Toysdaily 玩具日報

[分享討論] 聖鬥士星矢內容討論區 ( 第8期ND出左la!)

20期入手
20期入手
mushroom 發表於 2-11-2010 09:25 PM

暫時睇左十幾頁
LC第二十期﹕聖衣想人知道自己感到高興的東西,因忿怒而戰的東西。
               星塵旋轉是薜安所創。
               青銅五子同現代五位黃金出場一小格,星矢和天馬的樣是一樣的。
               積屍氣是需要運用能夠破壞冥界規條的強大小宇宙而發出的。
               童虎的老師有點似星矢動畫版中的王虎。
現在的冥王神話就是不好看...
香港人 發表於 16-10-2010 08:37 PM

講開近期的劇情,其實雷古勒斯 VS 拉達曼狄斯的一段,也實在玩得太過火,故事講到雷古勒斯一個人可以使出 Athena Exclamation,而之後的就更離譜,竟然講他可以一人之力,打出 12 個黃金聖鬥士的絕紹,如果他真有此能耐,真係可稱得上為天才中之天才,高手中之高手,相信就算故事講到擁有弒神能力的天馬,都未必是他的對手,他可堪稱為最最最強的聖鬥士吧!!

而拉達曼狄斯那方面,雖然接受了冥王之血,但這樣就可變做神麼?竟然他一下子就可將 Athena Exclamation 的力量打成二半?連所謂 12 個黃金聖鬥士的絕招都招架得住並將之反彈?

其實童虎也接受了神之血,但觀乎童虎的戰績,特別是他在聖域決戰天魔星等三人和輝火的時候,亦不見得童虎所向無敵!為何二人都接受了神之血,但差別會這麼大呢?

其實這場戰鬥,又係講人神戰,又係講甚麼人不能戰勝神等等,但之前其實已經講了幾次,分別是巨蟹座 (& 教皇) VS 死神 ,長老 VS 睡神,山羊座 & 天馬 ( + 雅典娜和人馬座) VS 4 夢神,裡面都有講到人和神的力量差距等等,就是講得太多了…,而且,話說回來,次次講人不可以戰勝神,但次次都給人類最終戰勝神,咁又有乜咁好睇呢?次次都大約為 "同歸於盡"...,其實之前都無大所謂,但這次真是做得唔合情理…

既然講到拉達曼狄斯已接近神,Athena Exclamation 和 12 黃金聖鬥士的絕招亦對付不了他,但之後,竟然給 "死後" 的雷古勒斯輕易打敗,前後轉折得實在太快!在網上,亦見到有類似的留言。

個人認為,實在玩得太過大,之後又草草了事...
講開近期的劇情,其實雷古勒斯 VS 拉達曼狄斯的一段,也實在玩得太過火,故事講到雷古勒斯一個人可以使 ...
Lau 發表於 17-11-2010 11:47 AM

我未睇,不過都知道拉達死唔斷氣.....

原諒作者是女孩子吧....
雙子座回來了 , 正 !
雙子座回來了 , 正 !
華偉度諾艾德嘉 發表於 29-11-2010 01:58 AM

早就覺得雙子座無咁快 "玩完",他可以自空間自由穿梭,一定還有下文吧!

不過估唔到,The Lost Canvas 竟然不單純講上次聖戰,它想重新定義整個《聖鬥士星矢》故事嗎?可能只是故弄玄虛,玩少少花招吧!

最新一話講到杳馬不想要未來的故事發展,不想見到未來的教皇 - 史昂,由他一手振興的聖域下,出現下一代的天馬座...,之後更講到在天界編中,坐著輪椅的星矢!

繼 Next Dimension 中,天馬見到未來的自己,在 The Lost Canvas 裡,天馬亦見到二百多年後的天馬座,還講述他名叫星矢,為何坐在輪椅上!是手代木受到 Next Dimension 的啟發,定還是她想貫穿所有《聖鬥士星矢》的劇情來講故事呢?

其實之前亦有 "前科",在輝火見過艾亞歌斯之後,講述艾亞歌斯本名水鏡,這剛好和 Next Dimension 中的天雄星水鏡同名,那時亦有人講過,這是否是借鏡 Next Dimension 的故事設定等。在 The Lost Canvas 裡,希望艾亞歌斯會再出場吧。

又其實,The Lost Canvas 是講上一代的故事,都可以講是一切故事的 "開頭",在這一話所講 "現在就是故事的分差點" 都無錯,若杳馬殺了史昂,整個 《聖鬥士星矢》故事將會 "不一樣",是應該會接不到落原故事中!!

可能這也是新的 idea ,之後講雙子座和史昂為了 "捍衛未來的歴史",為了討伐杳馬這玩弄他人命運的人,所以一齊聯手對付他!!

其實這樣不單純講故事,都有其好的地方!!再者,耶人他們全部復活,目的又是那樣呢?莫非真是想重塑歴史,打破車田老師講述的 "既定的結局" ?(原故事有講,上次聖戰只有童虎和史昂存活了下來…)

莫非之後講耶人駕駛希望之船,去到阿倫那裡,和天馬,雅典娜一齊作戰?
早就覺得雙子座無咁快 "玩完",他可以自空間自由穿梭,一定還有下文吧!

不過估唔到,The Lost Ca ...
Lau 發表於 3-12-2010 08:04 AM

http://www.saintseiyaclub.com/fo ... hlight=&page=15

手代木成日想補完星矢...........但係連ND都想補完埋,太難了吧....何況ND玩時光倒流....真係唔知點收科

不過估唔到,The Lost Ca ...
Lau 發表於 3-12-2010 08:04 AM

http://www.saintseiyaclub.com/fo ... hlight=&page=15

手代木成日想補完星矢,但想連宋畫完的ND都補埋,不是向難度挑戰嗎?而且ND玩時光倒流,都唔知點收科
聖鬥士星矢 The Lost Canvas #21  經已出版!!
聖鬥士星矢 The Lost Canvas #21  經已出版!!
Lau 發表於 19-12-2010 07:49 PM

明天買
明天買
mushroom 發表於 19-12-2010 10:21 PM

我買左了:64:
我買左了
J子 發表於 27-12-2010 12:29 PM

我都係,未睇
我都係,未睇
mushroom 發表於 27-12-2010 05:42 PM

我一樣未睇...
我一樣未睇...
Lau 發表於 27-12-2010 07:14 PM

咁另外睇緊乜?