Toysdaily 玩具日報

[分享討論] 少女,少年漫畫都傾。日漫討論區。(新作推介:進擊的巨人)

啱啱買左"統夢外傳", 有無大大有睇開?
原帖由 Quentin 於 2-1-2010 10:29 AM 發表
?

:77: 有!
銃夢好睇!經典之一!
原帖由 原罪 於 29-12-2009 01:20 AM 發表
而仲想講下關於烙印戰士,我覺得有d作品同佢有d相似。
有d係畫風,有d係風格。
先講作品名,其他遲d再寫。
1.多羅羅
2.拳鬥暗黑傳
3.大劍
4.魔域英雄傳說

:36: 遲d再傾。
好!等我介紹埋其他同「烙印」有d相似既作品先。
2.拳鬥暗黑傳

呢套作品,其實得畫風似,:34: 佢畫肌肉,盔甲,陰影既手法有d似。
而故事就發生係羅馬帝國年代。
不過覺得幾好睇,但無咩人識,就乘機講下。

如果睇拳鬥暗黑傳之前,有睇過卻羅素既「帝國裊雄」呢套電影,會好d。
帝國裊雄講劍鬥士,拳鬥就講拳鬥士。
係同時代架(應該…:p )

不過無厘頭咁完左…:oh: 唔知會唔會有下一輯…
唔錯既作品。
原帖由 原罪 於 29-12-2009 01:20 AM 發表
1.多羅羅
2.拳鬥暗黑傳
3.大劍
4.魔域英雄傳說

3.大劍
一套一開始已經覺得好q似既作品。
首先兵器就係同樣一把好長既劍啦,打妖魔啦。
主角孤辟等等…

當然現在已走出自己風格,希望會越寫越好啦!有質素既漫畫。
原帖由 原罪 於 2-1-2010 04:28 PM 發表

:77: 有!
銃夢好睇!經典之一!

yeah...........

我好少睇女仔主角的漫畫睇到咁熱血(其他係睇到充血............!!).

"機動鐵球"是我最愛的一話......."皇帝"雅西加.....簡直就是男人中的男人.......:* :* ............(我覺得有啲似"武神裝攻"的讚卡, 一樣咁有份量(武功), 一樣咁剛陽味)........他還對加里有勁深遠的影響.......

本外傳又有講"機動鐵球"..........我買左但未得閒睇.........本書厚到嚇鬼, $36, 低到爛........

有大大有興趣的話, 我們再討論........

1.多羅羅
2.拳鬥暗黑傳
3.大劍
4.魔域英雄傳說

4.魔域英雄傳說
呢套就係故事上有類似既地方。
首先,主題都係服仇。
而主角同樣被出賣。
相似既地方係,出賣主角既,被群眾視為英雄。
主角係群眾眼中,係破壞和平既壞蛋。

同格斯面對既困境幾似,而都係發生於一個劍與魔法同時存在既地方,呢樣都有相似之處。
畫質,故事,設定等等…
都高質素。

比起烙印,無咁陰沉。亦係一套相當高質既漫畫!
原帖由 Quentin 於 2-1-2010 04:42 PM 發表

yeah...........

我好少睇女仔主角的漫畫睇到咁熱血(其他係睇到充血............!!).

"機動鐵球"是我最愛的一話......."皇帝"雅西加.....簡直就是男人中的男人.......:* :* ............(我覺得有d

:$ 點會無興趣?
機動鐵球那輯當然好睇,但我就更愛「電」那輯。
好有趣既設定。
電大人真係好型!
而銃夢LO入面,凱奧斯再現,而且用瘦弱既身驅使出電技法一幕,真係好感動。

其實好多人都唔喜歡新既一輯,但我覺得都畫得唔錯。
吸血鬼一段,係銃夢LO入面寫得最好既一段,有返舊那輯既又緊張又感動既風格。
我睇到那段,覺得呢套新版一定可以寫得更好,因為作者其實無退步,只係未寫到最好!
可能係佈定伏筆姐~

而且吸血鬼那段,係補完左成套作品既世界觀,呢樣係完全估唔到既。

原帖由 原罪 於 2-1-2010 04:56 PM 發表

:$ 點會無興趣?
機動鐵球那輯當然好睇,但我就更愛「電」那輯。
好有趣既設定。
電大人真係好型!
而銃夢LO入面,凱奧斯再現,而且用瘦弱既身驅使出電技法一幕,真係好感動。

其實好多人都唔喜歡新既一輯 ...

