Toysdaily 玩具日報

[新聞] 富貴家長寵出難頂港孩

Sylvia年僅八歲已在家中「呼風喚雨」,擁有電話數碼相機遊戲機iPod等。記者從其生日派對照片,發現壽星女Sylvia身穿名牌Burberry衫、Gucci鞋,手挽一眾「港女」都渴望擁有的Chanel手袋。

想當年要科科測驗8/7字頭我老豆至會買玩具比我.....:31:
遲d"進化"到好似matrix甘訓箱插喉.....:44:
想當年要科科測驗8/7字頭我老豆至會買玩具比我.....
原居民Mk-2 發表於 25-5-2010 01:15 PM

我以前多數玩牙膏花生油送果d野咋
我以前多數玩牙膏花生油送果d野咋
fourson 發表於 2010-5-25 13:35

大大以前贈品類型有D咩野玩?我以前玩過一塊卡片cut 出黎可以砌部飛機/車&機械人,仲有送膠粒自由組合(好似叻糕咁玩法)、閃卡/閃貼紙。:43:
回復 19# 原居民Mk-2

有可變美文字母既機械人, 可自己配字母/數字次序既筆等等
好簡單的一個現象,搭車應該要讓位比D老人家,但現在搭地鐵卻只見到D公公婆婆讓位比D小朋友坐,呢個乜世界來的!

另一「港孩」Daniel(假名),是家中獨子,得到父母及親友萬千寵愛。十三歲的他,身高達五呎三吋,已長出鬍子,卻整天嚷着自己是「BB」,別人問他年齡,他堅持答:「兩歲」,閒時仍翻看幼兒節目《天線得得B》,無論他到哪裏,都一定「攬實」幾隻公仔。

Daniel的父母經營餐館,由於要在餐館打點一切,遂聘請兩名傭人貼身照顧兒子。Daniel雖已升讀中一,仍不懂綁鞋帶、不懂更換衣服,更不懂自己洗澡,睡前仍要用奶瓶喝奶,但父母沒有阻止,只說:「個仔鍾意,我哋都冇佢符。」Daniel用餐時,傭人要先用剪刀將菜肉剪碎,他方能進食,而食物及飲品的包裝都不懂開封,姑媽搖頭嘆息:「冇人喺佢身邊一日,佢實會餓死!

<十三歲,5年後正式成為選民,我想知由佢地呢班「港童」選出來的特首同議員會係咩人,到時&#21874;議員識綁鞋帶、識"LUH"骨、識沖涼換衫,可能係履歷之一:80:
然後電視上的政制辯論,議提會變成,應否廢除鞋帶...
好簡單的一個現象,搭車應該要讓位比D老人家,但現在搭地鐵卻只見到D公公婆婆讓位比D小朋友坐,呢個乜世界來的 ...
warxv 發表於 25-5-2010 02:45 PM

唔好話小朋友係咁, d十幾廿幾果d都係咁, 霸靚位打psp最緊要, 仲要開到最大聲, 方死冇人知佢打咩game, 女o既就煲劇, 話知前面企住個大肚婆或者老人家丫, 佢地有手有腳架嘛, 渣住碌柱實唔會跌死o既, 嘩, 我單手點打機呀, 所以呢d男女可能覺得自己係完全符合"讓座予有需要人仕"o既條件
另一「港孩」Daniel(假名),是家中獨子,得到父母及親友萬千寵愛。十三歲的他,身高達五呎三吋,已長出鬍 ...
bananaman 發表於 25-5-2010 02:49 PM

到時垃圾會次次開會變開片, 依家就話用蕉咋, 普選之後用刀架喇
到時垃圾會次次開會變開片, 依家就話用蕉咋, 普選之後用刀架喇
OST 發表於 25-5-2010 03:02 PM

叫d解放軍進駐垃圾會囉
再唔係通過埋23條, 邊個唔聽話即刻捉去改造, 網上異見全部河蟹
到時一定天下太平
叫d解放軍進駐垃圾會囉
再唔係通過埋23條, 邊個唔聽話即刻捉去改造, 網上異見全部河蟹
到時一定天下 ...
fourson 發表於 25-5-2010 05:30 PM

到時香港會變了第二個泰國都似:(
:45:真係日新月異, 層出不窮...
OST 發表於 25-5-2010 15:02

首要條件係地識用刀:38:

叫d解放軍進駐垃圾會囉
到時一定天下 ...
fourson 發表於 25-5-2010 17:30

到時仲有異見?今日立法會既議提係:表決食飯係咪一定要剪碎哂先食得

呢班未來主人翁將來如何,咪就係好大機會繼續坐在社會的上層位置0羅!今天的香港,中下層的小朋友,他日還有機會做"鄭海泉"、"曾蔭權"嗎? 唔係無,微 D 0羅!今時今日,香港由教育已開始把上、下層分割,如不是住名校區(即富人區)、沒有一定人脈,沒錢學琴棋書畫,根本沒機會讀一些較優質的學校!你可以說其他區也有好學校,但這些學校,便要受政府的"狗肉政策"兩年一小改,三年一大改,虛耗心力,學生淪為白老鼠,但那些政策高官的子女,不是讀國際就是讀直資,一是走到外國留學。
而在讀書時期,那些富貴父母,亦已替其子女,安排好一些義工工作,當然不會是什麼明愛、突破或那些什麼奧運馬術比賽的勞什子義工,是一些去非洲之類的高級義工,這些經歷,當然會出現在其 CV 之上!
而這些不懂穿鞋帶的小朋友,他日亦因父母的人脈,做事每每事半功倍,例如做銀行, call 客開單也較容易吧?而且張張是大單!做律師,要入大律師樓也較一個沒人脈的畢業生容易吧?那些高層位,已一早被安排好!
他們不用為層樓消耗心力,已不知輕鬆了多少倍!
再說埋政制,先說香港,假設廿年後還有功能組別,今天姓李和性霍的位子,不又是姓李和性霍的0羅!說遠點,今天的人大政協,不又是香港的富豪第二代!
但有一點可以放心,他們一定會”適量”地製造一些中產階級,因這些中產階級是最怕亂,最聽話的一班,有他們隔一隔那些草根階層,富豪們才會活得安樂!
那麼,他們不懂穿鞋帶的小朋友,還有什麼問題?說不定當他們長大後,夾埋傳媒,製造不用鞋帶潮流,到時那些中下階層,看見這些潮流,掉鞋帶都掉唔切!!!
鬧個細路都無用 ! 老豆老母搞成咁...