Toysdaily 玩具日報

查看: 20995|回復: 42

[分享討論] 小品分享精選 vol.9~~~手機調查官 Seven 超合金

記得不久之前在 TD 朋友的"推廣"下~~~看了這一套新的日劇~~~最終喜歡了劇中那部聰明~~得意和有趣的手機調查員 Seven~~~:)今次來分享一吓這部比較少人出帖的超合金玩具吧~~~:77:

玩具本身大小與劇中主角網島圭太那部是一樣的~~~可以說是一比一的複製手機~~~但因為是合金玩具關係~~~機身重量頗墜手~~~:78:配件包括有六對可換手掌~~~八塊不同表情面相和一個座枱充電器~~~可以將所有配件收納在內部~~~設計非常有心思~~~:)

七仔的機械人型態原來都幾高大~~~有一隻 RAH 12" 那麼高~~~機身細緻度亦不俗~~~畢竟是一比一的玩具~~~總不能有太多省略吧~~~:DD但是機身上的數字鍵不是全部可以按下的~~~只有上面銀色那些按掣是可以用~~~而側面的攝影按扭和 SD 插卡位亦不能使用~~~有點美中不足的感覺~~~:(

七仔作戰時偶有這怒目表情~~~配上可動的手腳~~~可以活現出劇中場景~~~:)

經典場景~~~"網絡拯救"~~~重現眼前~~~相當感動~~~:$

換上不同面相~~~擺放不同的姿勢~~~使這七仔玩味增加不少~~~:71:但可能是機身重量令關節增加了負荷關係~~~擺放各種姿勢時似乎支持力不足~~~有點鬆的感覺~~~:(

接上充電器再按下開關掣~~~可以令七仔螢幕亮光和啓動內置的發聲功能~~~只要按下不同組合的銀色掣~~~七仔便會說出劇中不同的經典對白~~~:)我沒有刻意數過有幾多句~~~但起碼超過十句吧~~~:DD好玩是好玩~~~但缺點是一定要連接電源線才可以發聲~~~機內並無內置電池~~~:(

熄了照明燈後會發現螢幕週圍會有爆光情況~~~這明顯區別了真正手機和玩具手機存在的質素差別~~~假的真不了~~~真的假不了~~~:DD

後記: 手機神探一劇宜家星期六係高清翡翠台播緊~~~已經做到三十七集 LU~~~因為用番原裝日文歌 OP 同配音水準唔錯~~~值得回味再睇一次~~~:77:呢隻超合金原本計劃會出埋一號同三號~~~但相信因為熱潮減退而取消咗~~~我當時其實想買埋一號架~~~又係有啲可惜~~~:o

nice report :71:

我都有睇手機偵探

松田悟志依然都係做,木無表情Cool男,

但有時諗下,會唔會佢突然用Third變身做拉打,HaHa

原先諗買1SETDX版,還是GE-46超合金,但計落超合金好似抵玩d

我現在都想搵番隻,坊間唔覺有現貨

只見阿虎有人放
我都有睇手機偵探

松田悟志依然都係做,木無表情Cool男,

但有時諗下,會唔會佢突然用Third變身做拉打,H ...
williamhychan 發表於 9-6-2010 12:33 PM
多謝支持~~~星期六無線有咁多嘢睇真係好開心~~~:) 如果你想搵番呢隻七仔超合金~~~我見北角肥趣有貨~~~其他兩間分店就唔清楚~~~船仔都好似有~~~希望幫到你~~~:DD
我都有睇手機偵探,
seven好得意:shy:
沒看過原作都要支持一下~:71:

果然是可玩性很高的合金...如果繼續推出合體裝備說不定會更有趣?
我都有睇手機偵探,
seven好得意
hofai 發表於 9-6-2010 12:55 PM

多謝支持~~~唔得意又點引到人落搭呢~~~:D
nice report
nelngan 發表於 9-6-2010 12:03 PM
多謝支持~~~:)
nice report~~
沒看過原作都要支持一下~

果然是可玩性很高的合金...如果繼續推出合體裝備說不定會更有趣?
手榴蛋包飯 發表於 9-6-2010 01:03 PM
多謝手榴兄支持~~~如果套劇無降溫GE話~~~七仔應該會有配件變成更加有型~~~:)但出配件我恐怕又係魂限~~~:o
nice report~~
kingeltshan 發表於 9-6-2010 01:11 PM
多謝支持~~~:)
雖然冇係三色睇,但上網睇左超正,
其待next 中
仲有我想買佢手機(好似samsung定sharp),當年部璣出時,會跟埋手腳,好正ar:help:
支持支持:D
原先諗買1SETDX版,還是GE-46超合金,但計落超合金好似抵玩d

williamhychan 發表於 9-6-2010 12:33 PM

DX現在好平, 1號和3號早排見都只係每隻100有找
雖然冇係三色睇,但上網睇左超正,
其待next 中
仲有我想買佢手機(好似samsung定sharp),當年部璣出時,會跟埋 ...
怪物et 發表於 9-6-2010 02:00 PM
多謝支持~~~果部機真係好正~~~:)
http://mb.softbank.jp/mb/product/3G/815t_pb/#features
大大隻7仔好有金屬feel bor, 係原本既色定人手加工?
唔錯!
多謝詳盡既report! :71: