Toysdaily 玩具日報

[分享討論] 變形金剛的前身: Diaclone玩具介紹(I)-正義與敵人篇

有一段時間我突然對心愛的玩具冇晒感覺,唔想出街睇玩具及買玩具。幸好當時見到這篇回應,使我回想返我起初點解要儲玩具及玩玩具..
使我回想返與呀Dick一齊創立TD的目的,就係要互相分享大家生活的點滴,盼望能在討論中大家得到共嗚,多謝大家多年來對TD的支持!編輯們一定會繼續努力的!

係呀大佬。。。重燃你當年既火啦!!
條路重有排行:*
唔講唔知.....
原來微星小超人同老變係咁樣黎既.....
上左一堂好好既歷史課!!!
大大的收藏簡直價值連城,不過最重要都是勾起小弟很多的回憶。年幼時小弟亦是Diaclone的忠實Fans,可惜依家只係得番D爛頭爛尾…

個人特別鍾意D人仔,四肢可動之餘又有磁石,配合大基地機械人都係正到爆開!

如果有機會出復刻就好了
大大的收藏簡直價值連城,不過最重要都是勾起小弟很多的回憶。年幼時小弟亦是Diaclone的忠實Fans,可惜依家 ...
angelheart 發表於 19-4-2010 03:34 PM

我都係經過多年才儲到這樣的結果..
以前在日本較容易遇到靚的Diaclone及價錢很合理..
可惜近幾年搵,真係賣少見少....勁殘盒都動不動幾十萬yen,點賣得落手丫:53:
多謝分享~~~好詳細的介紹~~~但老師兄要留意啲圖~~~如果影得清晰啲會好一點~~~
Somebody_Ex 發表於 17-4-2010 07:10 PM

:35:I am so sorry..
在舊屋影完相回家執相才知道影得不清晰..補救唔到....>_<

原來你盒Robotbase咁新!真係有錢都&#25598;唔番喇!
你有兩盒Big-powered??!
LO-C 你有冇Diatrain ? 我張must-have 名單仍欠Diatrain 同兩款Dasher : F1 & Drill.
當然仲有唯一細個曾經真正擁有過的彈車機地仔 ( 你有冇? 咁多年只&#21946;ebay見過一次, 後悔冇出手呀.....) ,
好正呀!! 我記得細個都有昆蟲合体果set, 但好快咁比我玩爛左:31:

p.s. 大大佬終於復活啦!! 幾時帶我參觀下你間新玩具屋呀!:77:
To Walkermachine: Power-Base我真的好想要,值頭咁耐都未見過....
我最想搵Giant Robot Base以前出過那set不同樣的限定頭套,很久以前在e-bay見過...

To bbf大佬,唔好講得咁誇張,我勁只是勁忙,冇出post一排,現在剛巧有空出下post同大家分享玩具姐.....^^
磁石腳o既人仔,真係有錢都買唔到呀!
my dream toys!!
希望有復刻的一天吧......不過看來都沒有機會了.
與懷舊玩具店的老細傾開,近年多了同好玩Diaclone玩具,究竟Diaclone有什麼地方吸引同好呢?
小弟收藏了Di ...
TD玩具老師 發表於 17-4-2010 11:21 AM

印象中好似有出過模型
祥哥話齋 : 好似賺左咁 :34: 咁佢地係咪等如變形金剛? 有冇文哥既前身?
印象中好似有出過模型
88643 發表於 21-4-2010 12:52 AM

Takara 同 Revell 出過多款Diaclone模型!後期甚至有近似高達MSV&#22021;real type 系列!相信係受&#21655;Gundam潮流影響吧~

062.jpg 063.jpg battle buffalo.jpg
( pics from other websites, NOT MINES ! )

近排小弟砌&#21655;呢隻,雖然合金都有呢款裝甲服設計但合金細隻D 腳又不可動,以Diaclone裝甲服黎講模型正D ( 相片唔太清,下次影好D >_<; )
( 模型人仔腳底冇磁石,我自行加上一小片 haha )
Diaclone powered suit.jpg
現在的玩具迷主要都係玩拉打、高達同星矢..
好難得先見到這一類帖,要頂一下..

隻裝甲裝油得好靚,如果大家有留意,人仔可放在裝甲服內,而裝甲服又可放入集合合体內。
回復 43# WalkerMachine
用不用搵人幫手影相??我有時間WOW!