Toysdaily 玩具日報

查看: 18867|回復: 33

[分享討論] 小品分享精選 vol.7~~~THE 超合金 (Part 3)

七十年代三大電視台曾播放的許多特攝動畫~~~不知是否有魔咒似的~~~令人永遠忘卻不了~~~:$ THE 超合金分享來到 Part 3 ~~~已是這個系列的終點~~~實在令人有點惋惜~~~ :78:

GT-07 三一萬能俠二號

三一萬能俠二號的配件真是不濟~~~只有不能發射的左手鑽和右手鏟鉗~~~其實亦只是機械人的左右手~~~談不上甚麼額外配件~~~是不當年推出的超合金二號也是這樣的呢~~~:oh:

玩具的頭部是可以發射的~~~但這玩法與動畫設定完全不同~~~動畫設定是當三機合體時~~~二號的機首只會伸長並露出機械人面部~~~:( 這隻二號和一號超合金一樣~~~沒有甚麼驚喜的可玩性~~~比較醒目的地方可以說是它用了電鍍合金的上半身~~~當年舊三一萬能俠超合金並不是很主流~~~記憶中我從未見過實物~~~可能是少年時代幾乎未離開過屋村出外邊的百貨公司見識過關係~~~:oh:

GT-08 超力電磁俠

超力電磁俠配件只有有兩對可發射的飛拳~~~身體可以變型~~~顏色設計豐富~~~所以非常吸引~~~:)

玩具可以從機械人型態變型成重戰車型態~~~向著目標發射飛拳~~~拿上手確實可以把玩大半天~~~:handshake: 不知各位有沒有這樣的經驗~~~去百貨公司買超合金通常要測驗考試拿到一百分~~~才可以獲得一份禮物~~~但是不能超過四十元(大約)~~~而電磁俠是當年超合金大熱(好像是三十五元左右)~~~:73: 幾乎每位男孩子都想擁有一隻~~~所以很快便會沽清很難買到~~~買回家後大多不願意借給其他小朋友玩~~~要天天陪著一起睡覺呢~~~:35: 不過我是借不到來玩的那個......:unhappy:

GT-09 三一萬能俠三號

三一萬能俠三號配件有四粒導彈~~~上下身體可以分離~~~外型笨拙但相信是舊三一裡面最好玩的一款~~~:73:

頭部兩側的導彈是可以轉向前邊發射的~~~ 一號機的身體可以和戰車型的二號機分離~~~這些玩法與動畫設定基本是一致~~~算是彌補了一二號的"夾硬黎"玩法嗎~~~:( 始終小時候我未見過舊三一合金玩具~~~相信這三部機在當年應該不會太熱門吧~~~:^ 但新三一萬能俠就大不同了~~~掀起了下一輪超合金熱潮~~~可惜的是 THE 超合金沒有再推出新三一呢~~~:unhappy:

GT-10 V 型電磁俠

V 型電磁俠配件有兩對飛拳和一把天空劍~~~同超力一樣可以變成重戰車型態~~~顏色豐富~~~亦是當年大熱~~~:handshake:

和超力電磁俠一樣可以從機械人型態變成重戰車型態~~~向著目標發射飛拳~~~但多了可以發射的一號機頭部和一把天空劍~~~:$ 頭部是連機身一起發射的~~~但彈出後機械人面部仍然會留在頸項上~~~似太空保衞者~~~但跟動畫設定有些出入~~~:( V 型電磁俠同樣是當年男孩子間的大熱~~~很難買到~~~有同學曾對我這"大鄉里"說~~~這些熱門合金是需要在百貨公司與相熟員工打探留貨~~~才可以順利買到~~~這與今天我們買熱門玩具不是差不多嗎~~~:Q 倘若要等到測驗考試拿到一百分~~~再等星期天到百貨公司買心怡的超合金~~~我想只可以選買一些次選角色吧~~~熱門角色永遠都是富有人家的專利品~~~:o

後記: 當年攞住支雪條~~~望著書局玻璃櫃內 GE 超合金~~~已經覺得好開心~~~心想幾時先儲夠錢買一隻呢~~~到真係買果時又會唔會俾老爸駡過狗血淋頭~~~重要無情被逼"上繳"呢~~~:unhappy: 電磁俠係當年大熱~~~就咁細果隻已經高攀唔到~~~重有最可惡係當年重出埋五部機獨立一盒 GE 合金添~~~買齊五部就可以結合成一個大電磁俠~~~至於五合一 SET 係差唔多同期推出 GE 超級豪華極品~~~真係好大衝擊呀~~~:no: 今日同樣見到有同學仔為咗買隻心怡玩具~~~日思夜想~~~廢寢忘餐~~~小弟都身同感受~~~如果能力許可又無人反對的話~~~幫自己完成一個少年夢亦唔係太奢侈啫~~~:$ 以前搵食係好辛苦~~~玩具唔係必需品~~~買唔到都已成過去~~~今日我只係有感而發啫~~~:78: 今時今日搵食都好艱難~~~要買都要考慮吓自己係咪真係鍾意~~~同負唔負擔到呢~~~唔好為買而買~~~令自己受苦呀~~~:)

THE 超合金重溫

Part 1  http://www.toysdaily.com/discuz/thread-127457-1-1.html

Part 2  http://www.toysdaily.com/discuz/thread-127687-1-1.html
我看到了...有如超合金一樣強而有力的分享...!:36:

這系列的兩隻電磁俠很棒啊~ 沒有買V型真的可惜...
話說回來, 不知為何, 總覺得三一3號挺可愛的...:)
呢d野出個時我可能未出世:80:
我看到了...有如超合金一樣強而有力的分享...!

