Toysdaily 玩具日報

樓主: cliffordchan107

質素絶不驚爆的山口式驚爆危機 ARX-7

原帖由 nakeman 於 15-12-2009 02:38 PM 發表
我覺得 ARx8 做得唔錯喔…(至少幾好玩)

我都支持ARX8,QC 冇咁離譜,配件絕唔會比ARX7少,大炮氣勢磅礡,頭髮又夠飄逸~~~
之前出冇幾耐就變炒價,重新包裝再出過其實幾合理,不過都係覺得舊包裝大大盒好正斗,入盒display都幾好睇~~
原帖由 kboy 於 15-12-2009 04:39 PM 發表
小弟又覺得RT隻arx-7 ok喎, 一黎唔貴la, 百五蚊全隻上色, 有滲線, 可動一流, 真係仲想點
而且我覺得個造型仲好過robot魂, robot魂完全表現唔到動畫入面AS既靈巧感覺, 有點兒笨拙,
RT d味道就出晒黎, 尤其係心口同膝 ...

我都覺得呢隻Arx-7 OK~~
好耐之前買咗Arx-8 唔差在買埋
原帖由 K66 於 16-12-2009 01:09 AM 發表

其實兩個Series都係平價快食既小玩意,BANDAI個D就真係貴左少少,海洋堂就求其左少少.
兩者都唔太滿意,所以覺得根本唔值得比,反正大家都有缺點,揀下款買,玩完就算.

仆魂另一問題係,同系列o既Robot,全部扯到相同 ...

把呎個個唔同,我都知無得好比;可能係我砌開模型,見仆魂HCM size但MG價錢素組質素,硬係覺得唔多抵~~~ :DD

不過Revoltech都真係要撞手神,ARX-7我本來興致勃勃,但去舖頭見到上色質素後即時揀唔落手~~:die:

其實隻 RT ARX-7 真係 好漫畫feel.....圓線條....肥咄咄....連塊面到圓碌碌....
個人喜愛 slim + 起角 的設計....所以外觀就覺得唔多討好.

但公道講句,就配件的可玩性看,這隻 RT ARX-7 是 09 年三隻ARX-7中最豐富了~

原帖由 WonderJimmy 於 16-12-2009 09:38 發表

把呎個個唔同,我都知無得好比;可能係我砌開模型,見仆魂HCM size但MG價錢素組質素,硬係覺得唔多抵~~~ :DD

不過Revoltech都真係要撞手神,ARX-7我本來興致勃勃,但去舖頭見到上色質素後即時揀唔落手~~:die:

me too,一定要花少少時間揀先得.
robet魂 同 山口 如果今次要我比較 真係山口優勝

無論 動作 配件 跟可玩度都是山口優勝 我越來越覺得robot魂 完全沒有價性比
原帖由 火味兒 於 15-12-2009 12:27 AM 發表
老老實實, 我今天也買了, 只有用兩個字形容 -- 失望
強烈覺得此ARX 的水準退回以前山口的質素 (不論上色, 配件...玩多兩野就散咁), 可恨是質素下降, 但價錢提高不少...
對比之下, 蘿白魂高出幾班....:79:

同之前的超獸比, 質素係爭少少,
但勝在配件多好玩~~
原帖由 fktuen 於 15-12-2009 12:45 AM 發表
最受不了是肩膊的兩個轉輪....突出得有點過份!!!
從正面看太擬眼了吧。
要從側面望才看不到那兩個轉輪....:80:

可能我不是原著迷,
轉輪出現係機械人感覺無真人咁突兀~~
但係之前隻伊達又隱藏得好好~~
原帖由 分手勿語仔 於 15-12-2009 08:58 AM 發表
又有地台 又多手又盛
今次 0既價錢 比以前果D係貴D
但我覺得都值:$
不論 造型 配件 都值回此價:$

ARX7個價錢都算係公價, 合理得黎都算抵玩~~
原帖由 redfish 於 15-12-2009 09:34 AM 發表
其實我對山口上色要求唔高, 多野玩就得, 不過論雕功和可動設計(尤其是對腳), ARX7是比ARX8好

我都覺得ARX7好玩D~~
原帖由 Douglas.M.Saint 於 15-12-2009 10:19 AM 發表
My comment is ............... QC is really not good and difficult to find a better one in the market.  :(

Retouch for it is a must! :67:

覺得山口出得對驚爆迷已算好好的了~~
原帖由 kboy 於 15-12-2009 04:39 PM 發表
小弟又覺得RT隻arx-7 ok喎, 一黎唔貴la, 百五蚊全隻上色, 有滲線, 可動一流, 真係仲想點
而且我覺得個造型仲好過robot魂, robot魂完全表現唔到動畫入面AS既靈巧感覺, 有點兒笨拙,
RT d味道就出晒黎, 尤其係心口同膝 ...

山口的肌肉感強一D, 較有個性~~
原帖由 fktuen 於 15-12-2009 06:13 PM 發表
RT 的滲線.....唉.....不如唔滲好過.....
手工粗枝大葉....唉....仲要我沫咗上過....無野攪攞野黎攪.....:80:

綫真係粗咗D,
不過諗番自己滲都唔好得佢幾多, 接受了~~
原帖由 K66 於 16-12-2009 01:09 AM 發表

其實兩個Series都係平價快食既小玩意,BANDAI個D就真係貴左少少,海洋堂就求其左少少.
兩者都唔太滿意,所以覺得根本唔值得比,反正大家都有缺點,揀下款買,玩完就算.

仆魂另一問題係,同系列o既Robot,全部扯到相同 ...

大大說得好,
我覺得如果是驚爆迷的話,
兩者買晒都唔會有衝突的~~
原帖由 kensonrenew 於 16-12-2009 04:50 AM 發表

我都支持ARX8,QC 冇咁離譜,配件絕唔會比ARX7少,大炮氣勢磅礡,頭髮又夠飄逸~~~
之前出冇幾耐就變炒價,重新包裝再出過其實幾合理,不過都係覺得舊包裝大大盒好正斗,入盒display都幾好睇~~

但係我見到紅色的出油好像嚴重一些~~