Toysdaily 玩具日報

查看: 20726|回復: 31

[玩具報告] 等咗年幾終於到手 - 連環小金剛(注意超多圖) 26/5更新

由09年1月知道Fewture會出合金連環小金剛就已經吼住:shiny:
一路等,延期又延期,終於早幾日到手:x 尋晚有時間開箱映相,想同大家分享吓
小弟第一次寫報告,如有錯漏請指正,謝謝:77:

開箱篇
個箱正正方方,每邊大約13",都算大盒
(另有外箱,印咗Logo紙皮箱一個,冇乜特別,唔映)
IMG_1738.JPG IMG_1739-1.JPG
IMG_1742.JPG IMG_1743.JPG
IMG_1809.JPG IMG_1810.JPG
個盒都印得幾靚,有原裝卡通同玩具相,4個金剛分咗4個唔同色嘅盒,一眼就分得出係邊個
仲有本印得好靚嘅說明書 (封面係我映得差)

GroundFighter - 葵扇金剛篇
首先出場嘅梗係第一主角葵扇金剛喇
配件唔多,只有額外一對握武器用嘅拳頭,連手掌都冇:42:武器三件,已經係最多嗰個,其餘配件係變身用
IMG_1805.JPG IMG_1811.JPG IMG_1812.JPG

大約8"高,合金成份都幾高,上半身同雙腳都係。膊頭、手踭用類似山口式圓球關節,膝頭就用齒輪
IMG_1817.JPG IMG_1819.JPG IMG_1956.JPG
IMG_1822.JPG IMG_1823.JPG

三種武器: 魔術劍,魔術鐵錨,發射狀嘅魔術牌
IMG_1821.JPG IMG_1821a.JPG IMG_1819a.JPG
腹部向上推會露冇得發射嘅飛彈發射器,不過推咗上去要揾嘢撩先拉得返落嚟。腳掌因為變形關係,所以可以擺到個奇怪嘅pose而又企得穩:66:
IMG_1825.JPG IMG_1824.JPG

變身銀河號
拆走上半身,腳掌向後屈,加上車頭、車身、貨櫃,再裝埋車頭樣,搞掂! (留意上下半身只係用球體連接,所以超常SMASH合體嗰陣有d問題,下面會提到)
IMG_1827.JPG IMG_1828.JPG IMG_1829.JPG

變身完畢,ok喇,不過一睇身底就有d流
IMG_1833.JPG IMG_1832.JPG
IMG_1957.JPG IMG_1835.JPG

車頭頂部可以拆走,可以見到駕駛員。拆走貨櫃,加返側同尾翼變飛行形態
IMG_1834.JPG IMG_1837.JPG

Blugater - 梅花金剛篇

梅花金剛嘅配件更少,武器只有一支狼牙棒
IMG_1807.JPG IMG_1901.JPG
相片可能唔清楚,不過背部左右兩邊顏色好明顯有分別,左邊好似上少層油,有偏灰現象:@
IMG_1903.JPG IMG_1904.JPG IMG_1962.JPG
IMG_1904A.JPG IMG_1904B.JPG IMG_1905.JPG
左邊張相唔駛用電腦都可以有咁嘅效果。另外,最估唔到嘅係今時今日居然要用個額外嘅扣嚟hold實左右身:*
IMG_1906.JPG IMG_1907.JPG

變身珍寶過山車
拆走頭、拳頭、大腿,腳掌向下,加埋駕駛倉,又搞掂 (後面嘅過山車扣都係要額外加,唉~~~~~)
IMG_1908.JPG IMG_1950.JPG IMG_1952.JPG

Spinlancer - 鑽石金剛篇

基本上只有一對握武器嘅拳頭(不過其實佢都冇武器),仲有變身配件
IMG_1806.JPG IMG_1851.JPG    
IMG_1862.JPG IMG_1863.JPG
正面冇乜嘢,背面螺絲位多到好似中咗機關鎗咁:what:。自己冇架撑,唯有借劍一用
IMG_1959.JPG IMG_1960.JPG IMG_1865.JPG

