Toysdaily 玩具日報

[新聞] 富貴家長寵出難頂港孩

綁鞋帶係幼稚園有教
有一份功課就係要綁鞋帶...
玩具 發表於 26-5-2010 05:53 PM

呢間幼稚園正喎:@
想當年要科科測驗8/7字頭我老豆至會買玩具比我.....
原居民Mk-2 發表於 25-5-2010 01:15 PM

想當年想要既野只能夠飯錢之中打苦頭 - 20元飯錢, 食五元炒面/ 去 7 仔食杯面
咁先可以得倒自己想買既野: CD, 模型, etc.....
食野咁麻煩又要剪碎又驚哽骨 , 直接食屎會唔會方便D, 唔洗消化, 又唔驚哽骨
仲有洗咩著鞋咁多Q余, ...
Greed 發表於 27-5-2010 02:46 AM

有時見d 小朋友
對腳又冇用(坐bb 車、暴走鞋)
個口又冇用(唔識食野,要人餵、剪粒粒)
對手又冇用(跌左野唔執)
真係成個植物人咁
唯一有用係響地鐵攬住碌柱跳table dance 囉...

樓上話呢d 富貴仔會繼續富貴
未必的, 好似你話人大呢代生d 富貴仔
但呢d 富貴仔再下一代,
9成俾人騙唒錢又或死於非命
(唔係講笑,我識有錢佬,個孫帶條女去飛車上山攪野,炒左車,個女死左,個男o既斷腳要切頸骨都扭歪埋)
所以呢個世界係個大循環,唔駛咁灰

我估呢d都係一d極端例子, 我估情況唔係咁普遍. 不過做父母真係要好警醒.
我個friend講得幾中, "香港人都係自x私!"
所以無咩人識諗下人地, 下一代自然唔會識
呢嘀系唔好既风气,好多国家都系o甘,我既国家都系,咳....... :sad:
其实做父母既都系要自己自重好,唔好溺爱自己既仔女,唔系俾好o野自己既仔女就系好o架.... :42::^
篇報導極端左小小
現在還有小朋友好smart(當然這個世界是醜/笨人多過靚/叻人)
可以看看tvb的"智激校園"or"係咪小兒科"
頭像被屏蔽