Toysdaily 玩具日報

查看: 39740|回復: 59

[分享討論] SHF 分享會精選 vol.15~~吞噬生命的裝甲~~Generation 4

一位背負著死亡而戰的男人~~~ 一套擁有超強戰鬥力的裝甲系統~~~加上一個為了國家專榮而不惜人命的一等陸尉~~~構成一部值得一看的 Agito 電影~~~:$

故事講述陸上自衛隊一等陸尉深海理沙從小沢澄子處偷取了 G4 系統設計圖~~~再加上軍部資源協助下~~~成功製造出"被封印的 G4 System"~~~:78: 這套系統性能凌駕於 G3X 之上~~~可以連接著超能力者的能力~~~預測對手的動作而先行作出反擊~~~但裝著者的身體會被系統吞噬~~~直至死亡~~~情形就如同早期的 Gills 差不多~~~:o 最後一位 Generation 4 Project 實驗裝著員~~~水城史朗 (三十五歲~~陸上自衛隊三等陸尉)~~~本著為死去的同伴而戰鬥的理念~~~是一位與 G3X 裝著員氷川誠為生存而戰理念完全相反的人~~~:78:

G4 System 可透過官方研發的 Extra Sensory Perception System (ESP system 超感官知覺系統) 聯繫著超能力者提供的的預知能力去作出預測式戰鬥~~~:! 早期被挑選的預知者是十二歲少女加原紗綾香~~~因事件逃脫研究所之後~~~被深海理沙發現真魚擁有更強的預知能力~~~遂被強行擄走變成另一位替 G4 System 預知戰鬥的超能力者~~~:help:

G4 System 所配備的武器並不算很多~~~只有 GM-01 Scorpion (改四式) 和 携行用多目的巡航導彈 Gigant~~~:78: 對於這屬於軍方物資來說~~~G4 的配備又似乎太少了~~~:( 比起"高科技人工義肢" Ironman MK VI 或者美國軍方改良開發的 War Machine 還有不足呢~~~(講笑啫):DD 講到故事最後~~~G4 沒有超能力者預知能力的協助下~~~仍能夠靠本身的高強戰力將 Ant Unknown 打倒~~~和令 G3X 節節敗退~~~但最終下場是系統奪去了水城生命後倒下~~~成全了他背負死亡而戰的理念~~~:o

後記: 一面同呢隻新 SHF 影相~~~ 一面回顧劇情內容~~~令我提高咗對呢隻 G4 GE 評價~~~以一隻只有 14 cm 的人偶黎講~~~造工非常細緻~~~全身整套裝甲同配屬武器差唔多依足晒設定資料~~~可以講係一隻非買不可 GE 上品~~~:) 有咩係跟唔足呢~~~第一係胸口個 G 字刻印下面應該係禾花~~~宜家變咗一點點金色嘢 (其實已經 OK 架啦)~~~而我果隻心口重有少少金色油揩咗出黎添~~~不過唔係好覺眼啫~~~:DD 同埋身型比例點解會靚咗咁多 GE~~~同設定有出入喎:34: 最後有少少溫馨提示~~~買日版會有一包三張 GE DCD Final Attack Ride 效果部件附送~~~而買港版係無得送 GE~~~如果你買日版而間鋪無送埋俾你~~~比如聲稱話送晒或者要加錢~~~咁你就要評估吓佢 GE 商譽啦~~~日本人出貨應該唔會呃人(但係好識搵你錢)~~~每箱會跟足數量附件~~~亦無因為有嘢送加到批發價~~~大家購買時要小心呀~~~:78: 但係如果你買港版之餘又會有得送埋~~~恭喜晒~~~咁你應該搵到間筍鋪啦~~~:) (以上只係我個人評論咋~~~如有不符~~~千祈唔好打我喎)

卜卜卜:shy:

想要ar:unhappy:
想要ar
怪物et 發表於 21-5-2010 14:40

得3張,真係可惜
AGITO Movie 我最記得係深海理沙最後俾一堆unknown圍XD

講返隻shf,原本我都冇打算入,因為本身對g4冇乜愛

但當見到它那雙藍色的大眼睛後,被它深深吸引住而帶它回家了xd

話時話,some大怕唔怕長期拎住支咁重ge火箭炮會令關節鬆
我的那只會因為拎住支野太耐而令腰部傾斜=0=
AGITO Movie 我最記得係深海理沙最後俾一堆unknown圍XD

講返隻shf,原本我都冇打算入,因為本身對g4冇乜愛 ...
KiraYamato0621 發表於 21-5-2010 03:46 PM
用番人體自然力學黎講~~~將啲重GE嘢擔上膞頭度時~~~腰部應該會自然傾向另一邊作出平衡~~~你可以去超巿落貨時留意吓啲工友托貨姿勢~~~:78:只要你將SHF條腰拗向左邊少少~~~就會得出一個比較持久GE抬砲姿勢GE啦~~~另外我覺得今次呢隻SHF啲關節鬆緊度好好~~~恰到好處~~~應該支持到GE~~~:)
得3張,真係可惜
super1234 發表於 21-5-2010 02:59 PM
下個禮拜隻G3X同FJ 都應該會有得送~~~加埋咪有九張囉~~~:DD
下個禮拜隻G3X同FJ 都應該會有得送~~~加埋咪有九張囉~~~
Somebody_Ex 發表於 21-5-2010 16:09

係喎!
心動了:unhappy:
係喎!
super1234 發表於 21-5-2010 04:12 PM

我得6張ja
:help:
正!我岩岩都買左!:$

支持some大:71:
十卜
正!我岩岩都買左!
cliff_tangc 發表於 21-5-2010 06:15 PM
支持some大
hofai 發表於 21-5-2010 06:18 PM
我得6張ja
怪物et 發表於 21-5-2010 04:33 PM
心動了
零光 發表於 21-5-2010 04:12 PM
十卜
jazz4004 發表於 21-5-2010 06:23 PM
多謝大家一直的支持~~~:$尋晚三點幾先 LOAD 完相~~~今朝開始諗吓點樣打~~~下午要出街關係~~~所以今次個帖出得有少少趕~~~:( 今晚有時間睇吓有無得再 edit 呀~~~:)
十卜十卜 ~~~

雖然未睇過呢套野 , 不過個咩G4 system咁似 w gundam 入面個 " 零式系統 " 既 ! @@"