Toysdaily 玩具日報

[原創][玩具改造] EMIA MS-06R-1/A AG阿鈉比•賈圖軓用高機動型渣古II

因為自己懶,所以唔砌模型,以前砌過唔少高達模型殘骸,近幾年就真係咩都冇。依家玩MIA、HCM Pro果啲即開即玩嘅,話哂都係香港人,梗係要即食!今次就搵隻賈圖專用MS-06R-1/A試吓。其實我都係第一次試玩改造,而且連模型經驗都冇,希望各位大大俾啲意見。我自己以「玩」為大原則,所以,唔打算油得太「靚」,舊化果啲暫時都懶得做,亦冇功力做...而且我久唔久就會郁吓啲機...擺吓唔同姿勢,影吓相咁...

原文:http://hk.myblog.yahoo.com/siegheil.leoyeung/article?mid=8166
因為原本都係我自己寫嘅,所以都算[原創]...掛?

相簿:http://hk.myblog.yahoo.com/siegheil.leoyeung/gallery?fid=180
如果死咗link,請自己去相簿度睇 - 不過仲未噴色...

截錄:

今次改造比較簡單,原本打算只係搵隻黑色三連星版嘅MS-06R-1/A重新上色就算,但後來發現,其實大部份設計,MS-06R-1/A同MS-06F都一樣,特別係上身,所以,最後決定用EMIA嘅MS-06F,再配MIA 2nd version嘅MS-06R-1/A 3S零件,改造成靈活性較大的成品。
EMIA的關節設計比MIA要靈活得多,活動範圍較大,而且外形亦比較美型,線條較流暢,今次改造,使用了下列的零件:
EMIA MS-06F -
頭部、上/下身、手、大腿、膝蓋關節、腿部喉管以及武器。
MIA 2nd ver -
引擎背包、小腿、腳掌。
對玩開模型嘅人嚟講,改造過程簡單至極,只係小小整形就可以,包括膝蓋關節、腿部喉徜、背包等。但對於連一隻模型都未成功砌過(只砌過一堆堆高達模型殘骸)嘅我嚟講,可算是一步一驚心。特別係幫膝蓋部份整形同切斷腿部喉管果時,真係好驚切錯咗返唔到轉頭..當然,最大問題係我係一個冇耐性嘅人,切果時梗係一刀切啦~哈哈~如果慢慢磨,就梗係唔駛驚啦~
首先將膝蓋關節底部前面凸出嘅部份切去,否則根本裝唔落06R-1A對腳度,切果時,當然冇先劃好範圍再切啦~擺明就係膽搏膽...一切..ok,磨返滑個邊,同將兩邊整形到接近一樣(到最後都係唔一樣),然後用力一按,就連接好,呢部份算係簡單。但發覺原本打算使用嘅喉管唔多適合,當接合後,膝蓋屈折果時,會拉扯喉管,限制咗活動範圍,於是就地取材,改用06F嘅喉管,因為兩機腳部設計不同,喉管需要切短才能使用...當然..又係冇劃位啦~膽搏膽搏多次...一切...少咗,唔緊要,再切...半格!好~都仲未夠,切埋最後半格,啱啱好!效果一流!
雙腳裝好之後,雖然小腿連接位的活動範圍比EMIA少了一點,但由於大腿連接部份靈活性能夠保留,效果已經不錯,可惜,唔能夠再單膝跪啦~膝蓋部份切口正好頂住小腿的膝蓋護甲,使機體可以直立,唔會因為關節冇力而跌低。然後就到背包!先將06F嘅腿部喉管拆去,切去背包,切果時留返少少,以防萬一06R-1A嘅背包未能完全蓋住,都有一部份零件喺度,冇咁礙眼,整形後,背包接合位簡直完美,美中不足之處,就係腰部喉管,06F嘅喉管與背包接合位置較高,所以喉管造成彎各上的形態,但06R-1A的喉管與背包接合位,則較低,喉管於側面向後拉直接入背包,這裡似乎還需再作整形..不過暫時就算啦~頂住先啦!
另外一點就是右邊膊頭的盾牌,因為內側裝甲細節設定資料不足,所以暫時仍使用06F的零件,如果將來可以最得更進一步嘅資料,再決定點處理。
完成之後,OK~唔錯!只係用咗一個鐘唔到嘅時間,第一階段就完成咗,算係咁啦~到目前為止,還算滿意!所以,第二階段我決定囉出去俾人噴,自己唔噴!哈哈~咁就唔怕衰收尾啦~!等多一排就可以搞架啦~依家擺住先啦~!
如果有大大可以仗義幫忙噴油...我就心滿意足,死得眼閉啦~
支持!
二合一成本黎好似貴左d......但強烈提議樓主自己上埋色,因為靚與唔靚都係自己一手一腳改出黎,感受好唔同~:handshake:
自己上色會前功盡費架~只要個idea行得通,出嚟效果好我就開心。而且我都係「玩」玩具開心啲~
哈哈.....樓主大大同我既心態一樣....
Support!
頭像被屏蔽