變身魔術UFO
拆走拳頭,雙腳屈曲,放入飛碟配件內,超級簡單
IMG_1868.JPG IMG_1869.JPG
IMG_1875.JPG IMG_1963.JPG

另外有多一隻小型鑽石金剛,全塑膠,合體用
IMG_1881.JPG IMG_1879.JPG

Arrow Wing - 紅心金剛篇

並非機械人 (細個嗰陣成日諗點解呢個唔係機械人:?),而且只係用另外三個金剛變身剩咗嘅配件合體而成,都相當環保:34:
唔駛問,全塑膠
IMG_1808.JPG IMG_1826.JPG
IMG_1882.JPG IMG_1891.JPG
IMG_1884.JPG IMG_1883.JPG
有兩款唔同嘅翼更換,全白嗰對唔知係咪合體先用,不過小弟覺得白翼靚d。另機頂可反出另一個駕駛倉
IMG_1889.JPG IMG_1890.JPG
IMG_1885.JPG IMG_1887.JPG

超常SMASH合體篇
簡單d講,只係將所有嘅配件裝上葵扇金剛身上,造型之奇特確實前無古人後無來者:DD

TYPE A

AIMG_1893.JPG AIMG_1894.JPG IMG_1896.JPG
之前提到葵扇金剛上下半身接駁問題,可以喺側面相睇到。因為唔夠力支撑,所有合體葵扇金剛上半身都係向前傾。
AIMG_1897.JPG AIMG_1906.JPG AIMG_1911.JPG

TYPE B
同Type A有九成以上相似,只係梅花金剛對腳由打側轉咗上下,同手臂換咗長翼
BIMG_1901.JPG BIMG_1902.JPG
BIMG_1900.JPG BIMG_1903.JPG

TYPE C
分別比較大,冇咗鑽石金剛,用咗全隻紅心金剛,同埋梅花金剛去咗後面
CIMG_1913.JPG CIMG_1917.JPG CIMG_1916.JPG
CIMG_1914.JPG CIMG_1915.JPG

合照篇

冇理由唔一齊映幅相嘅。另外加送一幅懷舊機械人合照。
IMG_1969.JPG IMG_1846.JPG
IMG_1965.JPG IMG_1937.JPG

總結
對比70年代出品,造型上的確優化咗好多,合金份量亦算多,但技術上就幾乎冇變。好聽咪叫原汁原味,難聽咪懶得改囉 。:blame:
以2010年嘅技術,唔好話要求做到六神合體、大贊卡咁嘅質素,最少唔好咁多散件要裝拆吖!:67:
另外可以加多對手掌同effect配件,已經好玩好多,塑膠做啫,係咪?
合體就最煩人,散件多,裝裝拆拆都花咗唔少時間:(。真係只此一次,下不違例,打死我都唔會再玩合體 :$
另外,映咗咁多相,又變形又合體,已經有d地方甩油:time:。所以以後只會display,盡量都唔郁佢哋。
咁嘅價錢,咁嘅質素,好多大大郬覺得唔抵?我自己?OK喇,"連環小金剛"呢五個字已經覺得好值,因為回憶無價吖嘛!!

多謝各位捧場:64:
努力呀!十卜呀!:71:
:71:...
期待大大之後的 report :71:
多d相~~~please :57:
大大, 我會先 精華&high light 個 post, 請努力講埋 其他機械人 同 合體. thx
十卜 :71:
Thanks for report!:71:
連環小金剛~~~當然要支持啦~~~:)我以前細過用過白卡紙整過架車~~~重可以變型添~~~:shy:
:71:support, more photo please
好野來
呢隻玩具真係好接近動畫…
冇以前的玩具有自行添加貼紙或改顏色,又冇好似超合金咁優化了!

但係即係好定唔好?
唔好意思,卒之攪掂哂
好精采的POST,十卜!!
真係花好多時間去影相同組合呢!
我睇完當玩左喇!多謝晒!
合体造型超強~~~~:71: