Toysdaily 玩具日報

查看: 18431|回復: 28

[詢問] 新玩家-買xbox360定PS3好呢?

對上一部主機係PS1, 好耐冇打機, 依家想玩返, 買xbox360定PS3好呢? 依家十五十六
我係十分喜歡玩adventure game好似silent hill果d恐怖game. First person shooting都幾中意. 無雙類就一般, 好少打街霸果種.

game方面哪一邊平d?

Thanks in advance
如果你鍾意打 FPS ... 當然係買 360 la ... 因為 360 既 online 會好過 ps3, 上網同 fd 打會開心 d. 不過就要比多 3百幾 一年 for 金會員. 仲有 FPS 在 360 會多 d 選擇. 而 adventure game 2部機都有 d 獨立作品. 如果一 d 大作, 通常 2 部機都會有 (如 silent hill) ...

ps ... 但新既 silent hill 就唔太好玩. 新小小既 adventure game 你可以睇下 d 2 隻
我會介紹你 xb360 就玩 alan wake
http://www.youtube.com/watch?v=XWmLj0SN_hY
ps3 就玩 heavy rain la ... (不過 d 隻 game 既 action 部份小左 d d)
http://www.youtube.com/watch?v=_YxTVjcjYNg
game 方面 一般黎講會係 360 平 d ... 因為 360 好多 game 都會平過 300 蚊.
但有一點要注意. 一 d 大 HIT 既 game ... 如 street fighter 好多時 2 部機既 定價 會一樣. 而 360 由於多人玩 d, 所以去貨會快 d ... 咁 360 版就會 炒貴 過 ps3 版.
借大大既post 一用
我都係十幾年冇打機
同樓主一樣想買返ps3 or 360

不過我鍾意玩下格鬥game 拳皇同街霸o個d
(以前玩saturn 同 neo geo)

應該買邊部好d?
借大大既post 一用
我都係十幾年冇打機

不過我鍾意玩下格鬥game 拳皇同街 ...
davidki99 發表於 14-6-2010 11:42 AM

360啦~~~超多香港高手~~~~:34: ps就日本多d~~~
借大大既post 一用
我都係十幾年冇打機

davidki99 發表於 14-6-2010 11:42 AM

咁就睇你會唔會 online 同人打了, 正如 三連敗兄講, 360 會比較多 香港人 同你打. 同埋 network 暫時黎講 xb360 都仲係 好過 ps3 的.

呀 ... 之前唔記得講 ... 聽聞 E3 會有 新 360 公報, 如果想買機的話, 不防等多 2~3日. 睇埋 E3 先.
借大大既post 一用
我都係十幾年冇打機

360 la ... playing SSF4 together :75:
咁就睇你會唔會 online 同人打了, 正如 三連敗兄講, 360 會比較多 香港人 同你打. 同埋 network 暫時黎 ...
Vince 發表於 14-6-2010 02:09 PM

睇來都係等埋E3先算, 我都唔係咁急.
如果諗住買xb360 就等多陣啦, o岩o岩公佈左slim 版, 有 250hdd, build-in wifi n 制式.

半個月至一個月hk 應該有得賣
我以前都為左呢個問題諗過一段時間 最後都選擇左3紅姬....
老實講 我起初都係怕左3紅問題 不過買個時問題已經差唔多解決晒....
最重要3紅姬真係幾多game選擇 以個時黎講

至於遊戲類型 基本上依家好少獨佔 除非係佢地自家出的之外
大多都是多平台 就算不是立即有 大多等幾個月或一年就會出....
有時仲會係d咩完整版...仲多d野玩:blame:
當然都有d例外 好似ps3的mgs4咁.....不過e3岩岩就講會出mgs rising出係3紅姬到.....
所以我建議樓主上網去睇下自己喜歡的game,邊部機有最多或只有,來決定就最好了.....

至於價格方面..我最近有朋友買左ps3 我先知
原來一般是ps3的game比較貴的.....
而且最腦殘的地方 就是有隻game....我忘記了名字
我朋友說 那隻game就算買全新正版都是玩不到的....
因為隻game設計的問題 要先上網dl個程式先可以玩到:(
xbox360 新機 定價已出 $2069
http://www.xbox.com/zh-HK/hardwa ... =2&p=1&c=10
xbox360 新機 定價已出 $2069
Vince 發表於 17-6-2010 14:53

點解我部機唔遲多兩日先三紅, 剛剛續保換機便即話出新機而且仲$2069 咁平...#$%@! :blame: :53:
360啦~~~超多香港高手~~~~ ps就日本多d~~~
黑色三連敗 發表於 14-6-2010 12:53 PM

咁我買PS3,因為我是低手...:x
咁我買PS3,因為我是低手...
mushroom 發表於 10-7-2010 01:51 PM

Me Too...... :cool:
咁我買PS3,因為我是低手...
mushroom 發表於 10-7-2010 01:51 PM

人要有進步先得嘛~~~:34: