Toysdaily 玩具日報

[新聞] 富貴家長寵出難頂港孩

數年後版本:
我完全唔覺得個女唔識戴爸有問題,社會進步咗,我個女唔戴爸,仲唔怕比人彈爸帶添!唔 ...
AMAZING_MIGHTY 發表於 25-5-2010 12:50 PM

damn right : (
真係數年 only...
我完全唔覺得個女唔識綁鞋帶有問題,社會進步咗,我個女着魔術貼嘅鞋,仲唔怕甩鞋帶仆倒 ...
OST 發表於 25-5-2010 12:16 PM

:36: ..所以你唔會生
I just can't believe what I hear...:50:
Is it really that bad? Anyhow, parents needs to take a big part of the responsibility for upbringing their childern.
我完全唔覺得個女唔識綁鞋帶有問題,社會進步咗,我個女着魔術貼嘅鞋,仲唔怕甩鞋帶仆倒 ...
OST 發表於 25-5-2010 12:16 PM

我係80後既死令仔.....不過點解我冇呢d 野ka,我小學三年級已經要自己返學放學去補習邊到有人接送ka,食飯唔識拎筷子就會俾ar媽一下”shock”埋黎,我小學一年級已學左點綁帶:55:
真唔希望見到依班"廢柴"被冠上"80後","90後"之名...影衰晒正常個班人..
:53:
我係80後既死令仔.....不過點解我冇呢d 野ka,我小學三年級已經要自己返學放學去補習邊到有 ...
elvischoi 發表於 26-5-2010 01:22 PM

(有 d)90後先係咁呀!

其實唔應該因個別例子幫某年代出世既人標籤,但睇睇埋埋呢d現象唔係太個別...  冰封三尺 非一日之寒...

你識諗咪好囉...  大把世界你撈呀:78:
..所以你唔會生
滴滴仔 發表於 26-5-2010 09:50 AM

係:o

咁滴兄諗住幾時滴返件港孩出黎呀?:58:
我係80後既死令仔.....不過點解我冇呢d 野ka,我小學三年級已經要自己返學放學去補習邊到有 ...
elvischoi 發表於 26-5-2010 01:22 PM

綁鞋帶係幼稚園有教 :80:
有一份功課就係要綁鞋帶...
其實我覺得佢D例子始終比較極端
我自己係90後,身邊D朋友,同我教緊的學弟學妹都係
但真係唔見有呢D問題
其實大家又唔使咁擔心香港前途問題
所謂樹大有枯枝,只要大體上正常
嗰D適應唔到社會的人自然會被凃汰
(我唔信佢父母以外其他人忍到lor)
求神拜佛老豆老母一世都咁富貴,吾係邊道有奶飲呀!{:3_147:}{:2_120:}:p
其實我覺得佢D例子始終比較極端
我自己係90後,身邊D朋友,同我教緊的學弟學妹都係
但真係唔見有呢D問題
其 ...
MMB 發表於 26-5-2010 06:15 PM

只可以話你好好彩...
我表弟表妹屋企唔係有錢 , 小四小五食飯一樣要人剪好晒細細粒用 BB 碗食 :77:

食野咁麻煩又要剪碎又驚哽骨:54: , 直接食屎會唔會方便D, 唔洗消化, 又唔驚哽骨:38:
仲有洗咩著鞋咁多Q余, 坐輪椅咪得囉, 唔洗鞋帶之餘仲唔洗驚佢仆親:45:
「我完全唔覺得個女唔識綁鞋帶有問題,社會進步咗,我個女着魔術貼嘅鞋,仲唔怕甩鞋帶仆倒添!唔識照顧自己都唔係大問題,讀書叻咪得囉!」

臭坑出臭草... :42:
食野咁麻煩又要剪碎又驚哽骨 , 直接食屎會唔會方便D, 唔洗消化, 又唔驚哽骨
仲有洗咩著鞋咁多Q余, ...
Greed 發表於 27-5-2010 02:46 AM

:71:
香港如果好似台灣,韓國要強制當兵,我唸情況會好d:42: