Toysdaily 玩具日報

查看: 6249|回復: 35

[分享討論] 支持 HT 正視 Ironman事件之後的 License 問題

講起今次 Ironman 頭像的 License 事件, 大家都好似唔再理, 但真係唔想有下一次, 所以我強烈希望 HT 之後出的 figure 都在 homepage or 門市上不時 update 有關頭像是否取得/將會取得 License 的資料 (就好似而家消委會都要求賣樓的樓書有列明實用面積一樣), 可令客人們有充分資料去選擇買唔買, 對客人公平時, 對 HT 形象都係好事, 要知道我地支持 HT 的, 不但支持佢出多d佳作, 還要支持佢做正確有承擔的事, 我地係唔會因為冇左 License 而唔買隻靚 figure, 只會因隠瞞而失信心, 如果經過今次 HT 都唔做d野, 相信以後都冇佢辦法, 所以請 HT 和各位 HT支持者正視問題, 唔係一句情有可原便了事, right?

HT: 我地永遠支持你!!
skyline 大大 :

唔係話潑你冷水, 上次 dx batman 一鑊, 今次ironman 一鑊

佢向facebook 回應大部份都係話 用家/買家有問題

dx batman 最離譜話係玩家出力玩令到隻figure 有問題, 到而家都重有用家話會出油, 佢第一次回應時話物料無問題 , 但而家好明顯啦係乜野問題...佢有無做過什麼處理 ? 係有.....通知我地過左14日貴客自理..唔關佢事...

ironman ...license 問題 , 重離譜, 知道license 有問題都唔向已訂/已full paid 用家道歉, 只叫我地唔好睇個頭, 睇下幾他位置, 呢d 是什麼回應態度呢 ? 重要我地專重佢地制作團隊, 邊個專重我地呢d 用家呢 ?

只是個人感受,不喜勿插...:79:
skyline 大大 :

唔係話潑你冷水, 上次 dx batman 一鑊, 今次ironman 一鑊

佢向facebook 回應大部份都 ...
kingofhero 發表於 19-2-2010 12:10 PM

冇所謂la, 其實你肯討論和比意見, 已經係莫大支持,
dx batman 問題係製作出錯問題, 只可換 body 解決.
而 ironman 事件係 management 和 arrangement 問題, 係可以在將來未出的 figure 上作出改善, 點解唔係現在做d野? 所以我強烈希望 HT 之後出的 figure 都在 homepage or 門市上不時 update 有關頭像是否取得/將會取得 License 的資料.
今次咁樣...ht係要改善一下...快d通知大家 及早退訂.....
咁無license出到嗎?我唔知咩事...
新頭license唔批....用返markII個頭出貨
"homepage or 門市上不時 update 有關頭像是否取得/將會取得 License 的資料. "

呢樣佢有做 (e.g. avatar, 同幾套新片), 不過唔會details lor, 對佢自己完全無好處, 同埋呢d都算係商業秘密一部份, 點解要公開呢?
跟本就係全心騙我們
agree
"homepage or 門市上不時 update 有關頭像是否取得/將會取得 License 的資料. "

呢樣佢有做 (e.g. avat ...
kingofhero 發表於 19-2-2010 12:54 PM

問題唔係有冇某套片 license, ironman套片佢都有 license, 問題係佢 display 的頭像在出貨前取得 license未?
另外, 個頭像已經display 左, 而且又開始收訂, 都唔係什麼商業秘密.
我想講的係, 個頭像未有 license, 就寫未有, 當有一日取得 license, 就 update 寫有, 好簡單.
客人可安心訂購, 而 ht 又不會再有今次事件發生, 唔通次次都用退錢解決問題嗎?
講起今次 Ironman 頭像的 License 事件, 大家都好似唔再理, 但真係唔想有下一次, 所以我強烈希望 HT 之後出 ...
skyline34 發表於 19-2-2010 11:24 AM

老實講,我本來都睇好HT的,第一隻12"就係買佢HT AVP系列,由果陣開始至到前排DX joker,狼人,都feel到佢地ge心思,不過,我個人比較現實,佢好,咪讚囉,但近來呢幾次佢地做ge野,點讚呀!?隻異形係咁!隻batman dx係咁!!隻ironman bd都係咁!!!大佬有無聽過"事不過三"呢句野呀~三隻我好期待ge野,都中哂,到最後又中哂招,到左依家"HT,我永遠支持你"呢句咁肉麻ge野我真係講唔出囉,我唔知我有沒理解錯樓主大人ge意思,如錯請原諒,but我就唔會支持依家咁geHT啦,咁ge態度都支持....我念我地以後都唔使指意再玩到好似DX joker咁ge好玩具啦
老實講,我本來都睇好HT的,第一隻12"就係買佢HT AVP系列,由果陣開始至到前排DX joker,狼人,都feel到佢地 ...
fruitswai9 發表於 19-2-2010 02:19 PM

yes............
老實講,我本來都睇好HT的,第一隻12"就係買佢HT AVP系列,由果陣開始至到前排DX joker,狼人,都feel到佢地 ...
fruitswai9 發表於 19-2-2010 02:19 PM

thank you 大大意見.
我所謂的支持, 係大家去支持 ht 當個頭像未有 license, 就寫未有, 當有一日取得 license, 就 update 寫有, 好簡單.
main point 係: HT 去 update 個頭像的 license 情況, 唔駛再出現貨不對版.

身為多年客人的你, 值得支持 ht 咁做嗎?
thank you 大大意見.
我所謂的支持, 係大家去支持 ht 當個頭像未有 license, 就寫未有, 當有一日取得  ...
skyline34 發表於 19-2-2010 02:28 PM

噢,明白大大,佢咁樣我當然好支持,不過我念佢唔會咁做了,anyway,一切看HT自己做化啦,瘋暈易都有講啦:"修善難,為魔易,千年修道,不及一夜成魔" 接二連三幾次大貨都有問題,相信HT來緊都要面對佢ge報應(可大也可小)但好似以前HT一出新野就會有大量fans卜去訂ge情況一定會減少,佢往後ge日子都唔知要打多番幾場勝仗先可以挽回番我地ge信心了
噢,明白大大,佢咁樣我當然好支持,不過我念佢唔會咁做了,anyway,一切看HT自己做化啦,瘋暈易都有講 ...
fruitswai9 發表於 19-2-2010 02:52 PM

Yes, 多謝支持.
當然點做, 就睇 ht 自己做化啦.
不過, 起碼我地都表達過.