這系列的兩隻電磁俠很棒啊~ 沒有買V型真的可惜...
話 ...
手榴蛋包飯 發表於 26-5-2010 11:04 AM
似乎好多朋友都無買到 V 型電磁俠~~~因為之前好多隻都唔係好賣得~~~而V型來價反而貴咗~~~零售價要過百~~~所以大多鋪都攞好少貨返黎賣~~~:(再者各大大又想觀望吓 V 型會唔會好似之前果啲咁會劈價~~~等到唔對路時已經升上接近二百囉~~~:o
:71: awesome.
呢d野出個時我可能未出世
elvischoi 發表於 26-5-2010 11:28 AM
八十後都會有啲印象~~~九十後真係唔知佢係咩~~~:(
some 大 ... 我有個 suggestion, 其實同一系列既 post, 不防加埋 link 入去最新的 post, 等 miss 左既版友可以睇反.

for example, 你的 THE 合金 part 1 同 part 2.
THE 合金 part 1
http://www.toysdaily.com/discuz/thread-127457-1-1.html
THE 合金 part 2
http://www.toysdaily.com/discuz/thread-127687-1-1.html
似乎好多朋友都無買到 V 型電磁俠~~~因為之前好多隻都唔係好賣得~~~而V型來價反而貴咗~~~零售價要過百~~~所以大多鋪都攞好少貨返黎賣~~~再者各大大又想觀望吓 V 型會唔會好似之前果啲咁會劈價~~~等到唔對路時已經升上接近二百囉~~~Somebody_Ex 發表於 26-5-2010 11:30 AM

來價其實沒有貴左, 只係貨量少左
some 大 ... 我有個 suggestion, 其實同一系列既 post, 不防加埋 link 入去最新的 post, 等 miss 左既版友可 ...
Vince 發表於 26-5-2010 11:34 AM
好呀~~其實我儲咗條 LINK 係收藏區內~~~等有心GE朋友都可以重溫吓~~~:)
我都有買呢個系列,真係覺得好正,所以知道唔再出時真係覺得好可惜…
太空魔龍、大空保衛者、新三一萬能俠、仲有好多好多…
來價其實沒有貴左, 只係貨量少左
redfish 發表於 26-5-2010 11:36 AM
因為我買果時個老細(店員)同我係講 GE~~~我都係用記憶照講啫~~~:)之前最貴果隻超力都只係八十幾~~~但V型就要過百~~~同埋佢細鋪只可以攞到一隻貨~~~賣咗俾我就無啦:(
因為我買果時個老細(店員)同我係講 GE~~~我都係用記憶照講啫~~~之前最貴果隻超力都只係八十幾~~~但 ...
Somebody_Ex 發表於 26-5-2010 11:44 AM

呢兩款行貨的確是好少貨, 當年熟鋪分得4隻V型, 3隻三一3號, 兩年後三一3號有批日版跳樓貨到港, 三一3號才出現平貨.
我都有買呢個系列,真係覺得好正,所以知道唔再出時真係覺得好可惜…
太空魔龍、大空保衛者、新三一萬能俠 ...
angelheart 發表於 26-5-2010 11:43 AM

大家都覺得好可惜~~~小露寶系列我真係想買番全套~~~:oh:
awesome.
Macross長谷有洋 發表於 26-5-2010 11:32 AM
多謝 marcross 兄支持~~~:)
約三十年前, 有幸買到最愛的超力電磁俠, 第一晚在床上玩, 不小心發射頭部,跌落床邊, 之後片尋不獲, 當時好老定, 因為個頭一定仍在房內, 多數在床下底, 明天再找都不遲; 但之後找多次都找不到, 到多年後搬屋都冇再出現 :79:  究竟個頭跌左去邊? 而家重係一個...謎 :56:
呢兩款行貨的確是好少貨, 當年熟鋪分得4隻V型, 3隻三一3號, 兩年後三一3號有批日版跳樓貨到港, 三 ...
redfish 發表於 26-5-2010 11:49 AM
當年三號同V型一齊出同樣係好少貨~~~好記得我兩盒一齊買老細話齊頭二百賣俾我~~~:78:今日見到跳樓三號都無埋怨~~~邊個會知邊隻會有跳樓貨呢:DD