Toysdaily 玩具日報

查看: 10004|回復: 35

[分享討論] 最低工資,最高工時是必需

頭像被屏蔽
:ar:
無敵係最寂寞:61:
是最低工資, 最"高"工時才對~~
頭像被屏蔽
其實身為老闆, 根本無可能同意最低工資, 一個萬一生意差左收入少左, 佢要照嘔糧俾你, 一係就炒你黎縮減支出, 到時咪又係嘈...???
不嬲都係一個願打一個願捱咁做, 雖然話搵食艱難, 但係呢個時世又有幾多老闆做生意唔艱難...???有幾多個李嘉誠...???
佢d員工都要嘈加人工啦...
你一係幫佢打工, 一係另謀高就...
頭像被屏蔽
最高工時最緊要
香港現在有兩大工作是計時薪,就是保安及清潔,從事這些工作的人為數不少,你認為他們真的會「生意差」 ...
陳無敵 發表於 19-3-2010 11:33 AM

我唔係有錢人, 我都係中下階層, 捱緊騾仔, 生活清貧...
我了解打工為求兩餐既道理...
但設左最低工資, 係咪每個老闆/每間公司都可以承擔得起???
好多細公司都係幾丁友運作, 人工都未必過六千元...再被減一減.......
一係好多公司仔執笠, 一係好多打工仔失業...
還是由得市場自己作出調整最適合...
可能某些行業係需要作出以上情況既監控及調整合理人工, 但絕不可能涵蓋全部工種...

:67:正所謂道高一尺魔高一丈!如果7月真係拍板通過到時班老細又會諗d屎坑Q出黎走法律"喇"
D人成日話麥記人工低..但何解又有人自願去做呢?.又何解好多都係後生仔女?OK..D人解釋可能係,而家出面都冇野做,冇得揀先揀麥記啫..但麥記開左咁多年,好景有人做,唔好景又有人做,唔通年年都因為出面冇野做,d人要迫住去做麥記?
先增值,後要求:49:
好支持最低工資 , 家陣人工跟本就追唔上生活指數 !!! 特別係果D外判公司 , 跟本就係吸血鬼 , 我就唔信立左最低工資會有好多公司會執囉 , 只不過會係賺多同賺少既問題囉 !!!
頭像被屏蔽
理想世界,更係有"最低工資"好,最好人人朝九晚五,五天工作;但現實係,當"最低工資"出現後,大環境好時可能還沒問題,但稍稍逆轉,一班競爭能力較低,例如年紀大、學歷低、沒技能的一班勞動人囗,便只能即時失業,連什麼時薪也失去,因這班勞動人囗,最大的優勢,便是"低人工",假設有了"最低工資",一定要俾時薪三十元,你做老細,你揀個年青力壯,受過九年教育的後生仔,定請個盲字都唔識的阿伯呢?咁你話,"最低工資"究竟是否在保障這班弱勢社群呢?
香港現在有兩大工作是計時薪,就是保安及清潔,從事這些工作的人為數不少,你認為他們真的會「生意差」 ...
陳無敵 發表於 19-3-2010 11:33 AM

如果真正需求大過供應,人工一定會相應調高,但現實係縱使這些行業需要大量人手,但仍有大量人手供應嘛!很現實講句,假如今天香港有三百萬個執業律師,他們的時薪,亦會和保安清潔一樣!