Toysdaily 玩具日報

查看: 19831|回復: 39

[玩具報告] 你相信這是美版嗎??~HA 路障~

HA系列的路障(Barricade)是叫我有點意外的傢伙

首先看到包裝時已經意外的見到車型好靚,車窗透明度很好,而上色方面的乾淨俐落更完全不像是一款美版玩具.近來少有的完全沒有任何前期處理就開始影相的一款.

HA系列有一個頗為不足的地方就是那人仔造型上始終差一點,不過今次換上了電影中的老拍檔FRENZY之後不但沒有問題,還應該說FRENZY本身相當出色.

跟之前DELUXE版的BARRICADE一樣FRENZY可收於車頭之內.

變形過程今次有點忙又有點懶所以沒有影,基本是沒什麼驚喜的.

機械人形態曲腳長臂,繼續電影狂派古古怪怪的風格.而變形之後背面看也比較整齊,沒有太多零碎的感覺(TF的標準來說…)

可動性上半身是可以的,不過下半身關節就較少了,而且腳掌的接地性也不好有點影響了站穩能力.腰本身的設計是不可以轉動的,不過只要動點小手術拆開股關節切去一點管位,那就可以自由轉動了.擺起姿勢時好看得多.

這傢伙身上的雕刻又是叫我有點驚喜的,同是HA系列這傢伙的雕刻比之前的大皇蜂還要好!

BARRICADE的口可以開合,不及之前的大皇蜂有面罩那樣吸引,不過總好過什麼機關也沒有...

FRENZY可鬼祟的"收藏"在BARRICADE的幾個地方.

這可不算鬼祟,因為如果實戰時這樣子跟送死我想是沒有多大的分別...

左手沒有手掌變成由車輪變出來的像鋸的樣子.

雖然下半身可動性明顯不足,不過擺起姿勢時還是相當的有氣勢!!

整體來說這傢伙的造工完全不像是美版玩具,質素之高叫我非常意外,可惜的是設計方面就比較傳統,沒有什麼驚喜,不過只說質素方面還是很值得找來一玩.

正啊
好多玩具…
如果有返咁既生產水準…
設計既心機就表達到哂出黎…
唔會因為品質問題整衰個設計…
真係幾正咁~
好多玩具…
如果有返咁既生產水準…
設計既心機就表達到哂出黎…
唔會因為品質問題整衰個設計…
原罪 發表於 19-1-2010 02:07

一語中的
自己覺得,呢一隻玩具已經表達到Takara水準高Bandai幾多班...
Jazzblues:
THX!

罪兄:
呢隻造功真係幾好.
如果大部份TF都有咁水準的造功我個銀包肯定重傷呢!
不過始終美,日在市場上定位有唔同要求難免有差異的了.
又再話說回來,大部份又真的"只是"定位問題,同成本的關係未必太大.

SARU:
哈哈,考慮下啦.

K66:
咁TAKARA同BANDAI都係一時時的,我認同TAKARA水準較為穩定(REVO系列例外...),不過BANDAI相對的產品數量多,水準不穩是難免的了.
而叫我可以感到驚喜的造功多是在BANDAI出現的.設計方面就真的是TAKARA我比較喜歡了.
好少見你咁讚一件玩具o既QC,真係要細心D玩。

呢隻我早已經入o左,不過我竟然...竟然....仲未拆!!!!
實在太忙~~~
{:3_131:}
that is awesome!
I am also waiting for Mudflap...is it out already?
頭像被屏蔽
原設本身幫o左 Takara 好多, 玩具既造型 Takara 都出o左唔小力.
還記得最初出現原設造型, 真係彈多過讚. 好彩 Takara 出盡9牛2虎既力, 爭番啖氣.
希望以後再出勇者系列都有咁正既水準........(發夢中)
仲有C Hing d 相, 報告都真係超正.
where can find this?? i never seen it ar!!

thank you for the post! i love the picture! :71:
HA 其實全部都好正下. 我個朋友成日話等HA出埋泥擋.

至於我自已就同自己講盡量唔好開新line... (不過都計劃入天火文 repaint boxset 同 mini 7 in 1破壞者, ROTF既玩具已經吸引到我, 到第3套電影時唔知會唔會中晒招...)
HA 係咩系列啊 請問
頭像被屏蔽
Details report! Thxs. :71:
Wow ! 成SERIES老變電影我本身就最中意 Barricade 呢個角色
今次佢呢款 HA 我本身都好期待 !
而家見到大大覺得佢咁正都搞到我好想入手

但問題係唔平同埋我見過一處地方有得賣 ONLY =_____="