Toysdaily 玩具日報

查看: 31412|回復: 58

[個人收藏] 魔神英雄傳~龍神丸

魔神英雄傳及魔動王,都係九十年代一套相當受歡迎嘅卡通片。讀書時都分別睇過魔神英雄傳1&2,但玩具模型就一隻都冇買過,所以早前ROBOT魂推出呢隻龍神丸,又點可以錯過呢

Hi.... 我係飛雲呀!

好啦...龍神號...

哇....我嚟啦....!

哈哈....

炎龍拳....

飛雲...機會嚟啦

絕招...登龍劍..

在魔神英雄傳內,龍神丸有相當多造型,我相信ROBOT魂唔會投資去開發全部角色,但至少應該會出其他主角機,例如戰神丸或邪虎丸。希望呢條Line唔會好似魔動王咁最後斷尾啦...

:71:
:71:Good!!
相信已經斷尾
:71:support, 樓主最近先入番?
相信已經斷尾
lyc51 發表於 4-7-2010 10:18 PM

鬼叫造型比例太怪雞,好多中意魔神英雄的FANS(例如我)都卻步....:42:
我覺得好OK... 可動又有返O甘上下... 不過好似話係日本唔多賣得... 大約XXX的確死了 :o
鬼叫造型比例太怪雞,好多中意魔神英雄的FANS(例如我)都卻步....
K動戰士渣古 發表於 4-7-2010 10:34 PM

我都同意!
既然樓主有動畫或圖片可以對照,為何還找不到 "比例怪雞" 的地方呢?

這個...我亦沒有買。

不過都睇得出樓主在圖片上的編排和製作有心機吧。
support, 樓主最近先入番?
Borbor 發表於 4-7-2010 22:33

唔係呀..買左好耐,呢幾日先拿出來影相:36:
我都同意!
既然樓主有動畫或圖片可以對照,為何還找不到 "比例怪雞" 的地方呢?

這個...我亦沒有買 ...
Lau 發表於 4-7-2010 23:48

師兄呢句說話,真係令我有點R頭...為何你要質疑我搵唔搵到 "比例怪雞" 的地方?就算真係搵唔到 "比例怪雞" 的地方,那又如何,唔可以買、唔可以出post嗎?
要買一件玩具,真係需要用尺去度下那個比例嗎?有沒有一本設定集去說明龍神丸既身高比例,單憑動畫裏的造型,就可以去與一件玩具比較嗎..這未免想得太完美啦..
就以其他機械人來講,如超獸、六神、三一等,玩具既比例真係同動畫一樣嗎?若果真係做到一樣,我敢講超合金魂一定做唔到..至少變唔到身,但為何又有咁多人買超合金魂呢?
喜歡一件玩具或者一個角色,真正意義在於並不是那件玩具有幾貴,有幾靚..而是它帶俾你咩感覺。若你是喜歡那個角色,就算係一隻扭蛋,它都可以帶俾你回憶
若果你認為呢隻龍神丸,因為係比例怪雞,而決定不買,或者係你對呢個角色抱有希望,而並不想花錢去買,但我就沒有太大要求:67:
師兄呢句說話,真係令我有點R頭...為何你要質疑我搵唔搵到 "比例怪雞" 的地方?就算真係搵唔到 "比例怪雞 ...
verywai 發表於 5-7-2010 01:32 AM

其實比例怪雞的是動畫版吧.....若照出會同以前的模型一樣動不了...

我仲等緊超級魔動王....
唉, 魔動王及魔神英雄傳都唔知會唔會繼續出....
這款羅白暈的確銷量有滯銷的情況,相信唔多關事比例既事.