Toysdaily 玩具日報

查看: 13403|回復: 20

[其他] 近期Hot Toys安排真係做好好!

加長時間訂貨、抽籤派貨、登記、VIP分流訂貨日....
未必樣樣都有好大效用,
但至少HT肯去做、肯去試,
好多新安排斬可以打擊玩家,盡量幫到真正玩家。

如果要再打擊炒家,
Hot Toys可唔可以開返Ironman Patriot訂?
因為等d炒家單無人要,未訂既朋友可以訂返,
就算無人再訂,HT都無壞。但就一定唔會助長炒家歪風。

我唔敢講vip一定係炒家,不過一定有炒家係VIP。
如果要再filter,我覺得頭幾百個VIP會係最少炒家,
因為當年的hot toys係無得炒。
如果要優惠,頭果批vip就真係真正既玩家同第一批支持hot toys既人。

當然,有人班係後期加入,無法做vip的玩家,
長遠都應該要有制度回僓下佢地,
因為佢地係真正的支持者。

而家最慘的是,炒家、玩家分唔開,一視同仁,炒家獲利,玩家遭央。

炒家、玩家一直分唔開,亦無可能分開

其實只需要減少所謂的“限量版”,改變發貨制度 (不再先到先得),成立穩定的訂貨時間表 (每一個都有1個月)

已經可以減少 90% 炒家

問題是:HT 是否真的想要減少炒家?

沒有炒家,對 HT 不是一件好事

太多炒家,對玩家變成干擾

"VIP" 問題存在很長一段時間

同樣因為 HT 從來沒有一套穩定的,長期的制度

第一批 VIP 根本毫無"付出",只是熟客

第二批 VIP 只要正價買一兩款,已經可以上車

最後一批 VIP 最合理,半年買八款

炒家手中一直有大批 VIP Card ( HT 員工曾經證明有大批 "隱形VIP",有著數時才會出現)
我都未訂IRON PATRIOT 呀。
但留左隻MARK XLII 了
炒家、玩家一直分唔開,亦無可能分開

其實只需要減少所謂的“限量版”,改變發貨制度 (不再先到先得),成 ...
Gretzky99 發表於 15-4-2013 00:38

對,其實返查vip記錄就最好了,

如果只有jet so先出現果d就好大機會係炒家。

相反,SS、3A、其他body等等無乜jetso乜得炒的都入,
就很少機會係炒家。

同埋,一定要vip本人去訂,唔可以用授權書。
我都未訂IRON PATRIOT 呀。
但留左隻MARK XLII 了
ilovetoys 發表於 15-4-2013 00:41

係,以我所知好多用家都未訂IRON PATRIOT。

希望多d人反映,等HT可以開訂等玩家買到,順手打擊炒家。
係呀!!
Cut單太快呀!!
趕吾切訂!!
對,其實返查vip記錄就最好了,

如果只有jet so先出現果d就好大機會係炒家。

相反,SS、3A、其 ...
Jimy 發表於 15-4-2013 01:19 AM

炒家沒有問題,炒家控制貨源(歸邊)才是真正問題

最簡單有效,最合理的控制 炒家控制貨源(歸邊)辦法方法是 改革 VIP 制度

限量版,特別版只有 VIP 可以優先預訂 (普通客戶抽籤決定)

從現在起,所有新舊 VIP 每年都必須購買一定數量的貨品,例如每年 12 隻,否則會員資格將被取消

不過我嚴重懷疑 HT 會聽 :45:
我都覺得近期HT做得好好,但係可能只係因為iron man係佢地最近既重點宣傳,先至多多搞作避免宣傳期間太多負面評擊,唯有放長雙眼睇o下佢到有冇keep住改善啦
我自己都訂唔到愛國者,老實講,要佢地重開訂就真未免太過輸打嬴要啦,呢頭人地聽民意改善,個頭就要求多多,上得床黎牽被cum,怪就怪自己十日開訂都去唔到啦,我情願訂war machine,睇o下佢地點安排,好過益炒家
佢咁快cut單
根本就係想你地幫佢宣傳
成條街d人幫佢排隊
我就係個陣半年買8隻既vip...個陣無依家出得咁密, 都有少少難度
iron patriot由 開訂到截訂前後11日,
我記得開訂第六日,同我同事講已好少人訂,
係訂就去la.他的反應唔急,
結果到cut訂之後問我有冇訂多隻,,,,,
今次mark 42由4月5曰開訂到今日4月15曰,
前後十日,最近幾曰唔駛排。
如果明天截訂,之後會唔會又有人叫"ht 可唔可以開返mark42訂“

一句講灑“要訂就去訂,無訂玩少隻“
重開? 想死咩
班炒家發顛都似呀
樓主,我想問一下,Hottoys公佈左抽籤派貨嗎?{:1_215:}
其實愛國者銷路如何? 點解無乜人排?

不如都開返black widow同joker 啦
如果再開就抄家大鑊了,加多個random派貸{:3_145:}