呵呵呵............:D :D ...........

無錯, LAST ORDER其實係新舊故事同步, 新當然係新故事, 但舊故事係我最期待, 期待"陽子"的全部身世, ......而如大大所講, "吸血鬼"係交代番(他們的)世界的來由.......不得不看.......

第一次第一話看的候, 我在新西蘭讀緊書, 係個fd借我睇的, 一看覺得這作品的故事背境, 人物設定好特別(可能我見識少, 當時只睇slam dunk, 天下, jojo, 飛翼人.....), 立即愛上了........在新西蘭讀書都有時都幾悶, 所以張套書反覆睇到爛, 而這作品完結時, 剛好讀完, 我仲"老笠"左個fd套書添...............:( :(

第一話: 估唔到一個爛頭, 竟然擁天使的面孔, 同魔鬼的格鬥技同戰鬥力...(身裁都係魔鬼級的...).....

原帖由 Quentin 於 2-1-2010 05:44 PM 發表

呵呵呵............:D :D ...........

呢套書都成套返睇過唔止一次。
隔幾年睇,就會睇到唔同野。
呢d係傑作先有既表現,而俾過呢d感覺我既有…
jojo、烙印、怪醫、入樽、寄生獸、銃夢…
我希望我儲既所有書,都可以有咁高質素,一套書係人生唔同時段睇都唔同,係咪好抵:p

亦可以保證推介俾人唔失禮。
銃夢係可以推介俾下一代既書黎架!:71:
聽到你講返…
諗起個開場…
諗起個故事既轉變…
真係好利害…

加里轉過好多次外型,對過好多有性格既強者。
而戰鬥既理由,佢都不停改變…

由賞金獵人既搵銀,機動鐵球既成長,及對強者既憧憬。
之後被挑戰既戰鬥(被原賞金獵人報仇那段),尋親既旅程(找艾德)
為自由而戰G1篇…

等等…
作者既功力真係可怕…
而外傳講既一段後話…就更顯出作者既大能…
其實故事去到中途…作者本身原來出左問題…
結果佢故事中途就創作左本來無既章節黎完左個故事…

但睇既時候…一d都唔覺佢出左事。
現在睇返原來有咁既小插曲…佢作故事真係叻!:71:

這個星期無TD真難過...........
我呢個星期買左好多單行本...
1. 科學怪人傳說2
2. One Piece
3. monster hunter 3
4. 星矢ND

這些全部未睇, 所以連統夢外傳都未詳細睇............
少女漫畫??我以前有睇高河弓的,還有北村美幸的公主軍團,應該算是吧.
咁垣野內成美的吸血姬系列又算唔算??

基本上都係我的選擇,之外仲有:我們的足球場,沉默艦隊,消防員的故事,昂,新暗行御史....

最多次翻睇的,叮噹!!

基本上都係我的選擇,之外仲有:我們的足球場,沉默艦隊,消防員的 ...
warxv 發表於 15-1-2010 09:47 AM

除左沉默艦隊…
其他我都睇哂。

反而你講既少女漫畫…我就無咩睇過。
吸血姬系列我記得我有睇過…但已經唔記得講咩啦。

如果推介少女漫畫,蜂蜜與四葉草,以及佢三月的獅子都令我好感動。
好睇到不得了既漫畫。(其實內容唔太少女既…畫風就算係。不過唔係傳統大眼那種。)
罪兄, 出左新一期統夢LO了, 買左看左一大半, 又再被釣引呢........

.............."陳法拉X".............:35::35:

唔講咁多住, 應該有人未睇, 我唔想死住............!!