Toysdaily 玩具日報

[分享討論] 從今天開始退出玩具界了【愚人节快乐!!請看一樓致歉。。】

也好。
竟用「玩具界」來形容,可見一開始已超越自己極限,已泥足深陷了。以為買玩具玩玩具能闖出一片天?
四月一日快樂。
您有壓力,我有壓力~~~~玩玩具,玩電動不就是用來舒緩壓力嗎? :)

其實大大講d問題,好多呢處o既brothers都遇到~~~玩玩具一樣可以去識女仔,生兒育女,一樣可以做運動,玩玩具亦都要比返工時間更早上班,完成不到手頭上的工作加班也是正常,相信和玩玩具冇關~~~我都要等平時教完子女做完功課待她們睡覺先玩~~~~我想最重要是自己如何分配時間 :78:

雖然近來每次玩完都差不多放回display櫃冇郁~~~但每朝5點左右起床便會花半個小時望望他們~~~返工時也會對著機械人講 "我返工了,請好好守護這個家" :handshake:

對不起~~~我好少係td說教~~~希望大大唔好怪我說了那麼多 :64:
唔知講咩好........希望你去到另一階段會更快樂!
您有壓力,我有壓力~~~~玩玩具,玩電動不就是用來舒緩壓力嗎?

其實大大講d問題,好多呢處o既brothers都遇 ...
黑色三連敗 發表於 1-4-2010 09:25 AM

4月1日的post, 還是不需要太認真回應, 如果畀人回個"愚人節快樂"時就真無癮
咱也希望大大是愚人節系列。大大沒聽說過嗎?
「離開是逃避,留低才需要最大的勇氣」
玩具是消閒物品,不要為他們而負上太大壓力。
不會為模型上色就去嘗試吶,試多幾次就會懂的了。
我都曾經有你呢種諗法,想飾演一個眾人眼中的大男人,講車,講單反,玩HIFI,響一堆同事面前得閒UP下自己所謂嘅高尚嗜好,但之後覺得其實咁做好無聊,特別當一個人響屋企冇野做嘅時候,問下自己,你自己最想做D乜,定係人地想你做D乜?
希望係愚人節系列吧~~
又或者....下次再上黎就變左玩具店老細~~XD

玩具跟其他嗜好沒兩樣,只係大多數人都只認為玩具就是小孩的玩具而已..
相機、時裝、電話,收藏各式各樣的物件也同樣是嗜好呢
什麼一般不般人呢~~在旁諸多意見的人也只是不熟識亦不認同他人的興趣罷了~
玩玩具....而已.....要玩到退出玩具界?除非你係從事玩具行業.....玩玩具無退唔退.....玩笑居多:45:

1) 希望只係4月1 笑話, 如果唔係, 雖然唔知lz有乜個人理由而要咁做, 但始終覺得儲玩具無乜唔妥.
呢個喜好係中性的, (唔同食煙賭錢...) 好與壞視乎其中既人, 包括自己同邊既人點睇. 不過香港地玩具人受岐視都係事實......不過受唔住而將自己變"正常人", 其實都只係逃避問題....
世上根本無所謂"正常人", 只係得堅持自我同隨波逐流兩種人
不過見LZ 主講到"咁大個男人拎住件玩具成何體統", 可見其實最放唔低成見既, 係你自己呢....

2) 至於覺得玩咁耐玩具都無乜"成就"就更加講唔過去......啫好本來就唔係為左達成某d 成就而做的, 同做運動一樣, 唔係個個都要目標做世界第一的, 大多數人運動都係為左健康
正如大多數人玩玩具都係為左放鬆心情一樣. 比起模型技術攝影技術, 可能LZ比較需要能夠理解同分享樂趣既同好吧? 淨係上FORUM唔夠架...得閒JOIN下版聚會好好多

3) 如果真放棄, 將收藏送去教會或慈善機構實在太浪費了, 有呢個心不如搞個義賣, 之後將收益捐贈好過啦, 唔好浪費社會資源....
想得太多啦...:67:
4月1日的post, 還是不需要太認真回應, 如果畀人回個"愚人節快樂"時就真無癮
redfish 發表於 1-4-2010 09:32 AM

係喎~~~我都做到唔記得今日係1/4tim~~~~:DD

我反而希望樓主真係會同我講句"愚人節快樂"~~~我會好開心,我唔想有人因為壓力而放棄玩具~~~~:)
您有壓力,我有壓力~~~~玩玩具,玩電動不就是用來舒緩壓力嗎?

其實大大講d問題,好多呢處o既brothers都遇 ...

"我返工了,請好好守護這個家"
黑色三連敗 發表於 1-4-2010 09:25 AM
我都會叫D聖鬥士幫我睇住屋企....... :35:
愚人節?
都希望只係4月1 笑話..如果真的,我勸你考一下,你真的甘心嗎?有至於完全放棄的必要嗎?
剩係睇巴打果句發晦氣話"分享從來冇得過精華"
小弟就知係愚人節特備節目了!:71: