Toysdaily 玩具日報

[其他] 今天去EB攤牌了

我都好怕去HT訂嘢,除咗事頭婆有啲笑容外,個個好似死咗老豆咁挪口挪面
...好來好去...如到時出了貨,品質好再幫襯
ht 同 eb 個分別仲要係大到咁:

去ht 比錢佢, 佢反而對你黑面
去eb拎返d 錢走, 佢仲會對你笑
vincent3 發表於 23-5-2010 11:37 AM

唉..............無言:42:
所以呢個就係咁多人唔想Hot Toy 係12吋 figure界"一碌獨大"嘅最主要原因......員工態度問題, 真係好希望HT 個老細可以睇到, 同檢討吓。:30:
真係好想入EB figure, 但佢又唔爭氣:38:
唉..............無言
所以呢個就係咁多人唔想Hot Toy 係12吋 figure界"一碌獨大"嘅最主要原 ...
白少一 發表於 24-5-2010 12:17 AM

班友仲衰衰過  LV 的sales,,,,,,,,,,,,,,,,,,:42:
班友仲衰衰過  LV 的sales,,,,,,,,,,,,,,,,,,
barrybaby 發表於 24-5-2010 12:37 AM

最老資格果個又係最差果個:66:
班細嘅重點會好吖:42:
ht 同 eb 個分別仲要係大到咁:

去ht 比錢佢, 佢反而對你黑面
去eb拎返d 錢走, 佢仲會對你笑
vincent3 發表於 23/5/2010 11:37 AM

:34::71:
自由之翼 發表於 24-5-2010 01:06 AM

如果有呢兩個獎頒發, 得獎者應該如下:

最佳員工獎係 : EB陳小姐;
最"Poor Guy"員工獎係 : 你哋自己宣布吧, HT的員工們。
:ar:
我去HT  訂了好多次野,  HT的員工都好有禮wow
今日先去HT 訂Black Widow .K職員都無黑面 知係木無表情的一輪嘴講完D條款 幾時先派貨之類的就算
然後再到EB  化曬妝的小姐正在玩電腦 雖見我運吉淨問野都立即 企起身歡容地招呼一下
如果EB陳小姐唔係靚女,還是最佳員工嗎 ?:
如果EB陳小姐唔係靚女,還是最佳員工嗎 ?:
櫻島一號 發表於 25-5-2010 02:39 AM

是。這是對應顧客的態度問題。如果對人態度好,就算佢"蚊雞豆皮沙溜豬"又如何?!
仲有, 佢係唔係靚女都唔關我事, 因為在下老婆最靚女。
:34:
我去HT  訂了好多次野,  HT的員工都好有禮wow
gekigoke 發表於 24-5-2010 12:11 PM

我都係, 我反而覺得 andy hui ok wor. 其他有d反而好似唔知做緊乜咁
我次次訂figure (依家少o左, 因為屋無位了) 都好smooth.

EB的, 因為無野啱, 所以都未去過訂野
簡單說有得比較,就有分別 !! (我個人覺得EB姐姐對份工作態度有熱誠!)

我唔係12吋迷,買得亦唔多
只係單純將心比己去講下

覺唔覺得佢間鋪裝修到好似秘密基地咁之後,D人就開始木口木面?
我估氣氛同燈光係會影響人既情緒,呢間野畀人感覺好嚴肅,冇去超人睇玩具咁Happy.

而家HT都可算係樹大招風
作為佢地第一線,真正是人與人接觸的店員,
一日要重覆同客check同一件玩具幾十至一百次
10件貨出左門口,5,6件會返轉頭換呢樣換個樣,點會唔壓力大?
打工仔,最緊要小心講野,平平安安出糧,收工返屋企.
唔刻意隱藏自己內心真性情,可能真係會開口串人
日日如是,習慣成自然就會變robot,木口木面
(畀著係我可能已經XYZ左幾十次,所以我冇資格做sales)

相反,eb個女仔,佢日日都係吹水之麻,又冇貨賣,冇貨換
最重要係高層下旨,有人想退你就退畀佢
收晒order做野冇壓力,笑住畀錢你走啦!

將心比己,兩邊用一樣人工請你,你都去eb唔去ht啦
如果有此比較,你都會理解HT既店員點解成日好似死老豆咁了

我講理解,唔係體諒
因為畀錢買野真係唔需要受氣,但點解咁多人受氣都要去買?
了解呢個原因,就會明白為何HT由得D店員木口木面了.