Toysdaily 玩具日報

返回列表 發新帖
樓主: 呂品器

[玩具報告] VF-Hi Metal VF-19改 Fire Valkyrie (多圖)

Thank you our die hard fan's report!
It looks good to me but too $$$$...........
ba2784 發表於 22-1-2010 09:37 AM

It looks good to me but too $$$$...........x 2 :31:
硬係覺得佢貴左少少.....
岩岩去左check...

VF-19改:15.48m (唔計sensor)

VF-25S: 14.53m (唔計頭炮)

所以高度算係咁上 ...
呂品器 發表於 22-1-2010 11:42 PM

wow thanks for checking!  So 19 is really taller than 25!  though they really look not in the same scale (fatty vs scrawny) :26:
昨晚玩過~~~發覺頭天線要自己加~~~~腳部有d parts要自己安裝~~~好似合金魂隻黃金俠 :58: 變型又有d似 macross f d機~~~用了金屬做支架唔錯~~~~比例易於收藏~~~最差係d色~~~~同官圖差太遠~~~全身可以搵到幾隻紅色~~~~:53:

其實玩具既比例已經做得好好多了
如果翻看本M-7資料集就知道人型設定仲肥啊

關乎本來設定有問題
鎗的長度左右了腕的活動性
設定畫gerwalk 的胸部和機首是水平線的(胸部是藏於機翼部份啦)
未知VF-HI-METAL機翼部份是否可以微調?
令到胸部昇起不符合畫中設定
機首同胸部的分割~仲要托U型機翼左右了肩膊活動~好笨的設計
gerwalk攪到好似托支大砲咁
一切是設定的失誤唔關玩具事

不過俯視去睇FIGHTER形態似吉他既哩

我覺得好似之前出的DX~VF-19改/S
VF-HI-METAL機窗部份有精細表現
人型修靚了並增強了腿部活動功能
同時又比例縮尺了...

抵唔抵買真係見仁見智
睇對VF-19改有無愛既哩

對呢隻野真係好失望...
當初以為佢係金屬色所以個定價先咁貴...
但係實物出左黎之後竟然係咁膠...
5.幾魚得部機...而且個SB仲要係魂WEB見...:42:
:71:  Your photos are great.  Thanks for the report!:64:

....Yamato成部19仔比您抄都抄得咁.......
Warmblood 發表於 22-1-2010 09:33 AM

X 2 :42:
我都買左!
其實我都覺得和之前的宣傳圖有出入,亦唔知點解會叫做 Hi-Metal,我想好像其他網友般,覺得叫 Hi-Plastic 或叫做 Lo-Metal 會較適合...

不過:
唔係金屬色我無所謂,現在這隻紅色我都可接受,
不是完全變形我都無所謂,要另外裝的件都比較少,
無 Sound Booster 我都無所謂,只要有得推出就可以吧,
價錢貴了些我都無所謂,反正喜歡就是了。

在變形的過程中,我就花了不少時間,又怕太大力整爛,更有一塊件跌了出來,我變形後,找來找去都唔知應該放回在那裡...,其實如不影響外觀的,都無大所謂吧。
騙 : Metal?
細 : 仲細過 1/60
貴 : yamato 1/60 的價錢
bandai 又一雞肋玩具
遲點BANDAI話會出VF1

真係唔明B記發咩神經,自己出D野差Y廠成百倍,仲要送死。