Toysdaily 玩具日報

[分享討論] 反對最低工資 到時一定無 平玩具買 "必然執得就執" 保障唔到低下層

本來都唔想出聲....但我肯定樓主你應該係一個的無愁三餐的年青人.......
如果你覺得最低工資會影響到你買玩具.....我真係覺得好可悲.....
你有冇諗過有好多人都係水深火熱之中....連三餐都有問題....
我聽完你的言論真係有點怒火........雖然我明白你講$33定位可能高左一些....
但我認為最低工資係一定要立法......問題在於個水平係去到邊...個人認為26-30呢個水平會比較好一點.....同埋我想講"大陸買了(無最低工資)"<----大陸係有最低工資架....只係地區不同水平不同咋....
我都好.多清楚 會保障低層 但這個 資本社會.....很個保障 很快會被其他 加租金 加食品 推翻高
我覺得 要保障低層 是加 高級商品稅 加 多過一間樓 的印花稅 等  主力打...有錢人...
頭像被屏蔽
最低工資............本人覺得等市場自由調節好........政府成日話不干市場自由運作ma:44:
對通&#28072;有一定影響,到時樣樣都貴,你最低工資點高都好,都一樣不夠用.:70:成本轉架消費者ma:59:
:ar:不知所為!低能白痴
閱!!
E度唔係城市論壇:66:
回復 17# 修頓騎士
你意下我都同意.....
富的越富....窮的越窮.....
但一個企業主導的社會....好難做到呢方面....
政府無能...被財團控制....官商&#37390;結....
如對財團下手...政府同樣怕外資離去....
無奈企團從來都無社會責任.....
最低工資............本人覺得等市場自由調節好........政府成日話不干市場自由運作ma
對通&#28072;有 ...
wing0boy 發表於 17-7-2010 01:35 AM

政府成日話不干市場自由運作
如果係咁都好d..
但佢只係選擇性不干預...
佢自己等錢使.or大財團做野時...政府就不干預..
小企業做野事..佢就會好多制爪出左黎

加上
真正的.市場自由調節
係要係公平競爭既環境下調節
當成個市都唔公平...佢地玩晒既時候...就唔係市場自由.調節
而係有錢人調節
你這是自私的想法呀!
笑死人,樓主讀完書未?
先唔講賣玩具小舖大多都係老闆一腳踢,亦唔批判你既幼稚價值觀
講下訂左$33最低工資之後工人工資水平
講緊返8x24一個月都係6千幾蚊,你以為好高呀?充其量只係可接受
而且做sales既,一般時薪over$30好普遍
最能從最低工資受惠既,係清楚工,看更依d低技術工
你講既野直頭係冇point
樓主, 你不如問低薪工人「何不食肉糜?」
笑死人,樓主讀完書未?
先唔講賣玩具小舖大多都係老闆一腳踢,亦唔批判你既幼稚價值觀
講下訂左$33最低工資 ...
elvo 發表於 17-7-2010 02:08 AM

佢應該係屋企有錢果d黎...
讀唔讀完書就好難講...

24都只係夠養自己有少少剩...
莫講話要養家啦...

有時真係唔明點解d人可以咁理所當然...
樓主唔好當我地呢到班玩具友傻先得架. 好好充實下自己的視野, 先至好發表偉論.
你知唔知乜&#22050;係財富轉移呀??而家係講緊一個不公平&#22021;營商環境下, 有錢&#22021;人可以賺盡窮人一分一毛. 就算加乜加乜有錢人稅都無用, 咁樣都無阻佢&#21707;賺盡我地&#22021;錢. 因為佢&#21707;已經壟斷哂個市場. 最低工資係其中一個方法可以保障返低下的小小權益!!!!

玩具行難做,最致命死因不在經營成本上,哩樣唔講住~

對事不對人
講返 最低工資 定 租金 邊樣恐怖D?

有唔少生意唔錯&#22021;舖頭都要執笠,都係因為加租,仲要加3倍,再好生意都造唔住。
&#21946;其他發達國家,租金&#22021;加幅係有%限制,唔可以鐘意加幾多就加幾多、加完再加都係犯法。
香港政府真係要幫大&#34886;,第一樣就係要規定租金加幅(商、住)。

最低工資亦有需要,問題係個價位定&#21946;幾多錢&#21867;,人工幾蚊個鐘都有真係幾離譜。

金錢係要循環流動先形成經濟,我眼見經濟環境差&#22021;國家,D人&#25598;唔到錢咪唔出&#22175;洗錢囉,久而久之,惡性循環,經營環境一定更加不佳。
你睇97前D&#22050;貴到飛起D人一樣消費得起,個個魚翅撈飯當閒事,點解&#21867;,&#25598;到嘛~
我寧願人人有閒錢,出&#22175;消費多D﹔如果個員工幫我&#25598;到錢,俾返一個合理&#22021;人工佢都係應該&#22021;。
玩具行難做,最致命死因不在經營成本上,哩樣唔講住~

對事不對人
講返 最低工資 定 租金 邊樣恐怖D? ...
Tasuku 發表於 17-7-2010 05:07 AM

對,租金主最致命死因........:71:HK租金嚇死人:70: 一加加三四倍,不說玩具店,好多酒樓都是這樣死:blame:

HK業主只可共患難不能共富貴:53:
最低工資不大問題,:38:他們請不起最多請少個:45:最多做死伙記:59:
仲好多個藉口唔請人:53: