玩具?
頭像被屏蔽
請記住 食飯是必須品.....當然是有錢開飯 先........但香港 人工家足夠你去開飯 ....你玩得玩具 都是年青人啦...有無想過 係咪盡力去工作 而賺錢買玩具呢?..一話唉 做又三十六 唔做又三十六 跟住就去買玩具呢.....
唔好只睇自己利益咁自私la :67:
你擔心下啲清潔公司,保安公司執笠好過啦,有好多細間的保安公司,做單棟唐樓果啲呢,33蚊個鐘佢地支出可能高左30-40%,果啲就真係執笠啦。到時真係俾啲大財團玩哂。
其實立法不如叫啲商人自律,始終再好的法律都會有漏洞,而且法律的本意並不是用來約東人的行為。如果咩都用法律去規管,社會核心問題是無法根治的。

不過這種話題不應在主版討論吧?相信好快會俾人掟去吹水區。
樓主你係黃宜弘個frd?
講真 唔想惡言相向...
但真係要問一下 你諗野係唔係只識單向.

如果社會係均富的話....你人工高左...畀多少少錢買玩具.有咩問題?
就係成個社會都畀惡性資本主義影響...
先令到個市場被動地控制.

如果成個社會既人都有錢左..
人工高左...咁自然可以買到貴左少少既玩具啦...

加上.你好天真地以為人工係鋪頭好大既成本?
好多時候  最大成本係租金啊...

既得利益者有物業...佢地monopoly左個市場先令到你地要用多咁多錢買玩具...

如果香港立法保障低層...令上層唔再可以玩晒...
...除左極有錢既人係會唔開心之外...
我諗..全香港最少有7成人過得好開心...
有唔少依家無錢買玩具既小朋友...可以有錢買玩具
咁樓主去打份 $20時薪既工試下先啦!
MR.武士道??
你知唔知有.幾多間大行無..33蚊.時薪 大行只有加價來 頂 人工(瑞記有幾多個貼警告貼紙的呀姐是低過33蚊)  
我講你知 (人工支出點同租金比) 街旺有 同in point  都是一萬蚊樓下 但如果 請一個做十個鐘一天的 人 33.蚊你看看. ...仲得貴過租金....我唔怕講你知 我有好朋友在 街旺 與笑萬開過...常常去用.靚價 (即成本價) 都賺唔得 33蚊一間鐘 ...這翻話 他.們都做過老..板仔..現在.都有買玩.具同打工..他們.都反對 最低工資...所以 這是話 真係 企在 "買平.玩具的一點去想"
最低工資成立,人工高左,自然會請一些質素好些的工人,質素低的人會失業,但他們可以拿綜緩,整體都是對工人有利;當然有些生意不好的小商戶可能會倒閑...但不一定會搞到倒閑潮
"無平玩具買" 同 "必然執得就執" 係兩回事呀?
加價唔等於無人買架喎, 鐘意既再貴都會買
買唔起咪唔好買囉, 又唔係必須品

樓主嘅智慧真係.....

你講緊嘅做又36 唔做36 之唔係個D攞綜援嘅人囉!!!! 咁低人工食政府好過!!!
話係最低工資,但唔代表唔可以炒人. 表現唔好一樣可以炒!!!
你究竟知唔知係香港開鋪最大成本係咩呀?? 唔該你搞清楚先啦!!!

我對最低工資抱中立態度, 但都唔會亂講D所謂論點嚟支持或反對!!!!

你咁講 係唔係單純帶出你係人工高於33蚊 因為你無受益 搞到d低下階層多左人工 而你洗多左錢  最後又因為怕均富影響到你...而反對?

歐美國家等有最低工資 又唔見人地會執笠潮
香港有好多人無知愚昧既人畀一班既得利益者請返黎既所謂學者呃(eg: 雷姓某動物)
國富論入面 adam smith大儒提出無形之手一次咁大把...就畀d所謂學者用黎呃人...話市場自己會搞掂自己..講到好似聖人都話自由市場就係咩野都唔理..好似政府講既積極不干預(依家已經變質成..選擇性不干預)..但果d畀人請返黎做打手既學者 就無視adam smith提出要保護工人權益 限制工時. 合理人工等等.

依家社會已經唔係努力就可以賺到相對既時代
大老闆一個二個..唔洗做已經賺得多過好多人好多倍
窮人生活係大財團既控制下 佢地只可以苟且過活.

我深信有人性既人都唔會反對最低工資