Toysdaily 玩具日報

查看: 214429|回復: 187

[版務] 新forum,新功能。會員必讀!! (15/1 新forum問題解答)

首先要對大家說對不起,因為server問題大家暫別了一星期。
我們已更換了新server同升級0左forum啦!!希望大家可以傾得更痛快!!

因為硬件有所提升,而家會員可以直接post相上我地server啦。
只要用高級模式發帖再click相片icon就用到,
因於是新功能關係,暫時上載圖片限制了500k內。
而不同既級別既會員可享用不同容量既上載空間。
入門既玩具帝國見習生每天可上載最多5m左右相片
玩具帝國上等兵每天可上載最多10m左右相片!!
level越高空間越大,希望能夠方便大家用心既玩具報告啦!!
另每個post大家都可能""同"",0甘就更加互動啦!!
重有而家出post需要大家click"主題分類",以後大家搵post就方便得多啦!!
由於新forum剛剛set好可以會有一d未完善既地方,如大家有意見不妨提出。
我們會儘量做到最好!!多謝大家支持和忍耐!!
:77:

有關設定功能
在線 | 空間 提醒 短消息 | 個人中心 | 管理中心 | 退出

右上角有所有設定功能login/logout
頭像要去個人中心>修改頭像
簽名要去個人中心>個人資料修改
頭像功能暫時未能解決...我們會再努力跟進......請忍耐

有關用 Firefox 瀏覽 TD 及Google search

另外有關用 Firefox 瀏覽 TD 及Google search 檢查發現 TD討論區主頁 (www.toysdaily.com/discuz/index.php) 被 Google 標示為「有害網站」問題,
由於有問題的是舊server相信需要一d時間佢地cleck多一排覺得我地冇事先會解封。
如大家要用Firefox 瀏覽 TD可能要暫時唔click"封鎖可能有害的網站",當然強烈建議大家已裝有一個安全既防毒軟件!!
我們建議大家用成龍大哥都用既卡巴斯基kasperspy防毒掃下自己部機啦!!安全第一!!

flickr貼圖問題

flickr貼圖限制0左我地,所以可能暫時都未能解決...
我們會再努力跟進..

Flickr Staff:eMiLy @_@  說︰
這次的事件在某程度上和xuite類似外,而且亦有大部份的TD用戶違犯了我們的社群指南 ﹐把大量的圖形元素、圖示、表情符號、大頭貼、討論區 Avatar、徽章以及外部網站上的其他非攝影元素上傳到Flickr。

廣告會遮住部份文字

如果用細mon睇時,右邊個廣告會遮住部份文字冇得移走或縮細等問題。
因為呢個版本Discuz! 7.2廣告位冇得close
建議大家出post時頭幾段文字用enter分行唔好一行過
以避免廣告會遮住部份文字及圖。
請比d時間我地progarm改code,
請大家忍耐一會。

本帖子中包含更多資源

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?註冊

x
編輯部大佬{:3_145:}簽名無左:dizzy:請問點攪?
版塊主題果一行如果有其他顏色隔一隔就會易睇好多喇:35:
另外第一次上黎, 登錄制幾難搵下...希望可以整得顯眼少少
辛苦你地呀
因為硬件有所提升,而家會員可以直接post相上我地server啦。
因於是新功能關係,暫時上載圖片限制了500k內。
而不同既級別既會員可享用不同容量既上載空間。
入門既玩具帝國見習生每天可上載最多5m左右相片
而玩具帝國上等兵每天可上載最多10m左右相片!!
level越高空間越大,希望能夠方便大家用心既玩具報告啦!!

:30:新版面啊... 迷路ing{:3_142:}
請問我應該咁邊o度先上傳到圖片:?
用高級模式發帖就會有相片icon,試下啦!!

新版面啊... 迷路ing
請問我應該咁邊o度先上傳到圖片
sonia5sze 發表於 14-1-2010 02:13 AM
:71:
頭像被屏蔽
入黎支持下~

:34:
:71: !!!!!!!!!!!!!!!
hi....

編輯人員, 之前舊surver 更生, 我都提意過架...

不如整返好似以前咁...
整返個function係, 我地自己ac 睇過既post 個topic 會轉色丫...

我諗各位都會睇得清晰d....

thz~~
:D老細~~可唔可以張公告同版塊主題用兩隻唔同底色分開呀?因為大家都係白色底會好難睇
OH~~~而架廣告係咪唔會改返好似以前甘有個"關閉"鍵?
因為個廣告頂死左,可貼的圖片闊度比以前少了~~~~已Set死左圖片最闊嗎?
如果係就麻煩了~~~以後如果要貼圖上自己網站外,要貼上黎就要整輯相重設大小@@""
呵呵...

今朝起身開電腦先見到更換了版面... 真是可喜可賀...

暫時還未習慣...

還有就是... 小櫻家裡的FireFox... 依然把貴版定性為「有害」... 要關了安全設定或者以IE-Tab開啟才能進入... 希望能夠解決...

小櫻上...
Noted
-.- 睇左5 分鐘都搵唔到登出0既 鍵係邊樹=.=
唔多方便