Toysdaily 玩具日報

[分享討論] 變形金剛的前身: Diaclone玩具介紹(I)-正義與敵人篇

收藏很利害,本書仔好正,強:71:但現在咁貴真係買唔落手
:71::71:果然勁

I got this one,  thank you teacher, you got my menory back!!!!!!!!!!!!!:64:
睇到本書入面既「集合合體」…
我細個有模型版…但佢係分開出…
我唔知得頭,同埋腳…總之就合唔到…始終差一盒…
睇到出過靚版…真係好懷念…
不過呢d古董…小弟真係玩唔起。
睇到都開心…真係好有感覺。
多謝老師。
在上次Robotman的post中,最後有位只出了一個post的朋友寫了這篇回應...
****************************************************************************************************************************************************************************************
先向各位say hi 先!!

小弟(老小弟)只係呢個星期先上黎睇下”玩具日報”這個網頁,因為我一個人屈響間小屋仔度,根本連放一個超合金既位置都冇,所以好多童年玩具回憶只係響兆萬及皆旺既商場睇下就滿足喇, 亦沒什麼佔有慾。直至近排有個老友成響我屋企上網睇玩具野,我反而多左接觸而家既玩具資訊囉。不過......
無意中,睇到呢個post,他媽的,我沒眼花吧, 已消失既一個玩具回憶又再一次被翻起了,點解??  我好記得, 我小學一年級時, 當年未上公屋, 全家人只係住響塘尾道一個小單位,每逢家人有病, 都會搭好耐車去觀塘,再轉車上秀茂坪睇一個"家庭醫生"。
響我一年級時,因為有病,阿媽請左假, 帶我去秀茂坪睇醫生, 當睇完再搭車去觀塘轉車時,路經月華街時,阿媽話行入去入面睇下野先~(即係行入而家觀塘去佐敦既紅van站頭果度,其實以前同而家都不大分別,只係冇晒小販推車檔囉)。

誰知,今日響呢個討論區度睇到既一個入電既機械人玩具,當日只不過係一個位於仁信里既一個推車小販檔既玩具丫? 當時我阿媽拖左我行過去,我冇記錯, 當時有兩款入電機械人賣,每個賣大約$50元港幣(當年維他奶每枝賣8毫子,太子道1千呎洋樓市價大約65萬,時任港督聽講話係麥理浩爵士做緊~);一款就係樓主呢個post既相片入面果個,個頭好細的, 顏色大約係藍色同白色。而當時我太矮,看不清楚全部,但又被呢一個入電機械人既超大盒裝既包裝吸引,結果買左另一個款。

當日阿媽買左另一款果個機械人個樣係.........個頭銀色,好似半個饅頭咁既,有對短短地既牛角,個身既顏色係黑色,手腳我就真係冇咩印象喇,好似黑色加銀色。呢個玩具我玩得好開心,佢可以分體,上半身可以自己旋轉,對手又得,背脊仲有條坦克車帶,成個機械人可以訓響度咁行前行後,當時又鍾意機械人模型同埋跑車模型既我,真係好開心架。但........好境不常, 玩左佢一個星期左右(大約每日放左學,玩2至3小時左右),佢個摩打就蒙主寵召左,當時我由小學2年級,拆開又砌番佢又再拆開,足足搞一到成小學5年級都整唔番好佢,當時內心好down。當有病要去睇醫生,都扭計行番入去仁信里,睇下可唔可以買番個機械人,不過,每次都見唔到佢擺檔(當然都未同阿媽講話要買番個機械人啦,等見到果個人擺檔先扭計都未遲)。

其實,呢個入電機械人響當時令我學識好多野,當時我屋企唔會有"辣雞",就用爉竹,滴d爉去焊住摩打既電線(當年日本未流行玩滴爉),又用鐵筆盒當鎚仔,鉛筆刨刀片當一字批,而家諗番起, 都覺得好白痴。不過,童年雖然非常窮,但玩具總係不缺少(不過係冇遊戲機囉,阿媽應承中左六合彩就送比我架!),玩具來源至今仍是個迷,沒有盒, parts 唔齊,好奇怪,我係玩完咩野, 都入番入盒, 放響床邊望住佢訓。

不經不覺, 30年了,由一個白痴到咩都拆下佢, 試下自己維修一下既細路,已變成今日...........(閣下以為我已發左達,或者係身居要職,收入豐厚嗎?) 不是,仍係當日果個我(外型除外),喜歡怎幹便怎幹,條件係唔可以騷擾到他人就得喇~不過講到擁有一個心愛既玩具, 就不同以前了,只要再見一眼,或看見別人購買時面上果種喜悅時,我內心都好溫暖,亦明白有時, 有些東西安放在適合既地方, 給適合既人士去收藏,總比自己去擁有更理想,而最近常到呢個forum都係想睇多d大既收藏及分享,亦幸運地睇到呢個post, 令我又諗起一d童時往事,不過仲有,雖然口講唔太去收藏現今眾多既玩具, 不過男人先天性既細路仔性格氣總會有d,我儲緊錢, 想買個v型電磁俠果個超合金啊, 又可以分體5架野果個囉, 而家成日去yahoo拍賣睇下, 又去呢度睇下, 可能儲多3,2個月都夠錢買架喇~不過要強調,我仲係堅持呢個v型野, 響d玩具店度買囉, 好想有兒時響買左玩具,雙手攬住玩具果種滿足感覺,同時亦對阿爸阿媽有著一份絕對既服從, 又唔會扭計唔聽話,鬼死咁乖直到果個玩具開始玩到悶悶地為止~至於明白到二手拍賣係會慳d 錢,不過只不過係第一個步入中年既超合金, 可能係唯一一個;因為讀幼稚園高班時(當時讀新法書院,有錢仔學校)個靚女同學主動借比我玩一陣個v型電磁俠超合金,果陣賣60蚊左右果個size囉,所以覺得而家選擇番呢個卡通人物買一個, 都幾好丫,至於價錢就跟隨大市走勢囉...........哈~

最後真心感謝出呢個post 既樓主,放youtube 果d link 同資料既網友,我feel so good 啊睇完, 忍唔住打七咁多字上黎悶下你地,問你死未~哈~

******************************************************************************************************************************************************************************************
有一段時間我突然對心愛的玩具冇晒感覺,唔想出街睇玩具及買玩具。幸好當時見到這篇回應,使我回想返我起初點解要儲玩具及玩玩具..
使我回想返與呀Dick一齊創立TD的目的,就係要互相分享大家生活的點滴,盼望能在討論中大家得到共嗚,多謝大家多年來對TD的支持!編輯們一定會繼續努力的!
如果比我有十分一都有排玩。
頭像被屏蔽
太強大!太耀眼!
舊玩具D魅力真系無法擋!
頭像被屏蔽
好野!!:$老師真係老師,好日都唔出post,一出post就出D勁野,正!!!
呢個玩具系列都出過模型版.我小時亦都買過好幾款.對當時無錢買合金的我來講.模型係一個好選擇!
好利害的介紹及收藏呢!
頭像被屏蔽
在上次Robotman的post中,最後有位只出了一個post的朋友寫了這篇回應...
******************************* ...
TD玩具老師 發表於 18-4-2010 08:56 AM

玩具老師我當時都是在某份報紙報導,見到玩具老師你先得知有呢嗰綱站介紹和玩玩具的心得。記得開始時個綱站是很簡單,但現在已經很完善了,多得TD各位大哥的努力。給我們有一個平台可以分享我們玩具的樂趣和心得。現在我都不是似細嗰時拿着玩具來玩,反而是用來觀想和緬懷細嗰時的回憶。其實我細嗰時都有買個昆蟲機械人,當時是模型來的要自己砌,還有一些昆蟲駕駛員。跟著又買了都是三機合體的,合体完成後似一個長手臂的機械人,應該是同昆蟲機械人對打的。當然這些玩具現在都不知去了哪裹了!:help:
Thx for the information. I don't know Microman and Transformers are relatives
好似好得意咁, support:71:
好很勵害的收藏,:shiny: