Toysdaily 玩具日報

樓主: cliffordchan107

質素絶不驚爆的山口式驚爆危機 ARX-7

我覺得 ARx8 做得唔錯喔…(至少幾好玩)

其實放鬆D睇,都唔係咁差啫:78:
有人肯出已經好過無∼
其實呢隻ARX-7做到首辦感覺既動作,而且好多配件,個價仲幾抵添
BANDAI仆魂風格似一隻精細既模型,其實後來返貨都係2XX左右,喂3XX一隻魯魯修都有人buy,有幾炒貴呀?

我覺得兩種都好,因為一隻抵玩,一隻夠精細.
山口式平robot魂1百,直接比較唔係咁公平.
以價論貨,已經係Revoltech的中高水準之作,
小弟又覺得RT隻arx-7 ok喎, 一黎唔貴la, 百五蚊全隻上色, 有滲線, 可動一流, 真係仲想點
而且我覺得個造型仲好過robot魂, robot魂完全表現唔到動畫入面AS既靈巧感覺, 有點兒笨拙,
RT d味道就出晒黎, 尤其係心口同膝蓋位, 纖細返d真係型好多
唯一問題都係上色比較參差, 不過都算可接受了, 起碼小弟揀左一隻就收貨
相反robot魂就一路都唔係小弟杯茶, 滲線都冇條, 主色又要係塑膠原色, 只係比素組模型稍好,
咁既造功賣兩舊水, 小弟真係唔識欣賞...
先講兩隻山口arx
一開始都唔知兩隻想點...(以下講的都是revoltech山口產品, 不是機設)
arx-8較多角位, 尤其腳部, 不是流線形而是較方的
arx-7的設計本來不是這樣圓滑的, 但山口卻變成了這樣的怪樣...全身圓圓的, 這臉也是肥仔臉

上色嘛...一般般, 和以前的revoltech山口一樣
因為以前有買開, 而新出的只買了兩隻getter, 感覺上算可接受
件嘛...的確是多, 但我還是不喜歡boxer的不可動處

可能山口原本想出早d arx7的, 但係見robot魂出得太好, 怕被比下去先再出多d件
但係出件出得好又點呢~
本體唔好, 我覺得件再多都唔夠吸引

不過呢~我就好鍾意佢個##fing wire gun, 夠哂過癮
就係呢一點都救番唔少分數XD
未買既朋友有一點要留意, 而好多大大亦都講過, 就係佢肩甲既lamda driver散熱片
呢隻山口式, 肩甲係冇得換裝的, 以動畫做標準的話, 佢個lamda driver mode係唔完整的
而事實上冇左肩甲兩件野, 個feel真係冇咁型, 如果係動畫版fans, 買之前真係要三思
原帖由 kboy 於 15-12-2009 04:39 PM 發表
相反robot魂就一路都唔係小弟杯茶, 滲線都冇條, 主色又要係塑膠原色, 只係比素組模型稍好,
咁既造功賣兩舊水, 小弟真係唔識欣賞...

兄台正正講中點解細佬一直對蘿蔔暈提唔起勁既原因。:handshake:
RT 的滲線.....唉.....不如唔滲好過.....
手工粗枝大葉....唉....仲要我沫咗上過....無野攪攞野黎攪.....:80:
原帖由 fktuen 於 15-12-2009 06:13 PM 發表
RT 的滲線.....唉.....不如唔滲好過.....
手工粗枝大葉....唉....仲要我沫上過....無野攪野黎攪.....:80:
所以我情願佢唔滲了
ROBOT魂有佢唔滲GE好處...

多做多錯, 少做少錯~
頭像被屏蔽
我想買ALTER版呀......  :56:
用 Da Vinci Code 睇你頭像... :71:
大大,小弟今天都入了ARX-7呢
ARX-8因第一次出時已入手了,
所以沒有入。
原帖由 herrickwok 於 15-12-2009 08:19 PM 發表
所以我情願佢唔滲了
ROBOT魂有佢唔滲GE好處...

多做多錯, 少做少錯~

完全讚同,D滲線太粗
原帖由 kboy 於 15-12-2009 16:39 發表
小弟又覺得RT隻arx-7 ok喎, 一黎唔貴la, 百五蚊全隻上色, 有滲線, 可動一流, 真係仲想點
而且我覺得個造型仲好過robot魂, robot魂完全表現唔到動畫入面AS既靈巧感覺, 有點兒笨拙,
RT d味道就出晒黎, 尤其係心口同膝 ...

呢隻ARX-7 Robot魂,真係要玩過上手,睇晒佢D分件同多種關節先知係堅料
正如某D網友話齋,如果好似RT咁,D線亂滲到成1mm咁粗,我情願好似Robot魂咁,有晒刻線就夠,我自己滲
原帖由 WonderJimmy 於 15-12-2009 17:50 發表

兄台正正講中點解細佬一直對蘿蔔暈提唔起勁既原因。:handshake:

其實兩個Series都係平價快食既小玩意,BANDAI個D就真係貴左少少,海洋堂就求其左少少.
兩者都唔太滿意,所以覺得根本唔值得比,反正大家都有缺點,揀下款買,玩完就算.

仆魂另一問題係,同系列o既Robot,全部扯到相同高度
比如Gundam 00, 18米既00, 20米既荒益男,竟然被BANDAI統一了高度,唔係咁鍾意
此外,我亦發現Robot魂可能只係一個大Brand,入面唔同line係唔同人負責,
比如Side AS,KMF水準就高好多,Side MS其實都幾差
玩左年幾,我開始由隻隻都買,改為揀款買,尤其MS款,改砌HG更抵更靚.