Toysdaily 玩具日報

Final Fantasy XIII 集中討論區

嘩 ... 岩岩睇到 ... 原來 ATB 可以 cancel ... 變左打 g v g ...

原帖由 Vince 於 22-12-2009 12:17 PM 發表
嘩 ... 岩岩睇到 ... 原來 ATB 可以 cancel ... 變左打 g v g ...

打卒仔都打咁耐~~~~:50:
原帖由 黑色三連敗 於 22-12-2009 12:36 PM 發表

打卒仔都打咁耐~~~~:50:

因為 得 男主角 一個人 打晒 ... 隊友 只係 保血 ...
如果一齊打會快 好 多 !!
原帖由 Vince 於 22-12-2009 12:55 PM 發表

因為 得 男主角 一個人 打晒 ... 隊友 只係 保血 ...

OIC~~~:34:

故事~~~玩法~~~到現在為止ok嗎? :58:
原帖由 Vince 於 22-12-2009 12:55 發表

習慣性兩個一齊打,扣左一半血左右後就轉attacker同healer,然後再轉回兩個人去打...好似會快d
原帖由 黑色三連敗 於 22-12-2009 01:09 PM 發表

OIC~~~:34:

故事~~~玩法~~~到現在為止ok嗎? :58:

故事 <= 一般 日式 RPG ... 世界有難 ... 我要救世界 ... 之類之類之類之類 ...
玩法 <= 玩玩下 ok 左 ... 由於今集冇左 MP ...冇左 黑白 魔法 concept ... 但打完一場之後會回血 ... 初初真係唔太好玩 ... 因為真係 dry 按 O制 ...
不過玩耐 d 就可以有 多 d 攻擊 ... 有埋 招喚獸 就更好玩了 ... 今次的 招喚獸 除左會一路幫手攻擊之外, 仲會 變身, 女主角 既 就會變隻 馬仔 ... 女主角 騎左上去之後 仲可以 出唔同既 蕉 ...
不過我都係 招喚 過一次 (劇情需要)... 都未正式 試過 ... :45:
講多小小 ... 今次打 怪 其實重點係要先打到佢 BREAK ... 點打到佢 break 就要睇佢 弱點 ... :76:
原帖由 Vince 於 22-12-2009 02:18 PM 發表
講多小小 ... 今次打 怪 其實重點係要先打到佢 BREAK ... 點打到佢 break 就要睇佢 弱點 ... :76:

重點變左研究點樣打怪獸~~~:( 有冇d解迷,執寶物等~~~:D
原帖由 Vince 於 22-12-2009 02:10 PM 發表

故事  

搵到幾多隻召喚獸呀~~~:p
重點變左研究點樣打怪獸 <= 係 ... 不過應該之後會好 d ...

有冇d解迷,執寶物等 <= 我未預到 ... 我玩到第5章 左右 ... 咩 迷 都唔洗 解 ... 就連 迷宮 都係直行多 ... 傳說寶物 ... 就應該一定有 ... 不過唔會係而家找 ...

召喚獸 <= 我打左 2 隻, 男 and 女 主角 ... 但 男主腳 暫時離左隊 ... 所以我其實只得 1 隻
:( 我打到 Snow 出 Shiva 停左.  去左打 PSP queen's blade~
重點變左研究點樣打怪獸 <= 係 ... 不過應該之後會好 d ... <=齋打怪獸,興趣減半 :55:

有冇d解迷,執寶物等 <= 我未預到 ... 我玩到第5章 左右 ... 咩 迷 都唔洗 解 ... 就連 迷宮 都係直行多 ... 傳說寶物 ... 就應該一定有 ... 不過唔會係而家找 ... <= 冇解迷 + 直行迷宮 + 冇寶物執 = 冇晒興趣 :79:

召喚獸 <= 我打左 2 隻, 男 and 女 主角 ... 但 男主腳 暫時離左隊 ... 所以我其實只得 1 隻 <= 要&#25886;晒12隻睇黎仍須努力 :he:
原帖由 黑色三連敗 於 22-12-2009 03:51 PM 發表
重點變左研究點樣打怪獸  

其實只係前段先係咁 ...
聽講 ... 打到出到 世界地圖 就會有多 d 變化 ... 有人話 ... 直頭變左 第 2 隻 game ... :45:
原帖由 Vince 於 22-12-2009 03:56 PM 發表

其實只係前段先係咁 ...
聽講 ... 打到出到 世界地圖 就會有多 d 變化 ... 有人話 ... 直頭變左 第 2 隻 game ... :45:

係~~~:@ 咁要繼續留意您地o既report先:78: 地上的怪獸非常強勁吧,有些大主角們幾個頭~~~:^
呢隻乜係RPG黎架咩? 點解我唔知既?
呢隻FF XIII, 我橫睇掂睇都係一隻"指令版" DEVIL MAY CRY....
一般RPG有既野:
1)收集情報, 呢隻野係無既..入村搵人呢樣野係唔存在既....
2)解謎呢樣野...亦係唔存在既....個個版圖都係正線既, 何來有謎你解?
3)地圖....一早已經全部標晒出黎..兼仲要係"直線"既..如果偶有分支既話, 絕大程度上就一定係"寶箱", 如果唔係就一定係"多舊魚"佈置
4)買野系統可有可無...

頭四章果5小時, 你直頭覺得係浪費你既時間, 邊有RPG會頭果幾粒鐘會係完全唔比你去"升呢"既?
雜魚難度超高...我完全覺得如果係正統RPG FANS一定比佢玩殘, 因為佢真係成隻動作GAME咁樣....
呢隻FF 我真係睇唔到我究竟RPG緊咩, 我究竟扮緊邊個角色....你話佢係RPG, 我打死唔信..
呢隻根本就係一隻比你參與其中既"電影"遊戲, 仲要係"續集".......因為正常人如果你未"補習"過,
如果你係習慣性地SKIP晒果D成日自動UPDATE既DATA CLIP, 你根本一定唔會完全明佢講咩..
就好似一套你未睇過第一集就入場觀看第二集既電影一樣, 你會一頭霧水
大佬, 我家下唔係玩緊ONLINE GAME, 唔係打緊芒享..玩RPG既人好多都唔係"著意"戰鬥...

你話隻野係咩唔好呢, 又唔係..
但係如果作為RPG, 一定係唔合格. 因為佢根本唔似一隻RPG...
隻野好處係, 如果你一向以來都唔係好識睇日文, 唔係好理故事, 求其是但睇流程攻略照住黎打既.
呢隻FF XIII一定岩晒呢類人, 因為真係可以睇流程都慳番..反正成個故仔都係直線進行...
作戰可以自己研究, 話難唔難, 話易唔易, 一場雜魚戰都打好耐...打下打下, 原來已經三點幾...
謀殺時間最好既作品.....

戰鬥系統, 講真無咩新意, 你一睇就知係FF X, X2同XII既集合體.
變更陣式好明顯就係X2變裝系統既改良..
要讚既係今次既AI做得好好..對上既FF XII既AI根本係白痴黎既...

CLEAR之後好多野玩呢個賣點其實一早預左..
上次FF X既鬥技場, X2既100層迷宮, 今年DQ IX既任務打寶系統已經睇得出係呢個方向發展
故事其實本身唔錯既, 不過佢既安排 手法令到玩家既參與投入度好低

題外話, 今集又要同CID戰鬥, 好明顯, CID其實可以講係板口既化身..
連續兩集都要玩家做佢...實在有點於心不忍.....
坦白講, 無左板口既FF, 真係唔掂.....