Toysdaily 玩具日報

查看: 27152|回復: 39

[玩具報告] VF-Hi Metal VF-19改 Fire Valkyrie (多圖)

其實個人對巴沙拿冇咩愛....  不過之前睇相,似乎造得唔錯...  加上呢排對合金有感覺,又見細細盒(呢排買玩具最頭痕係搵位放),於是又落疊了...

VF-Hi Metal VF-19改 Fire Valkyrie

Bandai孤鬼寒;個attacher係跟埋,個stand base係自己買

冇眼鏡既巴沙拿

飛機同Yamato 1/60比,有少少肥...  不過overall唔錯...  我覺得

後面

上色我覺得算係半gloss...  講得唔岩唔好怪我...  有少少金屬感  又唔係metallic色...

低炒

我覺得VF-19 gerwalk mode 天生就一般...  非戰之罪

略肥既機頭....  更明顯

雙腳可擺V字腳...  反而係腳㬹比較唔可動,大腿等都OK

後面:唔係幾靚既gerwalk設計...

機械人mode:有口既valkyrie...  我本來想搵戴安娜A同維納斯A同Minerva X佢合照...  不過太懶...

機械人可動性嘛...  一般關節都有平均水準...  但手㬹只有90度(都唔夠?),把鎗又粗,好難擺pose...

(P.S.  呢個係群雄stand黎)

「黎聽我唱歌!」

另外有塊面可以換...  講靚仔係靚仔左,但好生面口下

「咩意思?話我遮住塊面當堂靚仔左?」

「死吧!哎,呢把係善良的鎗...」

Hi-Metal VF、VF100、Robot魂合照

多謝觀看:64:

後記 (好多!):

- Hi Metal?????????????
- Metal 係邊?????
- 我諗係個價錢度。
- Metal唔係冇,我諗同SHF比差唔多。係對腳多少少,全身都係膠。
- 我唔介意佢全膠宴(小弟買唔少Yamato,Robot魂亦大讚過),但你話Hi Metal,係唔係呃秤呢?
- 佢個價錢...  已經貴過同舖(我買野果間)既Yamato 1/60 VF-1J。話得說回來,隻1J特價中。
- 唔係全變...  有d件要拆,冇VF100咁多,但我又唔會話佢perfect transformation。主要係個頭幾支角同機械人時腳有d窿要用parts補。
- 冇機轆,fighter mode支炮要放.... 係盒
- 居然拳頭都唔跟個!只係有隻唔多自然既手掌!
- 小結:玩具黎講OK,但呢個價呢...  我真係唔係好明點解要咁貴。曾幾何時,Yamato隻1/60 VF-1我都覺貴...  但呢隻野size細成倍...  又唔係真係多鐵... :44:
頭像被屏蔽
Anyway, :77:
仲考慮緊,今個1月底太多野出:80:
BANDAI以前個款,ROBOT太高太瘦
今次走左個極端係取ROBOT棄機形

但自己覺得最不足係,4舊到尾,竟然係用原膠色LAW,隻紅真係麻麻地.
Any comment for the QC?  Look good from your photos pal!  :)

I will take action after hearing your comment. Go for it if u say good!  :shy:
唔係全變,唔會諗

德哥早~  QC我覺得冇問題 :77:

但隻野有陰陽色...  幾種紅...
我覺得呢個唔算係QC問題...  係設計問題:55:
德哥早~  QC我覺得冇問題

但隻野有陰陽色...  幾種紅...
我覺得呢個唔算係QC問題...  係設計問題 ...
呂品器 發表於 22-1-2010 08:22 AM

:77: :77: :77:  Thx and get it then! :)
唔該曬大大
實物都唔錯...我又中毒啦:34:

:44:High Invisible Metal :71:

原來成曰話.........如果比Bandai出就好啦
依句話好啱.........Yamato成部19仔比您抄都抄得咁屎.......:66:

Bandai一出.....放心收工!!!!
Thank you our die hard fan's report!
It looks good to me but too $$$$...........
睇完大大個report,
我應該會放棄
High Invisible Metal

原來成曰話.........如果比Bandai出就好啦
依句話好啱.........Y ...
Warmblood 發表於 22-1-2010 09:33

Exactly, can save then  ... ....
BTW, the transformation system seems similar to VF-25, then why VF-100 need to change so much parts ??  Just because of size ??

p.s. All VF other than VF-1 and VF-25 are invisible to me !!!  Still can't accept those designs.
心大心細中~~~不過應該都會買~~~可惜佢套甲又限定 :53:
我都入左,情意結冇計,貴就貴左d、不過買Yamato一部1/60都成千銀

玩上手幾好玩