Toysdaily 玩具日報

查看: 18736|回復: 54

[詢問] 香港邊間設計學院較好?

最近我打算放工後搵設計course讀
因為我有美術設計根底~
讀完後希望繼續係IVE或PolyU讀上去

目前心水如下:
1,白英奇
2,CO1
3,正形
4,Uniart

各大有無意見?
去外國讀。
push
最近我打算放工後搵設計course讀
因為我有美術設計根底~
讀完後希望繼續係IVE或PolyU讀上去

目前心水如 ...
吉野凜花 發表於 8-4-2010 10:27 PM

香港做 design ... 你最好本身都冇朋友冇親人~
I am not in Hong Kong, can't really answer your question.
But you needs to think about what type of design you are actually interested in? Such as Graphic design, Packaging design, or Interior design etc. There are many different choices and paths...
Good luck.
pushx2

要答你所問嘅要先搞清楚幾個問題先~

先想問清楚大大有美術設計根底係咩程度?依家做緊嘅工作係唔係同設計行業有關?(因為如果已經讀過某D課程無理由仲會問哩個問題)

另外,最重要係了解清楚你想報讀設計學院再上Poly嘅目的,到底只不過係想攞返張沙紙、定係想轉行/入行造設計、定係想將自己興趣變成職業、定係想自己做設計師設計出心目中嘅好東西、定係想........
要達到以上各種唔同嘅目的,係要用唔同嘅方法,亦唔係一定讀完乜嘢致可以做得到嘅~

現實歸現實,我一齊讀嘅師兄弟,做過大公司project又有,差D成名嘅又有,廿年後問返,依家無一個係做Design,已經轉晒行~~~~
香港做設計係好難、如果你當興趣還可、長工你想清楚先好入行、

唔好俾香港D電視劇呃到、以為朝九晚六就到收工、

真實通頂幾日係正常、仲有你用咗好多晚整的作品、客人或老细一句說話就可以變成廢物。

我做過哩行所以直接咁講、希望你唔好介意。
thx for your sharing&information:66:
搭單一問, 我岩岩ive fashion畢業, 發覺對其他design較有興趣
所以搵左一份graphic desgin做, 將來我想繼續係呢行發展, 條路應怎行?

一路做一路讀? 因為在jobsdb看到的graphic design人工都很難將來養父母, 買樓等等....

咁多大大有冇意見分享下?
一路做一路讀? 你時間安排到就係、但現實幾難...

你準時收到工已經好困難....

在設計行業中出頭係可以、但只可以說唔會容易...

試下俾自己1年時間在這行做下、如果受不了便選讀其他課程..

anyway 加油!

搭單一問, 我岩岩ive fashion畢業, 發覺對其他design較有興趣
所以搵左一份graphic desgin做, 將來我想繼續 ...
humanspider 發表於 12-4-2010 12:29 AM
一路做一路讀? 你時間安排到就係、但現實幾難...

你準時收到工已經好困難....

在設計行業中出頭係可以 ...
taken 發表於 12-4-2010 01:17 AM

回大大, 我呢份唔係design 公司, 所以一般7點左右都可以收工.....
果d辛苦呀,冇朋友我都冇咩問題, 不過想知點樣可以係呢行做得有前途d, 收入可觀d.....
回大大, 我呢份唔係design 公司, 所以一般7點左右都可以收工.....
果d辛苦呀,冇朋友我都冇咩問題, 不過 ...
humanspider 發表於 12-4-2010 09:09 AM

你7點可以放工 ...憑咩覺得自己可以捱先?
仲有呢行你識幾多有名 designer ?

來來去去個幾個... 根本唔會有可觀收入同前途,
香港人一向重量不重質,大家只會搵有名氣既 designer...而唔係有料既 designer

仲有,請問你今年幾歲 ?
大遲起步就無謂,designer 生命好短... ... 除非你做到 AD
你7點可以放工 ...憑咩覺得自己可以捱先?
仲有呢行你識幾多有名 designer ?

來來去去個幾個... 根 ...
transfarmer 發表於 12-4-2010 11:42 AM

小弟22
所謂可觀不是想搵大錢, 我指2-3萬左右,
而前途唔洗勁出名....係一般design house都心足....(現在是F&B in house designer)

我諗已經起步左...不過想搵一個途徑可以做到以上既目標.
至於捱,意志囉,好似好天真,不過必經既..
小弟22
所謂可觀不是想搵大錢, 我指2-3萬左右,
而前途唔洗勁出名....係一般design house都心足... ...
humanspider 發表於 12-4-2010 12:31 PM

Senior Designer 通常都唔過 18K ~
一般中小型 design house 都唔及 in-house 咁好 pay

你有大志不如自薦去 4As ... 捱幾年上 AD