Toysdaily 玩具日報

查看: 19644|回復: 42

[分享討論] 趨之若鶩??~IRON MAN & WAR MACHINE 6”~

有些朋友對於這一對IRON MAN公仔趨之若鶩,但真係有幾正呢?
講平280一對係SIC6成價錢左右,但配件數遠遠少於SIC,可動又好唔過,SIZE又細一級,QC就海軍鬥水兵啦,包裝又係SIC靚足一條街SIC就成日有人要等佢跳樓先入,咁呢一對鐵甲人有乜特別吸引呢?
隨著電影的氣勢肯定是原因之一.(又奇怪地玩具好壞的戰場彷彿蔓延到電影的好壞但出來講的人有些好似連套戲講左乜,想賣乜都未攪清楚.)
貨少看來更肯定是原因之一.

而對我來說.眼看著MARVEL的一眾角色由TOY BIZ手上轉為落入HASBRO的魔爪之後,價格升了品質卻下降了,那是叫人很無奈的感覺,一直在想一眾英雄可有光復的一天??
一直的等呀等等了又等,在差不多絕望的時間(這講得有點誇張)突然眼前出現了這一對傢伙!!你看他們身上的光芒多耀眼!他們是為我帶來了希望的英雄!!!(越講越誇了…)
……..
(唔知有無有買開美國英雄的朋友有這樣的想法??)

講回玩具,真的以質素而論在美玩中算是很出眾的一對,但只要跟日系玩具比較他們只是入門水平,唔會比REVOLTECH來得好,不論在上色,可動,配件,包裝,用料各方面都是.
但不可否認除了變形金剛之外,有一件美系量產玩具可以比得上日系玩具已經是很難能可貴!
大部份的朋友都喜歡WAR MACHINE多一點,我都覺得係WM出得細緻一點,但我拿在手上玩得最多卻是IRON MAN本尊.可能我真係喜歡電影中的TONY,他那一份低調的性格真係好正,好正.
難得今次HASBRO出得咁正無謂浪費,花了點時間油過全部金色及銀色的部份,滲線,稍為處理了部份夾口線.之後應該再入多隻大執一次,連紅色的地方都重新處理.
可動方面基本都問題不大,不過腳掌的活動範圍太細,我自己加多一組BALL JOIN之後有點改善.
最後又是自己最喜歡的改動是為他加了[只用一次]!!之後他的地位在我心目中已經將WM完完全全的比下去了.

無獎競猜遊戲,IRON MAN後面是什麼用途的燈來的??

答案在本篇最尾.

WAR MACHINE,重油了銀色的部份,背面的火神炮一時多手油了銀灰,腳掌同樣加多一組BALL JOIN,之外就沒什麼改動了.
少改動其實這應該是其質素良好的表現,但可能電影中的他不夠吸引,現實中拿著他的玩具也不夠投入.
好希望好希望今次的6吋公仔質素在HASBRO來說不要是曇花一現,當然我可以樂觀的去想如果今次不是因為某開發人員食錯藥而出現的改變,那即是暗示HASBRO在開發方面稍為調整了方向.係這是我主觀的願望!

~~~後記~~~
好耐都無寫玩具寫成千字的了,不過還是再想講一點關於電影本身的.
先講寫的方向是有點古怪,但我可是很喜歡這一套電影的.
首先我幾佩服HASBRO,相信佢今之都比左好多意見在故事中最緊張的時間都可以看到他的產品出現在銀幕上,個一幕我真係睇到拍晒手掌的.
另一個很出力的品牌一定是AUDI,全片出場的車過半數都是它們的,不過相對的場面比較乏善可陳.
故事是有點鬆散,但作為娛樂片叫你開開心心場面不會缺乏,要緊張的戰鬥有幾場,想要點內容細節,OK也有提及.2小時的空間放得下的都放下了,而且感覺還算順暢,不會太零碎.這當然是以娛樂開心的標準而言,如果想睇劇情細膩一點的,又想睇下Downey Jr可以考慮下他去年的The Soloist.

要說我覺得不足之處當然也有,空戰場面有點亂難有什麼投入感,不過這到是大部份這些場面的共同問題,只要角色一多又高速的飛來飛去的都有差不多的問題,哈利仔係咁,TF係咁,呢一次都係咁.
最後大戰就頭盤一段算係可以的,開打前氣氛幾好,至於主菜就真係有D反高潮以最後一戰的標準而言可以說是非常順利的幫對方埋了單.其實如果比我揀不如TONYWM行埋一邊,之後佢隻揪最後大佬,輕輕鬆鬆埋佢單,當做SHOW下新能源的實力也好.總好過現在有點唔湯唔水
但整體來說我仍然是很喜歡的一部電影,TONY這角色真係寫的幾精彩的.
DARK KINGHT是有好一段的距離,同蜘蛛人比唔會差過,好過狼人前傳,如果比之G.I.JOETF2就更是好得多了.

~~~後後記~~~

這一篇我自己是很喜歡的,亦上星期基本已準備好,不過因為一點事情拖到現在才完成...

講點"新"消息,靜岡玩具展中知到BANDAI展出了好有趣的展品,可能係佢手下的玩具部同模型部鬥到傻左...

MG新公佈的產品中有DB的比達,道拉格斯咁未夠有趣,仲有ONE PICES的路飛都是MG,更有趣的是最新的MG RIDRE W!!

有點想起火鳳中的一句:

殘存亦沒路...

差點忘了寫答案:滅蠅燈.

又是高質素的照片~! 同時恭喜大大購入~我仍在等他們再次上架耶.
這一對是相當值得購入的商品沒錯, 但感覺如果由東洋鬼子負責的話...:shiny:
:71::71::71:
如果你買多隻MK6 , 唔該有搭!我仲未買!:64:
回復 2# warxv

"首先我幾佩服HASBRO,相信佢今之都比左好多意見…在故事中最緊張的時間都可以看到他的產品出現在銀幕上,個一幕我真係睇到拍晒手掌的."係邊一幕?我留意唔到:55:
好詳細的分享....有自己觀點 & 玩具分享的一篇好帖!!!!!
相片figures姿勢有心思~~~   不過有點想講講...美玩其實有好多都同日玩媲美的!!!
除左一d大生產公司如hasbro的對象是小朋友外~~~  有好多既雕功係靚過日玩!
仲有日本有今時今日既活動能力...其實都係受到美玩影響先有今曰既質素啊!
噢............
之前睇好多個POST都無感覺,呢下中毒了∼
我呢邊無得賣,系咪你幫我解決先∼∼?XD
"首先我幾佩服HASBRO,相信佢今之都比左好多意見…在故事中最緊張的時間都可以看到他的產品 ...
玩具宅人 發表於 13-5-2010 11:22 AM

應該係個細路想用D玩具打量產兵的一幕
個細路帶住hasbro出嘅Ironman面罩同手套XD
nice pic~:71:
:71::71::71:
哪里买的?
给俺个短息好吗?谢谢
回復 9# MMB

哦~~~係a~~~都唔記得tim~個頭盔細路出過幾幕
電影自己連第1集都未睇過~~~好似話有The Hulk出場~~~anyway~~~之後又話出Thor同Captain America~~~不過我比較喜歡多d能力者好似X-man咁~~~The Avengers 我好期待 :D
好有心機既強post:71: