Toysdaily 玩具日報

樓主: Somebody_Ex

[分享討論] 小品分享精選 vol.7~~~THE 超合金 (Part 3)

support :handshake:
以前細個我都係響書局買模型同埋睇合金!果時D老細好衰,見你齋睇唔買就趕你走,到你有錢去買佢依然唔會講聲多謝,一樣係黑起塊面!

我仲有所象果時買左隻可變大鐵人17號合金,售價$55蚊!依家已經去到幾千銀!升值100倍!另外,一盒銀河旋風,要換件變車同飛機,當時售價$65,現時已升左50倍!

最衰當年開始大個掛住溝女送哂俾人!搞到依家望門輕嘆~~~~~:42:
:71:support
呢個系列我只買左超力, V型, 雷登, 因我只係鍾意呢三隻, 唔想為齊1 SET 而買:shy:

我細個都有隻超力, 就係測驗100分先有得買, 其實去到玩具店時我係要買超力大BOXSET, 當然老豆唔比, 所以最後便要呢隻 STANDARD 版:unhappy:
support
himhimhim74 發表於 26-5-2010 01:21 PM
support
y2jlch 發表於 26-5-2010 12:50 PM
多謝支持~~~:)
以前細個我都係響書局買模型同埋睇合金!果時D老細好衰,見你齋睇唔買就趕你走,到你有錢去買佢依然唔會講聲 ...
常威 發表於 26-5-2010 01:18 PM
屋村大多都無無百貨公司同玩具店~~~要買玩具就一定係書局~~~我以前住果度有兩間書局~~~一間就好似你所講咁唔歡迎啲細路行入去睇~~~:o但另一間個事頭婆就好好人~~~無趕你走任睇~~~重有次見我差少少唔夠錢~~~就地減價賣咗盒模型俾我添~~~:$
呢個系列我只買左超力, V型, 雷登, 因我只係鍾意呢三隻, 唔想為齊1 SET 而買

我細個都有隻超力, 就 ...
bbf1125 發表於 26-5-2010 01:33 PM
一百分好成績呢個條件到宜家好多家長都用緊~~~:78:二台果位貴花田都係要仔女考試攞到頭一二三名先考慮買部NDS俾佢哋~~~似乎有啲 OUT~~~(包括鼓勵方法同部機):( 攞到好成績肯認數都好~~~有啲家長好賴皮話無講過~~~我見得太多啦:die:
以前細個我都係響書局買模型同埋睇合金!果時D老細好衰,見你齋睇唔買就趕你走,到你有錢去買佢依然唔會講聲 ...
常威 發表於 26-5-2010 01:18 PM

我記得以前D玩具店display好多超合金實物响玻璃櫃,真係睇到我一地口水....::handshake:
大鐵人17賣5、6拾係貴價玩具!細個都唔敢開口叫家人買!{:3_145:}
我記得以前D玩具店display好多超合金實物响玻璃櫃,真係睇到我一地口水....:
大鐵人 ...
dee88 發表於 26-5-2010 08:03 PM
好懷念以前果種情懷~~~:)所以呢套迷你版合金真係笨大GE良心之作~~~但無奈支持者唔夠~~~:(
好懷念以前果種情懷~~~所以呢套迷你版合金真係笨大GE良心之作~~~但無奈支持者唔夠~~~
Somebody_Ex 發表於 26-5-2010 08:52 PM

係呀!我以前只得一只st版金毛獅王,如果迷你超合金出埋就好!{:3_145:}
係呀!我以前只得一只st版金毛獅王,如果迷你超合金出埋就好!
dee88 發表於 26-5-2010 10:18 PM
宜家唯有等合金魂或者新系列超級機械人合金會唔會出番啦~~~:(不過無咗果份懷舊味道~~~:51:
超正既post~乜野童年回憶都翻哂泥, 想當年我都係經常眼甘甘望住玩具display飾櫃但無能為力把玩具帶回家攬住訓既小朋友:66:, 令我一看再看:35:回味再回味,  睇番e+就單係shf非限定都唔一定係一個普通學生哥既零用錢可以入得哂, e+玩具出得太多太密, 未有能力就真係要三思柬住泥買, 而係柬住泥買同唔容易既情況下儲錢把玩具入手過程, 亦都係將來既美好回憶.
超正既post~乜野童年回憶都翻哂泥, 想當年我都係經常眼甘甘望住玩具display飾櫃但無能為力把玩具帶回家攬住 ...
ZIN 發表於 27-5-2010 08:09 AM
多謝ZIN兄~~~:)以前草根階層普遍每月平均只有六七百蚊收入~~~日常開支交租學費等七除八扣之後只淨約一至二百儲備~~~又邊會用四五十蚊買隻超合金俾啲細路玩呢~~~:(要玩超合金只可以係有錢人家GE專利~~~就算你有本事儲夠零用想買一隻~~~通常都唔會批準~~~分分鐘見你有咁多錢要"上繳"番添~~~:o"偶然"老爸贏咗麻雀或者馬仔心情好~~~格外開恩都只可以揀最平人氣麻麻果啲款~~~:78:超力電磁俠鐵甲萬能俠果啲hit款跟本諗都唔使諗~~~:DD
我記得以前D玩具店display好多超合金實物响玻璃櫃,真係睇到我一地口水....:
大鐵人 ...
dee88 發表於 26-5-2010 08:03 PM

I really hope bandai gonna re-make the 大鐵人17 with better articulation !!! :79:
超力同V型都正