Toysdaily 玩具日報

[詢問] 香港邊間設計學院較好?

要揾大錢有好多方法,點解一定要做Design哩行啫~
如果你一開始就諗住揾幾錢個月&#22021 ...
Tasuku 發表於 15-4-2010 07:24 PM

唔諗錢都要諗將來ma.....
要揾大錢有好多方法,點解一定要做Design哩行啫~
如果你一開始就諗住揾幾錢個月嘅 ...
Tasuku 發表於 15-4-2010 07:24 PM

D 靘仔睇得TVB 多...
design 工以為自由..想做什麼都得..

呢D工唔係冇..你有冇問過自己..你自己有多小料子呢.. 做上AD/ CD or 老闆 ..呢d位呢?

我教你一個方法..用千來元開個BR .自己做老闆( 接freelance) .. 一定自由自在
接唔接到..就睇你自己做化 ( 我估你唔會接D 幾百元d design job ar )
但月入就....冇20K la ..
電視劇D演員可以成日做緊野、有私人事就走咗去、又可以準時收工去pub...

真實點會有呀...
電視劇D演員可以成日做緊野、有私人事就走咗去、又可以準時收工去pub...

真實點會有呀...
taken 發表於 16-4-2010 11:53 AM

電視..真係教壞晒d人 ..:42:
所以除非你屋企有錢否則做份普通文員好過。
咁樓上兩位人兄睇死人地係好似想電視劇咁都冇法

又講到咁x負面, 咁大家以後都唔好讀design, "除非你屋企有錢否則做份普通文員好過。 "

等香港以後冇designo人出, 全香港齊齊做份普通文員就最好
如果我同另位人兄講2句佢就放棄、咁佢真係做乜都唔會成功、仲有我咁講已算客氣。

真正老细唔會氹細路咁氹你、明未?香港設計行業係點、好多人好清楚、唔好俾電視片呃就行了。

加上從佢文字中的回答、覺得佢唔太啱哩行姐。

有時唔係有理想就得、做起上嚟原全係2樣野。

P.S. 教我廣告創作的老師都轉左行、可想而之哩行是否容易....

咁樓上兩位人兄睇死人地係好似想電視劇咁都冇法

又講到咁x負面, 咁大家以後都唔好讀design, "除非你屋企 ...
humanspider 發表於 16-4-2010 06:45 PM
如果我同另位人兄講2句佢就放棄、咁佢真係做乜都唔會成功、仲有我咁講已算客氣。

真正老细唔會&#2 ...
taken 發表於 16-4-2010 11:01 PM

taken big big
唔好勞氣.....佢都唔知係唔係行內人..
如果佢唔係~唉...算把la...由佢吹水..
如果佢係~重大穫....
no 勞氣 只想新入行的人知、真實係點好過做咗幾年先後悔姐。

我好多舊同事走得7788...可想係幾差。

設計唔同其他行業、無標準話件作品好定唔好、好多時取缺於客人同老细。

anyway if you want to work in design, Keep going! But Not Easy...

Good Luck!

基本上我係鼓勵每一個人去創作,將創意用喺生活每一件事上,
致於要唔要發展成為全職事業或者一門生意,係要睇個人能力同選擇。
同做運動一樣,人人都可以做運動,但唔係一定人人都要做「運動員」去奧運,更加唔係一定要靠做運動員開飯。
如果一聽到哩行揾唔到錢就淆底嘅朋友,點解仲要入行呢,不如工餘搞吓創作,仲樂趣無窮,事實有唔少業餘作品後來成功打入市場,到時再考慮轉做全職都未遲吖~

做Design唔同做第二行,係要有commitment,放棄唔做嘅同行,其實唔輕易做出哩個决定,試想吓曾經奮鬥十幾年、立志一生發展、比生命更重要嘅目標,唔係到咗無辦法再行落去,都唔會行轉行哩一步啦~

所以社會大眾一日唔改變對腦力工作者嘅賤視,繼續以為設計抄返嚟就得,花$1喺創作都俾多你嘅心態,相反買廣告位就幾百萬都肯花,唔止無叻人會再做Design,連香港都唔會有運行,更加唔好講轉形!發展咩創意工業!
致於要唔要發展成為全職事業或者一門生 ...
Tasuku 發表於 17-4-2010 05:31 PM

將創意用喺生活每一件事上
100% agree :71:
致於要唔要發展成為全職事業或者一門生 ...
Tasuku 發表於 18-4-2010 09:31 AM

thx for your encourage:64:
將創意用喺生活每一件事上
100% agree
Macross長谷有洋 發表於 18-4-2010 10:12 AM

100% agreex2
我想問..... 你對design係點睇先?.... 去邊讀唔係一個大問題...
20k? 做室內設計既唔係junior都over呢個數啦...
5yr+ 年資既其他類design都會over20k
graphic就難講d...